Kdy jste se naposledy probudili svěží a odpočatí? Nemůžete si vzpomenout? Hodně lidí už dnes ví, že nedostatek spánku je určující faktor pro Alzheimra, kornatění cév, mrtvici a řadu kardiovaskulárních onemocnění. Počítači kalorií a kopírovači jídelníčků však netuší, že nedostatek spánku je klíčový rovněž i u nadváhy.           

Tento příběh je o Markétě, které Jarmila řekla o odhalení její příčiny přibírání o Vánocích. Markéta hned všechno pochopila a začala na tom svědomitě dělat. Ale nic. Už byl asi březen, když jsem se potkal s  Jarmilou, která mi hned řekla, že Markéta na sobě maká, ale prý jí to nezabírá. Jak je to možné?

Má klasická odpověď

Lidské tělo je sice Vaše, ale nikdy jste si ho neobjednali, neplatíte za něj měsíčně předplatné, nebylo Vám uděleno jako nějaká cena, nemusíte se nechat certifikovat k tomu, abyste jej mohli používat, máte ho od narození a dělali jste s ním zřejmě jiné kusy než Markéta. Takže příčina Markétiny nadváhy může být jiná než ta Vaše. „A co to může být?“, vyvalila oči Jarmila. „To byste nevěřila, kolik příčin nadváhy existuje,“ říkám jí „ale když mi pošlete Markétu, a ona mi svůj stav popíše, tak jak jste to udělala vy, budu moci zjistit, co za její nadváhou stojí,“ nabídl jsem. Jarmila souhlasila a za pár dnů už přede mnou seděla nabroušená Markéta, která dělala přesně to, co jsem řekl Jarmile, ale Jarmila hubne jako o závod a ona prý nic.

A na co by se soustředil výživový poradce? Na kalorie.

Moje první otázka byla: „A kde pracujete?“ „Jak to s tím souvisí,“ převrátila oči Markéta. Řekl jsem, že nevím, ale že bychom v tom možná mohli najít souvislost. Prozradila mi, že je zdravotní sestra a pracuje na směny ve Střešovické nemocnici. A to byla trefa do černého, protože hned na to jsem zjistil, že Markéta spí denně 4 – 5 hodin a ani o víkendu, kdy by mohla spát déle, jí ten spánek nechybí a spí svých standardních 5 hodin. Přiznala se, že ať dělá, co dělá, má neustále neskutečný hlad. Pokud by zašla k běžnému poradci pro výživu, tak ten by jí spočetl, že jí až mnoho kalorií. A samozřejmě spaluje málo. Zkrouhnul by jí to na 60 % toho co jí v současnosti, ona by něco málo zhubla. Pak by však nastala ještě větší únava, zima a jiné projevy, díky kterým by kůru skončila a vrátila by se tam, kde začala, ještě s nějakým kilem navíc.

A víte co je na tom nejhorší? Ty miliony obětí ročně.

A nejhorší by na tom bylo to, že Markéta by si myslela, že selhala. Protože jí přece někdo spočítal, kolik má sníst, ale její „žravka“ je tak silná, že ji nedokáže ovládat. Když jsem jí vysvětlil, jak by mohla skončit, tak přiznala, že se jí to už jednou s výživovou poradkyní v minulosti stalo, a právě proto na mě byla naštvaná, jelikož metoda, kterou jsem poradil Jarmile, na ní nefungovala a na Jarmilu ano.  Jenomže její „žravka“ měla naprosto jinou příčinu, které se vyskytuje u těch, kteří jednoduše řečeno méně spí. Ať už z důvodu ponocování, nebo z důvodu ranních či nočních směn, nebo dokonce i z důvodů různých klinických poruch spánku.

Stará známá dvojka

Víte, když spíte méně, tak přiberete. Nabírání na váze díky nedostatku spánku má hned několik příčin. Ta první, která byla příčinou Markéty, souvisí s hladovými hormony – leptinem a ghrelinem. Leptin je ten z nich, který vypíná hlad. Jeho hladina je vysoká, pokud se najíme do sytosti. A my už víme, že je to tehdy, kdy naše jídlo splňuje dva hlavní parametry, jež jsou pro jeho produkci nezbytné  – objem a živiny. Naopak ghrelin je ten, který hlad zapíná. Když jsou tyto hormony v rovnováze, tak vše běží jak má, ale když se dostanou do nerovnováhy, tak následkem může být častější jezení, tzv. vlčí hlad a další symptomy, které nakonec rozhodí inzulín a vedou k nadváze. A to byl i případ Markéty.

Fyziologie emocí

Eve Van Cauterová se souvislostem mezi spánkem a chutí k jídlu věnovala na Chicagské univerzitě a ve svém výzkumu pracovala se zdravými dospělými s normální hmotností. Začala zkoumat, jestli týden zkráceného spánku postačí k tomu, aby se rovnováha hladových hormonů narušila. Probandi byli jako v hotelu, s jedinou výjimkou, neměli povolenou kávu ani čaj, po celou dobu experimentu měli stejné jídlo i pohybovou aktivitu. Aby vědci měli srovnání, tak v první části experimentu povolili probandům spát 8 hodin a v druhé části spánek zkrátili na 4 až 5 hodin. Následně měřili chuť k jídlu a hladiny hladových hormonů.

Nevyspalý = hladovější

Pozoruhodný závěr, který Eve Van Cleuterová zjistila je, že zkoumaní probandi byli výrazně hladovější, když spali v noci 4 hodiny, než když spali 8 hodin – tehdy měli hlad absolutně pod kontrolou. A prudký hlad se objevil už druhý den po omezení spánku!!! Nedostatečný spánek totižto snižuje hladinu leptinu a zvyšuje hladinu ghrelinu. Takže účastníci přestali pociťovat sytost a neustále cítili hlad, i přesto, že jejich objem jídla a živin by u zdravého člověka hlad vypnuly. Pokud tedy méně spíme, jsme za to potrestáni rovnou od dvou hormonů. A to už při snížení doby spánku na 5 hodin, což je v naší společnosti považováno za normál.

Už za týden můžete mít bez hypotéky nebo spoření ideální prostředí pro zdravý spánek

S Markétou jsme se vrhli na tvorbu zdravých návyků. Ty jí měly zajistit kvalitní spánek, díky kterému by se harmonizovaly hladové hormony a hlad by se jí začal „vypínat“. Práce bylo jak na kostele, ale Markéta všemu rozuměla a některé detaily potřebné ke zlepšení spánku byla schopna zajistit hned druhý den. Vzpomínám si, jak jsem jí vysvětloval, že v ložnici musí být tma a ona hned další den koupila a s manželem namontovala rolety, které jí udělaly v ložnici dokonalou tmu. Pak vyhodila z ložnice budík a další elektronické přístroje, a doslova do týdne měla v ložnici ideální prostředí na spánek.

Když víš, co chceš, kam jdeš a co tě čeká, umíš se připravit.

Déle jí trvalo, než se jí povedlo vysadit léky, které rovněž její kvalitu spánku narušovaly. A tady už byla nápomocná voda, zelenina a ovoce, které harmonizovaly tělo, které už pak ty léky nepotřebovalo. Nejtěžší byla půlnoční „svačina“, která byla na jejich oddělení normálem, i přesto, že doma se před prací najedla. Ale i to se jí nakonec povedlo upravit a spánek, který se zkvalitnil, jí přinesl žádoucí výsledky. A v létě už si se svým sebevědomím troufla i na Brada Pitta.

I přesto, že více než dvě třetiny populace má nedostatečný spánek. Tato příčina nadváhy se může kombinovat poměrně často s jinými příčinami. A nejenom Jarmila s Markétou se o tom přesvědčily. Pokud si nejste jistí, co je Vaší příčinou, zavolejte mi na 736 766 878, nebo mi napište.

Pin It on Pinterest

Share This