Stres je příčina nadváhy, která se nedá vyřešit změnou jídelníčku. Na první pohled užitečné nastavení těla s velkou energií a pozorností, na druhé straně tichý zákeřák, který nejenom zvětšuje naše břicho, ale ničí i zbytek těla. Lék na něj by Vás nenapadl ani v nejhlubší meditaci.

Příčiny nadváhy by se dali popsat do deseti knih. Dnes je však doba stručná a všichni chtějí mít všechno pohromadě. Rozhodl jsem se, že se Vám pokusím postupně v následujících článcích shrnout příčiny nadváhy, se kterými jsem se setkal, abyste se v tom mohli lépe zorientovat.

Stres ho málem dohnal

Ačkoli se to nezdá, stres je docela častým faktorem nadváhy. U mého klienta, kterým byl uspěchaný manažer, táta dvou malých dcer, byl stres hlavní příčinou nadváhy. Když jsem se s ním poprvé setkal, tak za první půlhodinu naší schůzky stihl odpovědět asi na 15 smsek. Stíhal neskutečné množství schůzek. Trochu jsem se v něm viděl. Když jsem podnikal jako daňový poradce, tak jsem denně měl běžně 3 – 5 schůzek, k tomu minimálně 30 telefonátů a nesčetné množství e-mailů. Po deseti letech co jsem s tím skončil, jsem si ani nedovedl představit takový den, natož jeho organizaci.

Příjemný pocit soustředění s neblahými účinky

Můj klient se sice snažil vylepšovat jídelníček, ale pořád dokola přibíral. Pamatuji si, jak mi říkal, že každý druhý den má k obědu salát, tak jak je tedy možné, že jeho kolega, který si třikrát týdně dává knedlíky, vůbec nepřibírá. A to je to kouzlo stresu. Zdravá strava Vás od jeho následků nezachrání.

Co funguje a co ne?

Když jsme ve stresu, tak energie je soustředěná v rukou, nohou a v hlavě. Máme větší soustředění a díky tomu se tolik nemusíme namáhat, abychom něco vypátrali, zjistili, protlačili. Stres si někteří manažeři doslova užívají. To, co je na stresu horší, je, že trávení, látková výměna a vylučování jsou vypnuté. Prostě stopka, nic nefunguje normálně, pouze v pohotovostním režimu. Znamená to, že nepotřebujete chodit na záchod, protože nefunguje vylučování ani nepociťujete hlad, protože nefunguje trávení. Zdá se to jako ideální stav pro práci, ale…

Stres a nadváha, Jekyl a Hyde

To, co nám výzkumy posledních desetiletí odhalují je, že stres opravdu může vést k nadváze. Když mluvíme o stresu, mluvíme v podstatě o hormonu kortizol, který je automatickou odpovědí našeho těla na stresovou situaci. Je takovým generálním aktivátorem. Člověk si během evoluce aktivoval množství systémů, které mu bez jeho vědomí pomáhají něco řešit. A stresová odpověď je jedním z nich. Stres je hlavní příčina nadváhy.

O sympatiku už toho víte dost

Když uvidíte lva, aktivuje se Vám sympatický nervový systém, který zaplaví tělo energií a připraví tělo k útěku nebo k útoku. Odpověď řídí hormon kortizol. Zornice se stáhnou, poklesne produkce slin, zrychlí se dech a tep, pohyb jídla ve střevech se zpomalí, stáhnou se žíly a cévy a zvýší se krevní tlak, díky čemuž se začneme potit.

Jenže nejsme v paleolitu

Tyto všechny projevy stresu by nebyly až tak problematické, kdyby to bylo jak v paleolitu. V paleolitu byl stres krátkodobý. Najednou máte před sebou lva. Buď mu utečete, nebo s ním budete bojovat. Buď se Vám to povede, nebo ne. Vše je pryč za pár minut. Ale v moderní době, kdy lidé čelí problémům právním, rodinným, finančním, nebo problémům v práci, s dětmi, nemocemi, tak tyto problémy neodcházejí. Jsou dlouhodobé. Stres se stává hlavní příčinou nadváhy.

Tak to tedy máte černé na bílém

A tady je jádro pudla. Kortizol totižto aktivuje tělo a tlačí glukózu do krevního oběhu, aby ji buňky mohly spotřebovat na energii. Inzulín nastoupí s cílem snížit hladinu krevního cukru tím, že buňkám uvedenou glukózu dopraví. Pokud je však tato inzulínová odpověď častá, vede k tvorbě tuku, zejména v břišní oblasti, kam ji náš největší výrobce – játra – posílají k uskladnění.

Co fungovalo v době kamenné nám dnes dělá problémy

Když v minulosti nastala stresová odpověď, tak bylo jasné, že po ní bude následovat buď útěk, nebo útok – odehraje se tedy velice intenzivní fyzická aktivita. Proč je to důležité? Protože tato intenzivní fyzická aktivita zajistila spotřebu glukózy buňkami, jež si ji proměnily na energii, kterou využily na útok, nebo útěk. Ale moderní stres není v této podobě. Protože v případě problémů s manželkou, finančních problémů, problémů v práci, nebo v případě problémů s nemocným dítětem nemusíte a ani neděláte žádné energeticky náročné aktivity. To co se stane je, že tělo neustále produkuje glukózu a inzulín na to odpovídá, aby snižoval hladinu krevního cukru. Ale buňky jsou plné glukózy, protože se lidé po náročném dni akorát tak svalí na gauč, a tudíž musí inzulín zajistit jinou věc. Musí zajistit to, aby se glukóza někam bezpečně uložila. A ona se uloží. Do tuku. A to zajistí již zmíněná játra. Takže tohle jsou ty detaily, proč je stres hlavní příčina nadváhy.

Co s tím můžete udělat?

Takže čím více stresu, tím více glukózy v krevním oběhu a tím více tuku játra vyrobí. A můžete jíst bio, nebio, tento proces není přímo napojen na stravování. Když chcete vyřešit nadváhu, ale neřešíte stres, tedy její příčinu, nemůžete očekávat vítězné řešení. Sezení před televizí Vám kortizol nesníží. Relaxace, jóga, meditace, komunita, přátelé, to vše snižuje množství kortizolu v těle. Pamatujte ale, že věci jako meditace či jóga, neřeší problémy, které stres způsobují. Ale změní to odpověď těla na tento stresor. A je méně škodlivý než stresová odpověď sama.

Naštěstí začal meditovat

A stejně tak to bylo i v případě mého klienta, snížil množství kortizolu, snížil i množství břišního tuku. Kortizol je sice silný, ale časem prověřená relaxace formou meditace opravdu snižuje kortizolovou odpověď. Meditace není pouhé ležení na gauči, meditace je aktivní proces. Navíc je to stejné jako se zdravou stravou. Musíte se o tom něco naučit, pak si vytvořit dovednosti a pak to jednoduše opakovat a výsledky se dostaví. Meditace Vám nepůjde hned na začátku, ale čím déle ji budete dělat, tím snadnější to pro Vás bude. Koncentrace na dech, na tělo a jeho počitky má opravdu velice pozitivní účinky na tělo. Ale to má všechno, co pravidelně děláte.

Pokud je stres možnou příčinou Vaší nadváhy, tak i přesto, že tyto problémy jsou zatím pouze v teoretické rovině, mi neváhejte zavolat a probereme řešení. Stres je totiž ze všech příčin časově nejnáročnější. Klikněte na Odpovědět a napište mi, nebo se rovnou objednejte telefonicky na 736 766 878 .

Pin It on Pinterest

Share This