Čistá voda je klíčem k lepšímu zdraví a měla by mít výlučné postavení v našem pitném režimu. Lidské tělo tvoří od padesáti do pětasedmdesáti procent voda.

Některé zajímavé informace o důležitosti vody pro tělo:

  • Obsah vody v těle je vyšší u mužů než u žen, klesá však s věkem u obou.
  • Většina dospělých ztratí denně 2,5 až 3 litry vody. Ztráta vody se může zvýšit v horkém počasí a při delším cvičení.
  • Starší lidé ztrácejí dva litry denně.
  • Během 3 hodinového letu může tělo přijít o cca 1,5 litru.
  • Ztrátu vody je třeba neustále doplňovat pitným režimem, protože jí tělo nedokáže uskladnit.

Hodně lidí má problém pochopit, proč je důležité pít čistou vodu a mít pitný režim pod kontrolou. Vysvětlil bych vám to asi takto:

Zkuste si představit, že voda, kterou už máme v těle, je voda OBSAZENÁ. V této vodě už jsou rozmíchány živiny, odpad, toxiny, jsou tam různé soli, cukry atd. Tuto vodu, už naše tělo používá na transport živin, kyslíku a vylučování odpadů a toxinů.

Naše tělo však neustále potřebuje doplňovat pitným režimem VOLNOU vodu k tomu, aby mohlo rozdistribuovat v těle nové přijaté živiny a také zbavit se toxinů a odpadů, které v těle pořád vznikají. Ano takovou vodu, která ještě nic neobsahuje, není v ní nic rozmíchané, prostě obyčejnou čistou pitnou vodu (nemyslím destilovanou, nebo nějak jinak upravenou vodu).

Uvědomte si, že k tomu, aby tělo mohlo distribuovat živiny z jídla, které jste právě snědli, potřebuje VOLNOU VODU. Ano, přesně na to, aby do ní všechny ty cukry a jiné živiny rozmíchalo a rozdistribuovalo je tam, kde je to potřeba. Když si uvědomíte, co je VOLNÁ a co je OBSAZENÁ voda, určitě pochopíte, že váš pitný režim by měl obsahovat jenom VOLNOU VODU a ne čaje, koly a další slazené, nebo neslazené nápoje. Chápete? Kdybyste místo motorového oleje do auta lili olej s česnekem, chilli nebo bazalkou…asi by vám moc nešlapalo:-)

K pochopení důležitosti pitného režimu je dobré si uvědomit, že naše ledviny denně filtrují asi 1500 litrů krve, aby z tohoto objemu získaly asi 150 – 180 litrů ultrafiltrátu moče, který se zkoncentruje a výsledkem je 0,5 – 2,0 litry moče vyloučené za den. To je co? Pokud prostřednictvím pitného režimu nedáváte denně tělu dostatek VOLNÉ vody, tak ledviny filtrují pořád krev s odpady a čekají na dostatečné množství vody, aby do ní mohli vyloučit odpady a toxiny, které v tělu bez přestání vnikají. Ty, které tělo nemůže z důvodu nedostatku vyloučit, kolují v těle a čekají na svůj den – nebo je tělo zabalí do tuku a při první příležitosti je uloží buď do zadečku, nebo do břicha. Takže když chce někdo začít hubnout musí tělu pravidelně ve svém pitném režimu dávat VOLNOU VODU, jejíž prostřednictvím se tělo může začít zbavovat nadváhy.

Pokud jste výše uvedené informace pochopili, tak možná vám došlo, že vaši únavu způsobuje možná to, že vaše tělo spotřebuje energii na filtrování a ukládání odpadů, které nemohlo vyloučit.

K čemu voda?

Vodu potřebujeme pro většinu tělesných funkcí včetně:

  • zachování zdraví každé buňky v těle
  • udržení hustoty krve, aby mohla proudit v žilách a cévach
  • pomoci odstranit vedlejší produkty metabolismu v těle, nadměrné elektrolyty (např. sodíku a draslíku), nebo močoviny, což je odpad po zpracování bílkovin
  • regulace tělesné teploty
  • udržení vlhkosti sliznic plic a úst
  • zachování ideálního mazání kloubů a jejich pouzder, číma zamezuje předčasnému opotřebování
  • ochrany močového měchýře před záněty, tím že jej čistí od bakterií
  • podpory trávení a prevenci zácpy
  • zvlhčování pokožky a udržování její struktury a vzhledu
  • transportu živin a kyslíku do buněk
  • slouží jako tlumič nárazů uvnitř oka, míchy a v plodovém vaku obklopujícím plod v těhotenství.

Jak na to?

Chápu, že někdo, kdo do dnešního dne vypil denně maximálně sklenku čisté vody (a někdy ani to ne), nemůže hned od zítřka vypít 2, nebo 3 litry.

Naučit se pít vodu, mít pitný režim, kde VOLNÁ VODA tvoří 80 – 90% je stejné jako naučit se čistit si zuby. Čeká vás jednoduše proces tvoření nového návyku – se vším co přináší. Ve svých programech změny životního stylu se zaměřuji na tvorbu nových návyků, protože jenom když svůj pitný režim dostanete do návyku, můžete ho přestat řešit.

Svůj pitný režim si začněte tvořit hned od rána. Zkuste hned jako první věc ráno vypít sklenku čisté vody. Tělo je po spánku dehydrované a čistá voda Vám pomůže nastartovat Váš úspěšný den. Čím více vody tělu dáte, tím efektivnější bude jeho start. Já jsem si zvykl pít 0,5 – 0,8l čisté vody hned ráno, před tím, než něco sním. Pokud máte problém se studenou vodou, můžete si nechat v konvici sevřít vodu, kterou si chladnou naředíte na teplotu, která Vám bude vyhovovat.

V průběhu dne můžete být se svým pitným režimem kreativní. Do práce si vezměte láhev s vodou. Můžete ji mít v tašce, kabelce, nebo v autě. Pokud zapomínáte, nastavte si upomínku v telefonu, nebo na počítači. Upomínky dobře sloužily, když jsem před lety začínal. Nebo můžete použít RESNOOZE, nebo HASSLEME.

Stanovte si cíl a zkuste si na konci dne spočítat, kolik vody jste za den vypili. Dle mých zkušeností lidé během několika dnů se z nuly čisté vody za den dokážou dostat na 1,5 až 2 l. Tím dáte tělu nejenom prostředek, kterým se zbaví toxinů, ale umožní živinám dovyživit tělo tam, kde je to potřeba. Navíc i bolesti hlavy, břicha, zad a jiné symptomy dehydratace můžou ustoupit, protože hormon histamin, který prostřednictvím bolesti hlásí nedostatek vody po doplnění vody do organismu, zmizí. Vy zjistíte, že ty růžové pilulky, které jste používali na bolesti hlavy, už nemusíte nosit v kabelce.

Kolik a kdy?

Obecně se říká, že bychom měli vypít 30 ml čisté vody na kilogram váhy. Takže pokud vážíte 60 kg, tak byste měly vypít 1,8 l denně. Pokud však sportujete tak by se váš denní příjem vody měl zvednout. Stejně tak i v případě pití kofeinových nápojů. Kofein dehydratuje tělo tím, že falešnou aciditou dokáže ovlivnit mozek a ledviny a tělo se zbaví vody, i když nechce, nebo nepotřebuje. Každá káva o 0,3 – 0,4 dcl vody navíc.

Vodu doplňujte:

  • Ráno, kdy po 10 a více hodinách bez vody je tělo dehydrované
  • Před jídlem, zajistíte si VOLNOU vodu na distribuci živin, které sníte
  • 1,5 – 2 hodiny po jídle, poskytnete svému žaludku prostředek, který mu pomůže očistit jeho stěny od zbytků jídla a žaludečních šťav
  • 1 – 1,5 hodiny před sportem, pro správné fungování svalů, úponů a šlach


Další články

Quinoa s tvarohem a špenátem – rychlý recept na vypnutí hladu

Jednoduchý jak banán

Pin It on Pinterest

Share This