Nastartovanou motivaci k něčemu o čem se dovíme, že by pro nás bylo prospěšné, vystřídají otravné upomínky v telefonu a za nimi už následují všem známé špatné pocity z neuskutečnitelných cílů.

Prázdniny se pomalu blíží ke svému konci a my se najednou ocitáme před začátkem školy. Karanténa, stejně tak i prázdniny, Vám rozhodily Vaše rytmy a najednou se v takovém stavu máte vrhnout do nekonečného kolotoče úkolů a povinností a nejbližší světlý zítřek Vás čeká až o Vánocích. Existuje však něco, co nás podrží i v těžkých časech, aniž byste museli na to vynakládat drahocennou vůli, které nemá nikdo dostatek. Ano jsou to návyky. A ten, se kterým je většina z Vás v denním styku, je čištění zubů. Na něm si můžeme ukázat, jak nás dobrý návyk dokáže v těžkých časech podržet, ale i to, jak si jej postavit, aby Vás chránil. Než začneme, tak bych Vám rád napsal, co nás od těch návyků vzdaluje.

Reklama, která ví, po čem toužíme

O reklamě jsem psal již dost mailingů, takže se o ní nebudu rozepisovat. Pouze bych chtěl připomenout, že vyvolává nenaplněné emoce a propojí je s výrobkem z reklamy. Tady je zajímavé si trochu zavzpomínat na to, co jste si v posledních měsících koupili. Mohla to být nová televize, počítač, nebo nový druh ginu. Schválně se podívejte na reklamy na tyto výrobky a tam zajisté naleznete, které emoce Vám reklama vyvolala a propojila s výrobkem. Třeba takový růžový gin. Ochutnej, miluj, zbožňuj. Nemusíte studovat psychologii, abyste v růžových barvách reklamy poznali záměry jejich tvůrců. Podobné odpovědi naleznete i v jiných reklamách. Opravdové zážitky díky nové televizi, říká Vám to něco?

Neznalost neomlouvá

Druhým a ne méně důležitým parametrem, který nás vzdaluje od našich návyků je: Neznalost. Lidé vůbec netuší, co jsou návyky, jak se tvoří a jak by jim mohly být prospěšné. V novinách a časopisech se o nich nedovíte, psychologické výzkumy se jim věnují zřídka, protože tvorba návyků obsahuje parametr – vůle, se kterým si moderní psychologie zatím neví rady. O tvorbě návyků existuje několik knih, které jsem přečetl, a naleznete v nich někdy i protichůdné informace.

Tvorba návyku pitného režimu se neliší od tvorby jiných návyků

V dnešní době je přemíra obsahu, který motivuje k akci, avšak neznalost tvorby návyků znamená, že se k cíli dostane pouhých 10%, a i to je někdy moc. Zbytek lidí zůstává na půl cestě unaven z neustálého připomínání si věcí, které byste chtěli dělat denně. Ta hlavní změna, která by mohla začít měnit Vaše výsledky je, že se přestanete orientovat na cíle a začnete si tvořit návyky, které pomůžou dosáhnout cíl jako jejich přirozený následek. Každý by chtěl dobrou postavu, nebo napsat knihu, ale málokdo si uvědomuje, že to, co za tím stojí, jsou návyky. Je to proto, že za týden nezhubnete, ani nenapíšete knihu. Oba zmiňované cíle jsou totižto výsledkem pravidelně se opakujících činností. U hubnutí je to pitný režim, pravidelná konzumace zeleniny a ovoce a u knihy je to pravidelné psaní. A jsou to aktivity, které Vás dovedou k cíli, ne vizualizace a snění o cílech. A aktivity potřebujete dělat denně.

Než se těch cílů vzdáte

Vím, že frustrace z toho, že se Vám nedaří zhubnout, napsat knihu, nebo pravidelně běhat, je hodně blízko tomu, čemu se říká sebepopření. Vzdát se něčeho, po čem jste tolik toužili, je sebepopření. Je to vlastně popření celého smyslu života. Ano, tyto pocity jsem měl taky. Vyzkoušel jsem opravdu hodně technik, ale všechno se změnilo tím, že jsem začal pracovat na svých návycích.

Vyobchodujte své cíle za návyky

Pokud jste už na sebe naštvaní a unavení z  nekonečných připomínek, tak si vyměňte cíle za návyky. Zhubnout není až tak dobrý nápad, jako vytvořit si zdravé návyky, jejichž výsledkem bude zdraví, vitalita, dobrá postava a sebevědomí. Jak to ale udělat? Nebojte, Vy sami už s tím máte zkušenosti. Možná od dvou, ale určitě už od tří let. Ta metodika je postavena na třech pilířích.

Rutina, systém a termín

Rutina je začít dělat pravidelně to, co Vás má k cíli dostat. Na to abyste mohli začít dělat rutinu, vzpomeňte si, co jste potřebovali vidět a vědět, než jste se naučili čistit si zuby. Potřebovali jste vědět, co tím získáte a čemu se vyhnete. Bíle zuby, nebo bolestivý kaz, který Vám máma předváděla –  vypadalo to zcela jistě hrůzostrašně. Potřebovali jste i vědět, jak to máte udělat. Zezdola to vypadalo, že si máma šmrdlá nějakou paličkou v puse, ale teprve poté co jste si poprvé vložili do pusy kartáček, jste zjistili, co se to od Vás vlastně chce. Jakmile jste pochopili, proč to máte dělat, začala cesta k vytváření systému. Kartáček, pasta, čištění, vyplachování. A systém byl na světě. Pak jste dostali své první termíny, které měli dodržovat. A začali jste na tom pracovat. Každé ráno, každý večer. Projít celý systém kroků a udělat rutinu.

Návyk dělá mistra

Pak došlo k tomu, o čem jste tenkrát vůbec netušili. Jednoho dne se vytvořil návyk a vy jste vešli do koupelny automaticky a vůbec jste se nemuseli namáhat, abyste to dali. Vznikl návyk, který funguje doma, u babičky, na dovolené, na chalupě i na výjezdním zasedání. A cíl udržet si bílé zoubky, nebo vyhnout se nepříjemnostem spojeným se zubním kazem, byl na dosah. To, že na udržení bílých zubů, nebo zubů bez kazů potřebujete i jiné návyky, je každému jasné.

Jaké návyky byste si potřebovali vytvořit?

Postup je jasný. Přetransformujte si své cíle na tvorbu návyků a zvýšíte si několikanásobně pravděpodobnost jejich dosažení. Jediná otázka, kterou si musíte zodpovědět je, jaký mám cíl, nebo co chci.

Kdybyste potřebovali s něčím pomoci, tak mi napište nebo zavolejte.

Pin It on Pinterest

Share This