Proč si nekupujeme zeleninu, když víme, že obsahuje cenné minerály a vitamíny? Rakovina tlustého střeva a diabetes 2 obsazují přední místa v českých žebříčcích nejčastějších úmrtí. A možná by stačily denně tři mrkve, které by vykartáčovaly střeva a udržely pod kontrolou inzulín, a vše by bylo jinak.

téměř každý ví, že mrkev je bohatá na vitamín A a špenát na železo. Kdo z Vás si však někdy koupil špenát jen proto, že obsahuje železo? Oloupali jste si někdy mrkev s tím, že cítíte, že Vaše tělo potřebuje vitamín A? Vkládali jste ji do svého nákupního košíku a říkali jste si: Je přece zdravá! Udělali jste to alespoň jednou v životě? Nikdy. A víte proč?

Koho to zajímá, z čeho se to skládá?

Nic si nekupujeme kvůli tomu, co to má, ale co to dělá. Chleba si nekupujeme proto, že obsahuje mouku, ale proto, že nás rychle zasytí. Počítač si nekupujeme proto, že má nejnovější procesory, ale proto, že se na něm můžeme koukat na filmy, procházet sociální sítě, číst e-maily a nečekáme minuty, než se nám nějaký soubor otevře. Vše si kupujeme proto, že nám to pomůže vyřešit nějaký náš problém. U zeleniny to není jinak. K tomu, abychom ji začali pravidelně konzumovat, nám nestačí si říct, že má nějaký vitamín nebo minerál. Potřebujeme si uvědomit, že máme nějaký problém, se kterým nám zelenina může pomoci. A to bude i důvod, proč si ji pravidelně začneme kupovat.

Kousat a žvýkat

Zelenina se nedá polykat. Představte si, že si ukousnete mrkev a pokusíte se ji polknout. Nejde to. Než ji polkneme, musíme ji pořádně rozkousat a rozžvýkat. A jaké problémy řeší samotné kousání a žvýkání? Řeší nám rovnou tři problémy.  Ten první problém, který nám zelenina řeší, je příprava jídla na trávení. To začíná už v ústní dutině a jídlo by se tu mělo pořádně promíchat se slinami, které obsahují trávicí enzymy a natráví ho. Takto předpřipravené jídlo je snadnou prací pro žaludek. S trávením v ústní dutině nám zelenina pomáhá tak, že díky její konzistenci ji před polknutím musíme rozžvýkat. A díky tomu se i to jídlo, které promícháme se slinami a dobře rozžvýkáme spolu se zeleninou, začne lépe trávit. Tím jej připravíme na další trávení v žaludku, kterému to usnadní práci.

Vychutnávání poskytne mozku chutě a vůně

Druhý problém, který nám zelenina řeší, je přepínání ze sympatiku do parasympatiku. Díky zelenině, kterou musíme kousat a žvýkat, začneme většinou věnovat pozornost chutím a vůním, které se kousáním a žvýkáním z jídla uvolňují. Chutě a vůně jsou pro náš mozek očekávaným přísunem slasti, díky které je schopen přepnout ze sympatiku do parasympatiku a to je kýžený stav, po kterém neprahne jenom mozek, ale i celé tělo, protože se zapne trávení, vylučování, látková výměna a začnou se opravovat škody způsobené stresem.

Okamžité vyprázdnění trubek

Pod našimi stoličkami jsou i senzory, které rozhýbou peristaltiku střev. A to je třetí problém, se kterým nám zelenina pomáhá. Peristaltika je podmínkou dobrého trávení nově příchozího jídla, ale i samotné vitality střev. Zastavte se a vzpomeňte si, jak moc žvýkáte, když jíte knedlo vepřo zelo. Máte? A teď si představte, jak moc budete muset žvýkat tři mrkve. Už chápete proč je Česká republika na předních příčkách rakoviny střev?

Kartáček čistí zuby, ale kartáč střeva

Nerozpustná vláknina, kterou zelenina obsahuje je nejlepším kartáčem pro naše střeva a to je velká pomoc se čtvrtým problémem, který nám způsobují lepivé zbytky nestrávených potravin. Aby nám nezalepovaly střeva a nesnižovaly absorpční plochu, potřebujeme se jich nějak pravidelně efektivně zbavovat. A nejlíp se ze střev dostanou díky vláknině. Až si budete před Vánoci mýt ruce od těsta na vánoční cukroví, vzpomeňte si na svá střeva a představte si, že kdybyste jim poskytli nastrouhanou mrkev, tak by se jim těch lepivých zbytků nestráveného těsta zbavovalo snadněji.

To je pomocník při hubnutí!

Častou příčinou nabírání na váze je inzulín. I tady může zelenina pomoci s pátým problémem. Její rozpustná vláknina se totiž může navázat na uhlohydráty a díky tomu nám hladina krevního cukru „neskáče“ a slinivka nemusí tolik „makat“ na přípravě inzulínu. Játra přestávají vyrábět tuk a mohou přepnout na jeho spalování. Ideální stav.

Vypínač, co řeší i co máte jíst

Šestým problémem, který zelenina řeší, je vypínání hladu. Objem, který tělo pro vypnutí hladu potřebuje, se nejsnadněji dosahuje zeleninou. Málem bych zapomněl na sedmý, také docela častý problém, který zelenina řeší. A tím je otázka: Co mám jíst? Odpověď je jednoduchá. Začni jíst to, co jíš a přidávej si k tomu zeleninu. Až tě pak ta jídla omrzí, tak zapátrej po nových, ve kterých tě zelenina bude bavit. Postupně si svůj jídelníček vylepšuj. Vždyť víš, že cesta je cíl.

Proč si nekupujeme zeleninu, když tady máme rovnou šest důvodů, proč bychom s tím měli začít.

Vím, že každý z Vás je jiný a potřebuje vzhledem ke své příčině uchopit svůj stav jinak. Pokud budete potřebovat můj výklad doplnit „na míru“, můžete mi zavolat na 736 766 878.

Buďte zdrávi!

Pin It on Pinterest

Share This