Pravidelné vaření jídla, které by mělo celou rodinu vyživit, a ne jenom nasytit a zaplácnout, je pro některé těžké připravit. Stojí to hodně času, ale věděli jste obědech a lá „doba ledová“? 

Podzimní nouzový stav a mimořádná opatření nás nemilosrdně uzavřeli doma. Žádné obchody, žádné restaurace, jenom my a naše vztahy a jenom my a naše dovednosti.

Když nevíme coby, najdeme to… v kuchyni

Tam se odehrávají situace, které dávají základ našim vztahům. U jídla si můžeme probrat, jaký máme den, podělit se o radosti a také o strasti, které nás potkali. Sdílení strastí nám pomáhá s jejich zpracováním a také s tím, že je můžeme rovnou zajíst zdravým jídlem, které si uvaříme. Nemusíme potom slídit někde ve spížní skříni a hledat mlsy, které nám pomáhají s nepříjemnými emocemi nezpracovaných strastí. Jezte jako rodina spolu, možná, že to dnes nepomůže Vám, ale kdoví jestli byste to neuvítali příští týden.

Jenomže toho času v kuchyni je nějak moc

Pravidelné vaření jídla, které by mělo celou rodinu vyživit, a ne jenom nasytit a zaplácnout je pro někoho těžké připravit. Zatím. To, co v tom brání, jsou znalosti a dovednosti. Ti z Vás, kteří zatím neumí připravovat zdravá jídla, mohou rovnou začít s učením. Jak funguje naše tělo je skvělým základem, protože když chcete něco dělat, potřebujete vědět proč. Začněte tedy vnímat, jak s Vámi Vaše tělo komunikuje, když potřebuje jíst, nebo pít. Tehdy budete chápat, co potřebuje a jak mu v jeho požadavcích vyhovět.

Zítra z Vás nebudou vegani

Sun Tzu, velký vojenský stratég řekl, že strategie bez taktiky je nejpomalejší cesta k vítězství, ale taktika bez strategie je jenom hluk před porážkou. Myslím, že tato moudrá věta se hodí i pro všechny praktikanty zdravé výživy a zdravého životního stylu. Pro začátek nestačí pouze strategie, ale potřebujete si být vědomi svého momentálního stavu – to je Vašim výchozím bodem. Pouze uvědomění si tohoto bodu Vám pomůže zvolit si tu správnou strategii, a až podle ní pak můžete volit taktiku.

Největší prostor pro růst je tam, kde zatím nic není

Dosahování cílů je o neustálém zdokonalování svých dovedností. Příprava jakéhokoli jídla je o dovednostech. Vaše stávající dovednosti Vám mohou zajistit jenom ten výsledek, který nyní vidíte v zrcadle. Pokud však chcete něco jiného, začněte se učit novým dovednostem. Naučit se dovednosti související s pitným režimem, pravidelnou konzumací zeleniny a ovoce. Naučit se, kdy co roste, jak se to připravuje a uskladňuje. A to, na čem zdravá strava stojí a padá, jsou dovednosti v kuchyni. Příprava zdravého jídla se zeleninou nebo ze zeleniny, je o plánování, krájení, loupání, mytí, míchání, dochucování, vychutnávání a uskladňování.

Když jednou začnete, už Vás nic nezastaví

Nejdůležitější je začít. Je to navlas stejné jako s ranním cvičením, pitným režimem i s přípravou zdravých jídel. Internet obsahuje nekonečné množství receptů. Vyberte si to, co by podle chuťových preferencí mohlo chutnat celé rodině, nakupte ingredience a připravte si nové jídlo. Napoprvé Vám možná nevyjde výstavní jídlo, ale vaření není jaderná reakce, takže rychle pochopíte, kde jste asi udělali chybku. Příště ji napravíte a jídlo bude zase o kus lepší. Ten další pokus bude zase lepší, nebojte. A pak budete moci doplnit Váš jídelníček o další nové jídlo. A za rok? Máte minimálně 20 nových jídel, ze kterých uvidíte v zrcadle změny a rozhodnete se, jestli jsou dostatečně dobré.

Objem a živiny uskladněné až do doby ledové

Objem a živiny. Těmto dvěma parametrům jídla, které vypínají hlad, se však nevyhnete, ale dobrá zpráva je, že už víte, že oba tyto parametry můžete zajistit zeleninou. V karanténě jsem začal využívat více cibule, kterou vždy zvětším objem o cca jednu porci. Když si představíte, že rajčatová polévka z pečených rajčat může nabýt objemu díky pěti nebo šesti cibulím, tak to se počítá.

Další dobré zvětšováky objemu

Babičky vařily tak, že jeden den uvařily zelí na cibuli a druhý den do něj přidaly hrášek, aby jejich strávníci měli pocit, že se jedná o nové jídlo. Můžete udělat to samé a dochutit větší množství zelí na cibuli třeba kari kořením, nebo místo hrášku do ní dáte další den mrkev. Jako příloha je zelí velice vděčné, protože se dá dochutit na sto způsobů. Ale to je asi každá zelenina. Nebo můžete zkoušet i jídla, která jsou lepší až druhý den, jako například segedín, svíčková, boršč, fazolová polévka nebo francouzské brambory se dají udělat ve větším objemu a strávníky ani nebude trápit, že to jedí podruhé, když to bude lepší než předchozí den.

Když se s počtem porcí netrefíte

Když Vám náhodou zbydou nějaké porce, tak je můžete hodit do mrazáku a pak si jednou za čas udělat oběd a lá „doba ledová“. Oběd a lá „doba ledová“ to je několik jídel z mrazáku, které si vhodně nakombinujete. Vytáhnete z mrazáku své mražené poklady a čtvrteční oběd může vypadat jako švédské stoly v malém útulném hotelu. Různá jídla, různé chutě a s ušetřeným časem na přípravu jednoho oběda.

Každý z Vás je jiný, ale pouze Vy poznáte, co je pro Vás dobré, co Vaše tělo potřebuje. A podle toho, co o sobě zjistíte, upravte své chování, protože to za Vás nikdo neudělá. Vím, že ne každý to dokáže sám. Rád Vás na Vaší cestě proto doprovodím. Můžete mi kdykoliv zavolat na 736 766 878.

Pin It on Pinterest

Share This