Práce na svých cílech a jejich dosahování je hlavním zdrojem štěstí člověka. K tomu, abyste mohli svůj cíl, v dnešní rychle se měnící informační době, potřebujete jednu klíčovou dovednost. Vnímavost. K ní máte dosah jenom tehdy, když zůstanete otevřeni. Pokud se Vám nepovede udržet svůj systém otevřený, tak je velká pravděpodobnost, že narazíte, potopíte se, nebo shoříte, protože nebudete schopni postřehnout změny, ke kterým v prostředí, kde realizujete své cíle, neustále dochází.

V jednom e-mailu, který jsem dostal, mi jeho autorka poodhalila jeden svůj aha moment, který s tím, že hubnutí není cíl, souvisel. Ten aha moment vznikl právě v okamžiku, kdy se paní rozhodla zhubnout a začala hledat strategie, které by ji k cíli – současná váha mínus 20 kg – měli dostat. Při hledání vhodných strategií přišla na to, že všechny, které našla, byly postavené na kalorické redukci. Uvědomovala si však, že když bude málo jíst a více se hýbat, tak na tom bude ještě hůř než je, protože její výchozí stav se skládal hlavně z únavy a vyčerpání. Napsala mi: „Najednou jsem si uvědomila, že to co chci, není mít míň kil, ale chci mít víc energie a sebevědomí. A pak jsem to zadala do googlu a hup, jiné možnosti, jiné přístupy a celý pohled na to co chci a jak to dosáhnu, se rázem změnil. Hned jsem poznala, že to co chci je energie a zvýšit sebevědomí. Dovedla jsem si konečně i představit, jak poznám, že jsem na správné cestě, co funguje a co ne.“

Vnímavost vás otevře

K tomu, abyste poznali, co je pro Vás dobré, potřebujete rozšířit své schopnosti o vnímavost. Vnímavost je schopnost zaznamenávat neustálé změny v okolí, abyste s nimi mohli konfrontovat svoji cestu k cíli. Zapnout vnímavost znamená otevřít svůj systém. Ne otevřít a zavřít, ale otevřít a nechat jej otevřený. Jakmile budete uzavřeni, tak se pohybujete pouze po Vaší mapě světa. Ale jak se říká, pokud budete neustále dělat to, co děláte, tak nemůžete očekávat nic jiného než to, co máte.

Vnímejte to, co změnit nemůžete

S otevřeným systémem jste schopni lépe vnímat prostředí, ve kterém dosahujete své cíle. V jednom e-mailu mi pán napsal, že jakmile začal jíst více zeleniny, tak si jeho manželka začala stěžovat na velikou váhu zeleniny, se kterou se musela tahat domů ze supermarketu. Pokud by jeho systém byl uzavřený, tak by to bral jako útok a snažil by se ji motivovat/přinutit  k tomu, aby v tom, co dělá, pokračovala. Když se mu to stalo, tak už byl jeho systém dostatečně otevřený na to, aby dokázal vnímat změnu v prostředí a zareagovat na ní. Nabídl manželce, že objemnější a těžší potraviny manželka vždy nechá v den nákupu v autě a on vše přinese nahoru do bytu. Manžel nebyl schopný v krátkém čase změnit sílu manželky, ale potřeboval ke svému cíli pravidelný přísun zeleniny, a tak si jej tímto novým uspořádáním zajistil.

Nehodnotit, ale vnímat

Někdy se může stát, že to co člověk postřehne či pocítí, má tendenci hodnotit, nebo ji dokonce může považovat za danost, kterou nelze změnit. To je další test, kterým se Vám prověří otevřenost Vašeho systému. Jste-li otevřeni, tak jakákoli změna v prostředí, ve kterém dosahujete cíl je pouze informaci, se kterou se dá pracovat. Uzavřený systém většinou novou informaci odmítne. Tím, že něco odmítnete, tak to ze světa nezmizí. Mnohdy se stává, že nová informace, nebo nějaká změna se začne považovat za příčinu, proč se cíl dosáhnout nedá. Jednou jsem se bavil s potenciálním klientem, který mi to, co se Vám snažím teď vysvětlit, předvedl v jedné situaci. Položil mi otázku, jak klienty učím vytvářet si návyk pravidelné konzumace zeleniny. Řekl jsem mu, že se snažím lidem vysvětlit potřebné znalosti, z čeho se zelenina skládá, čemu pomáhá, a na to navážu dovednostmi, které si klienti potřebují vyvinout, aby se zeleninou dokázali pracovat a jako příklad jsem uvedl brokolici. Říkám mu: pokud ji chcete mít často v jídelníčku, tak se ji musíte naučit kupovat, abyste si ji nekoupili rozkvetlou, nebo zvadlou, plesnivou, nebo shnilou. Potom se potřebujete naučit jak ji připravovat, vyzkoušet si nové recepty s brokolicí a také naučit se jak to, co uvaříte, uskladňovat. On se na mě odtažitě podíval a řekl mi: „Ahá, tak tohle já bohužel nemůžu dělat, protože já nemám rád brokolici.“  Chápete? Otevřenost a vnímavost jsou tandem, který mění perspektivu a rozšiřuje Vám Vaši mapu světa.

Vnímejte, vnímejte, vnímejte

V rámci každé změny čelí člověk neskutečnému množství informací, které jsou připraveny na to měnit jeho perspektivu a posouvat ho vpřed. Podmínkou pro změnu perspektivy je vnímavost, bez ní totiž můžete slepě narazit, padnout či potopit se a to v dnešní rychlé době nikdo nechce. Práce na svých cílech a jejich dosahování je hlavním zdrojem štěstí člověka.

Jaké jsou Vaše cíle letos na podzim?

Můžu Vám s nimi nějak pomoci?

Pin It on Pinterest

Share This