Kéž by všechno, co nás v životě potká, bylo jednoduché jako banán…. Chytíš, ulomíš špičku a jíš. Víte o tom, že se lidi dělí na ty, co si ulamují delší špičku, a ty, co raději vyštípnou koneček? Ale o tom příště:-)

Banán je ve své podstatě vytvořen jako super ready2eat jídlo. Má skvělou chuť a dá se z něj připravit například skvělé smoothie (s jahodami,  třešněmi, nebo ananasem !!!) , osladí ovocný salát, nebo mussli, můžete si z něj udělat chipsy a nebo banánové palačinky (ty jsou super před sportem), nebo dokonce i skvělý banánový chléb. Zmrzlina ze zmrzlých banánů – ta je fakt boží! Já si ho dávám skoro každý den k snídani, ale i přes den, do již zmiňovaných smoothies.

Níže jsem vám chtěl napsat 10 důvodů, proč denně začlenit banány do svého jídelníčku.

1. Banány vám pomůžou snížit stres a depresivní nálady!!!  Obsahují vyšší množství tryptofánu, ze kterého si lidský organismus vyrábí stovky látek sloužících k nejrůznějším účelům, ale hlavně dva hormony:
– serotonin, přenašeč mozkových vzruchů, často označovaný jako hormon pohody a dobré nálady a
– melatonin, jež reguluje naše biorytmy včetně spánku.

2. Banány jsou vynikajícím zdrojem vitaminu B6, který podporuje tvorbu protilátek a bílých krvinek.

3. Banány jsou jedním z našich nejlepších zdrojů draslíku. Draslík pomáhá při udržování normálního krevního tlaku a srdeční funkce. Jeden banán obsahuje cca 420 – 470 mg draslíku a jen 1 mg sodíku. V dnešní době, kdy se pitný režim zaměňuje za pití čajů a kávy, je draslík o to důležitější. Pomáhá totiž udržovat správnou rovnováhu tekutin, zajišťuje správnou funkci nervových impulsů a svalů, včetně toho nejdůležitějšího – srdečního svalu.

4. Banány aktivují buňky žaludeční sliznice, které pak produkují silnější ochrannou bariéru proti žaludeční kyselině a tím je podporují při zbavování se bakterií. Chrání vás tím rovněž i před žaludečními vředy.

5. Banány jsou bohatým zdrojem probiotik, které vyživují probiotické bakterie v tlustém střevě. Když jíme banány, tak krmíme naše probiotické bakterie, jejich počet se zvyšuje a s tím se zvyšuje i schopnost našeho těla absorbovat vápník. Dostatek probiotických bakterií urychluje dobu průchodu potravy zažívacím traktem a tím se rovněž i snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

6. Banány pomáhají tělu s budováním lepších kostí tím, že pomáhají tělu zvyšovat schopnost absorbovat vápník.

7. Banány obsahují také antioxidanty ve formě beta-karotenu, luteinu, ale i selen, vitamíny A, C a E. Antioxidanty vás chrání před různými nemocemi, hlavně před rakovinou, cukrovkou a kardiovaskulárními chorobami.

8. Překvapilo mne, že  obsahuje i železo – 0,7 mg (pro muže ve věku 19 – 50 let je doporučená denní dávka 8mg/den; pro ženy ve věku 19 – 50 let je to 18 mg/den; zvýšená doporučená denní dávka je doporučována pro ženy v období těhotenství – 27mg/den, nebo kojení  – 9mg/den).

9. Banány pomáhají chránit oči.

10. Jsou bezpečné kdekoliv na zemi. Nemusíte se obávat, že když si koupíte banán v některé exotické zemi, že vás postihnou střevní potíže. Banány mají všude na světe totiž stejnou kvalitu a žádný fastfood se jim svými propracovanými procesy nemůže rovnat.

Na závěr ještě jeden tip:

Zkuste si rozmixovat jeden banán s hrstí borůvek, nebo jahod. Nebo zkuste s melounem a hruškou… Když chcete trochu sladší verzi, můžete si přidat lžičku medu nebo datlí. Vlijte si to do lahve a můžete si to vzít do práce místo svačinky. Nezapomeňte si to však uložit do lednice, abyste si z toho neudělali banánové víno:-)

 

 

Pin It on Pinterest

Share This