Kdo nepřibral o Vánocích, jako by nebyl. Zamyslel se však někdo nad tím, jestli je možné přibrat za tak krátkou dobu 2 kila? A jsou to svaly nebo tuk? Všichni by si přály svaly, ale tato přání Ježíšek neplní.

Tento příběh se váže s obdobím, které nás právě čeká. S Vánocemi. Ach!!! Jak krásný čas nás čeká! Ale potom ta hrůza, když člověk přibere, že jo? Tohle asi kazí vzpomínky na Vánoce ze všeho nejvíc, nebo je tomu u Vás jinak?

Začátkem ledna přijde vyúčtování

V tomto příběhu za mnou začátkem ledna přišla dáma ve středních letech, která vypadala, jako kdyby něco provedla. Budu jí říkat Jarmila. Nebyla hned od začátku důvěřivá, ale postupně se otevírala a každá další věta mé tušení přibližovala směrem k Vánocům. Nakonec to shrnula tak, že v loňském roce přibrala 5 kil, z toho 2 pouze o Vánocích, tedy za tři dny!

Tohle sníte taky?

Když jsem se jí zeptal, jestli už někdy přibrala o Vánocích, tak řekla, že ano, ale prý to nebylo až tak strašné, ale 2 kila za necelé 3 dny, to je moc. Zjistil jsem, že jedla standardně jako všichni. Napekla 4 druhy cukroví, na Štědrý den měla půst a k večeři kapra se salátkem. Na první svátek byli pozváni k rodičům manžela, kde měli husu, zelí a knedlíky, k večeři dojídali kapra se salátem a na druhý svátek vánoční měli doma kachnu se zelím a hovězí vývar s játrovými knedlíčky, protože zase dorazili na oběd její rodiče. Ten samý den ji k večeři dojedli. Kromě Štědrého dne, kdy měla půst, snídala vánočku s kakaem. Byla se jednou projít, ale většinu času proseděla před televizí. Sníst všechno cukroví za 3 dny nestihli, takže jim zbylo i na Silvestra.

To ne! Čtyři kila surovin pouze na cukroví?

4 druhy cukroví: perníčky, žloutkové řezy, linecké a vanilkové rohlíčky dohromady dávají tak čtyři kila surovin – 1,5 kila mouky, 850 gramů másla, 14 vajec, 1,2 kg cukru a 380 g ořechů. Jak vidíte, není to opravdu standard toho, co jíte běžně po zbytek roku, ale vánočním standardem to asi u většiny je. Jarmila měla dva syny, takže na cukroví byly čtyři, protože jak říkala, její kluci, to jsou kyseliny, které sežerou vše, co není na zámek. Takže třikrát nějaký pták se zelím a knedlíkem, k tomu kapr se salátem, hovězí vývar a k tomu 4 kousky vánočky s máslem a marmeládou, tak to nejenom nejsou dvě kila na váhu, ale z těchto 6 jídel nemůžete ani teoreticky přibrat dvě kila. Ale co když k tomu přičteme ještě půl kila ingrediencí z cukroví? To bychom se možná mohli dostat na dvě kila, ne?

3 způsoby nabírání na váze

Začal jsem ji vysvětlovat, jak funguje naše tělo. A to nejdůležitější, co potřebovala pochopit, bylo, že když se bavíme o přibírání, tak existují pouze 3 způsoby nabírání na váze lidského těla. Některé jsou trvalé, jiné dlouhodobé a jiné zase dočasné. Ty trvalé mohou být naším tělem realizovány formou svalů, kostí, nebo tuku. Ty dlouhodobé a dočasné jenom odpadem, nevyloučeným odpadem.

Z uvedeného jídla prostě neuděláte 2 kila svalů nebo tuku, i přestože jsou Vánoce

Připouštím, že možná Vám nějaké to svalové vlákno naroste, když budete válet těsto na perníčky, a stejně tak se možná uloží i pár gramů tuku, ale ne 2 kila. Myslím, že s klidným svědomím můžeme zobecnit, že ti, kteří o Vánocích nedrží půst, jedí 7 jídel a ti, kteří ne, jich sní 9. Myslím, že všechna ta jídla, která jíme, jsou jiná než ta, která jíme po zbytek roku. K těm 9 jídlům můžeme ještě přičíst každý den takových 50 g cukroví. Nebo víc? K tomu navíc vypijeme nějaký alkohol, například 2 piva a 2 sedmičky vína. Nebo víc? I přesto, že je toho hodně, tak kdybychom to všechno převedli v kalorických tabulkách na tuk, tak stěží dostaneme kilo tuku. Jak je však možné, že Jarmila přibrala 2 kila?

Ani náhodou, v tuku ani ve svalech to není!

Pokud bychom to měli na 9 jídel, znamenalo by to, že s každým jídlem bychom měli být o 222 gramů těžší. A buď bychom nabrali tuk, nebo svaly. A už by nám to zůstalo. Ale to naštěstí není možné. Asi ani vy neznáte nikoho, kdo by po jednom jídle dokázal nabrat 222 gramů tuku či svalů, že ne? Když se bavíme o tuku, tak 222 gramů je zhruba 13 polévkových lžic tuku, takže pochybuji, že je mezi Vámi někdo, kdo si namaže Vánočku 13 polévkovými lžícemi másla a potom si k obědu poleje husu stejným množstvím výpečků a pak sní ještě dalších 7 jídel ve stejném stylu. Takže jsem paní Jarmilu uklidnil a začal jí vysvětlovat, že to číslo, které se o Vánocích změnilo na její váze, není ani tuk, ani váha svalů. A co to tedy je? Jsou jimi voda a lepivé zbytky jídla, které zůstaly nalepené ve střevech.

Když o Vánocích nedoplňujete pitný režim, tak si vodu tělo pro sebe zadrží

Začal jsem u toho jednoduššího, u pitného režimu. Paní Jarmile jsem vysvětlil, že naše tělo po pití alkoholu zadržuje vodu, do které postupně odbourává jeho toxické zbytky. Alkohol je buněčný jed, a proto s ním tělo musí nakládat s nejvyšší opatrností. Největším pomocníkem při jeho zneškodňování je voda, takže než tělo vyloučí poslední zbytek alkoholu, bude zadržovat vodu. Pokud chcete důkaz, říkal jsem jí, stačí, abyste se podívala ráno po večírku s vínem sama na sebe do zrcadla. Nahodila stejný výraz, jako když ke mně přišla. Slíbila však, že si teď dá od alkoholu na dva týdny voraz. Říkal jsem jí, že do tří až sedmi dnů, podle vitality těla, se tělo, bez přísunu alkoholu, jeho toxických zbytků zbaví. A s nimi i zadržované vody.

A na lepidla? Kartáč na ně!

A nakonec jsem přistoupil k těm malinko složitějším věcem, k těm lepidlům. Proč tomu jídlu tak ošklivě říkám? Protože to je přesně to, co doopravdy takové jídlo dělá. Paní Jarmile jsem nechtěl kazit další Vánoce a nešel jsem do dlouhého rozepisování detailů. Vysvětlil jsem jí pouze jejich podstatu. Tou je, že všechny potraviny, které tvoří 90 % vánočního jídla jsou škroby, tuky a bílkoviny. Ty se tráví v žaludku v kyselém prostředí. Právě proto buňky našeho žaludku produkují hlen, kterým se chrání před popálením kyselinou chlorovodíkovou a ten hlen spolu s nestrávenými zbytky jídla jsou tím lepidlem, které nás zalepuje. Stěny střev, do kterých takto natrávené jídlo obalené hlenem doputuje, se zalepují, ztrácí peristaltiku, nestíhají asimilovat živiny do krevního oběhu, ale ani vylučovat. A tak se nám plní střeva a my si myslíme, že přibíráme.

Podtrženo a sečteno

Uklidněná paní Jarmila byla najednou otevřená i dalším změnám, který by jí pomohly zharmonizovat zalepené tělo. Začlenila do svého jídelníčku nové zeleninové recepty, kterými po Vánocích poskytla tělu ty správné prostředky na úklid. Ano, jsou jimi voda, čisticí prostředek, což je ovoce, které ty hleny rozpouští, a kartáč – pravidelnou konzumací zeleniny, která to vše vykartáčuje a pomůže nestrávené zbytky tělu vyloučit. A vše se vrátí do normálu. Tělo splasklo, střeva se vyprázdnila, krevní oběh se vyčistil a Jarmila se dostala do formy. Ty dvě kila šla snadno a s tím zbytkem se sice nějaký čas zabývala, ale ještě před létem na tom byla jako před rokem a půl.

Ne všichni však mají příčinu své nadváhy v zadržované vodě a v nevyloučených zbytcích uložených ve střevech. A Jarmila se o tom přesvědčila, protože se o svém výsledku zmínila své kamarádce, paní Markétě, ale ta měla zcela jinou příčinu nadváhy.

Pin It on Pinterest

Share This