Při budování zdravého návyku pitného režimu je důležitou součástí hry i prostředí. Vybavení zase vylepšuje prostředí, aby se zdravý návyk pitného režimu snadněji vybudoval a úspěšně udržel. Když právě začínáte s pitným režimem, tak tady naleznete pár tipů jak si své prostředí můžete vylepšit o vybavení, které vám zdravý návyk pitného režimu pomůže vybudovat rychleji, ale poté ho i úspěšně udržet.

Když jsem asi před měsícem začal jsem chodit na kytaru, tak jsem si to uvědomil a inspirovalo mě to k napsání tohoto článku. Na kytaru umím hrát, ale  chtěl jsem se po 30 letech hraní akordů naučit číst noty a hrát podle nich. Našel jsem si soukromého učitele, který mi hned na druhé hodině řekl, abych si koupit stojan na noty, židličku na sezení a ještě takovou kytarovou podnožku.

Koupil jsem si vše hned večer po druhé lekci a uvědomil jsem si jednu důležitou věc, o které bych vám rád napsat v tomto článku.

Součástí celého procesu změny, který ideálně vyústí do nového návyku je i změna prostředí. Nemyslím tím, že byste se měli odstěhovat, právě naopak, zůstaňte tam, kde jste a vylepšete si prostor, který vás při změně podrží a pomůže vám dotvořit váš další zdravý návyk.

Tak jako já jsem si vylepšil své prostředí pro učení hry na kytaru židličkou, stojanem na noty a kytarovou podnožkou, tak i vy, pokud si chcete z dovedností pitného režimu vybudovat návyk, si můžete vylepšit vaše stávající prostředí, aby se váš návyk ukotvil co nejrychleji.

Níže mám pro vás pár nápadů, kterými si můžete začít postupně vylepšovat svůj prostor, ale nejdříve jedno důležité upozornění.

NAKUPUJTE POSTUPNĚ

Ano, říkám postupně, protože když si najednou nakoupíte spoustu nových věcí, bude pro vás obtížné je začít najednou používat. Zapadnou prachem a jejich cíl =  podržet vás v procesu změny se mine účinkem.

KARAFY NA VODU JSOU DOBRÝM ZAČÁTKEM

Kdo mě zná, tak ví, že změna musí začínat něčím velkým. Většinou je to voda a pitný režim. A takový pitný režim dokáže hodně lidí potrápit. Vylepšení vašeho prostoru o věci, které vám jej budou připomínat, je skvělým začátkem. Karafy, lahve, sklenice. Tohle jsou všechno vaši pomocníci při pitném režimu. Držte se jedné zásady. Nakupte si tolik lahví, kolik je přibližně váš denní příjem vody.

Jak to spočítáte? Množství vody, čisté vody, kterou by měl člověk denně vypít, je 30ml na kg váhy. Takže např. pokud vážíte 50 kg a tuto váhu vynásobíte číslem 30 a máte počet mililitrů, které byste denně optimálně měli vypít. Pokud byste to chtěli vědět v litrech, tak to ještě vydělíte 1000 a máte to. Tedy, případě, že vaše váha je 50 kg, pak vaše optimum je 1,5 litru, pokud 70kg, tak 2,1 litru. Spočítáte to za celou rodinu a podle toho nakoupíte lahve, nebo karafy v potřebném objemu.

Například, když má maminka vypít 1,5 litru, tatínek 2,4 litru a děti 1 litr a 1,1 litru, tak to celkem dělá 6 litrů. Kupte si buď 6 karaf s objemem litr a nebo 4 karafy s objemem 1,5 litru. Tento objem je dostačující a hlavně by měl pokrývat čas, kdy jste všichni doma.

NESTAČÍ JEDNA KARAFA?

Dobrá otázka. Karafy, nebo jakékoli skleněné nádoby na vodu, jsou vhodné k tomu, aby pitná kohoutková voda, kterou člověk pro pití používá, odstála. Proč? Voda se pro distribuci chlorizuje a tím desinfikuje, udržuje bez plísní a bakterií. Chlor je však prchavá látka, a pokud necháte odstát kohoutkovou vodu, tak v ní po určitém čase vidíte bublinky. A to přesně jsou bublinky chloru, který časem z vody vysublimuje.

A chlor je přesně tím důvodem, proč je vhodné mít doma více karaf, abyste si průběžně mohli vodu do nich doplňovat a ona se postupně, jak budete spotřebovávat svůj denní příděl vody, bude zbavovat chloru. Večer si natankujete například svých 6 karaf a do rána je chlor z vody pryč.

S UZÁVĚREM, NEBO BEZ?

Je dobré, abyste si rovněž pořídili lahve, nebo karafy s uzávěrem. Nemusí být šroubovací, ale je dobré, aby se voda v lahvi mohla uzavřít, aby vám do ní nelezl hmyz a nepadal do ní prach.

V obchodech IKEA je spousta tipů na uzávěry karaf. Já jsem si například pořídil takové série uzávěrů, na které jsem připevnil korek. Vypadá to hezky a je to funkční. Uzávěry nemusí být vzduchotěsné, jde opravdu jenom o to, abyste zamezili prachu případně nějakým malým tvorečkům, aby se do vaší vody chodili koupat.

Tvorba zdravých návyků je i prací na vylepšení života, protože jak říká Friedrich Nietzsche: „Pravím vám: musí míti ještě chaos ve svém nitru, kdo chce zroditi tančící hvězdu. Pravím vám: vy ještě máte chaos ve svém nitru.“ – podle mého názoru ukazuje cestu k lepšímu. Tvorbu řádu…z chaosu.

VYBERTE SI PRO NĚ VHODNÉ MÍSTO

To je ten důvod, proč je na místě si vyčlenit místo, kde si svoje nové nádoby na vodu umístíte. Ideálně viditelné místo, aby vás pohled na vaše nové lahve, nebo karafy mohl neustále upozorňovat na to, že pitný režim je součástí vašeho života. Jakmile začnete pít čistou vodu, uvidíte, že po čase se zbytek rodiny přidá. Z mých zkušeností vím, že hlavně děti, ty jsou od přírody naučené dělat to, co vidí doma. Je to pro ně normální a lehce si vše začlení i do svého života. Pokud ovšem nikdy nevidí rodiče se sklenicí vody, těžko si vytvoří pitný režim. 

My máme karafy na okně v obýváku. Společně s kytkami zdobí parapet. Někteří klienti to mají podobně, ale jsou i tací, co své karafy mají v kuchyni. Závisí to od toho, kolik máte místa v kuchyni a jak to v ní máte uzpůsobeno.

Možná budete muset zapojit i tvořivost a chvilku popřemýšlet nad tím, kde si je umístit. Ale pamatujte, vodu k životu potřebujete a také kolik energie do svého bytu dáte, tolik se vám vrátí.

KE KARAFÁM SKLENKY S VHODNÝM OBJEMEM

Dále byste mohli pokračovat směrem ke sklenkám. Skleničky jsou rovněž vhodným „upozorňovákem“ pitného režimu.

Kupte si takové skleničky, aby vás k pití vody motivovaly. Jak to poznáte?

Například, někdo si koupí, nebo začne v práci, používat sklenku s objemem 4 dcl. Měl by vypít v práci, řekněme, 1,2 litru (tedy 4 sklenice), ale neustále na stole nechává půlku poslední sklenice nedopitou. Když přichází do práce, tak vidí, že se mu včera nepovedlo splnit svůj cíl. Den za dnem si opakuje, že se mu nepovedlo splnit cíl, až si jednoho dne řekne, asi to nezvládnu a začne svůj denní limit ignorovat a celý pitný režim se rozpadne. Ovšem, pokud si svou velkou sklenici vymění za menší sklenici, například s objemem 2dcl, tak se mu ten cíl, který má dosáhnout, zmenší a snadněji jej i dosáhne.

Samozřejmě, že to může platit i obráceně, pokud má například člověk 2 dcl sklenku a protože se mu nechce neustále chodit do kuchyňky, aby si ji doplňoval, pak svého cíle taky nedosáhne. Výsledky zaznamenáte i u dětí. Pro některé výměna skleničky může znamenat velký posun v pitném režimu.

Tohle neplatí pouze pro pití vody, ale pro jakékoli cíle, které máte. Jejich velikost by měla být taková, aby vás v procesu jejich dosažení nezastavovala zbytečně malou velikostí, nebo neodrazovala zase zbytečně velikou. Zmenšování a zvětšování cílů je dovedností, která udrží vaši motivaci na cestě změny. A jakmile si tuto dovednost začnete používat i u jiných cílů, tak uvidíte, jak se to vše najednou začne měnit 🙂

Takže velikost šitá na míru.

JE LEPŠÍ KOHOUTKOVÁ, NEBO BALENÁ VODA?

Za mě je to kohoutková. Je sice s chlorem, ale její kvalita je neustále monitorována sérií kontrolních mechanismů vodáren.

Po odstání a odpaření chloru mi také přijde chutnější. V  pet lahvích tam cítím takovou pachuť umělé hmoty, zejména v klidu, doma, když mám své chuťové buňky probuzené, v pohotovosti.

Rovněž i cena může někoho odradit. Když se bavíme o 4 členné rodině, která má celkem vypít denně 6 litrů vody o víkendu a 2 litry vody v pracovním dnu, tak to za týden dělá 16 a za měsíc 64 litrů vody. A myslím, že za stejný produkt je rozdíl platit z kohoutku x Kč a nebo v pet lahvi y Kč. Takže za vodu z kohoutku zaplatíte ročně 103 Kč a za vodu z pet lahví (například Dobrá voda za 11 Kč za 1,5l) zaplatíte 8 404 Kč. To je už docela rozdíl ne?

JAK TEDY NA TO?

Spočtěte si váš denní limit za rodinu (30 ml vynásobíte celkovou váhou rodiny).

Výsledek si zkuste představit do vhodných objemů (0,75l, 1l, 1,5l) a umístění ve vašem bytě.

Podívejte se na internetu, nebo v obchodech IKEA, KIK, nebo podobných, tam určitě něco najdete.

Výběr sklenic zahájíte tím, že si sobě i zbylým členům rodiny stanovíte své optimální denní limity pro pitný režim. Dětem vysvětlíte, kolik je to sklenic s objemem 2dcl a kolik s objemem 4dcl a dáte jim na výběr. Stejně tak i s manželem/manželkou.

Když chcete, aby vaše děti měly pitný režim z čisté vody a ne ze slazených a sycených nápojů, tak vás taky s tou vodou musí denně vidět, takže si i vy najděte svoji sklenku a jakmile si u všech sedne objem, tak podle toho můžete koupit nové sklenky.

ZDÁ SE VÁM TO TĚŽKÉ?

Je to naprosto stejné, jako s mytím zubů, akorát s tím rozdílem, že kolem mytí zubů vznikl business, který začal nabízet spoustu zubních past, kartáčků a ústních vod a jejich reklama nám denně připomínala mytí zubů.

S vodou je to jinak. I přesto, že vznikl business, který prodává vodu, ale tomu je jedno, jestli ji pijete z velké sklenice, nebo z malé. Jestli ji dopijete nebo vylijete. Hlavní je, že ji koupíte, pak už se dál o to nestarají, zatím.

Takže se o to musíme starat sami a snažit se vytvořit si návyk, který podobně jako mytí zubů nemusíme denně řešit a automaticky zalezeme do koupelny na 5 minutový rituál.

Udělejte si i z pití vody rituál a nejen vaše zuby zůstanou díky pravidelnému čištění zubů čisté, ale i vaše tělo zevnitř – díky pitnému režimu.

 

Caesar salát s domácími krutony

Caesar salát s domácími krutony

Mozek miluje když jíme něco, co křupe. Ale nejenom proto je caesar salát s křupavými krutony jedním z mých nejoblíbenějších. Chuťově vyvážená zálivka vytvoří příjemný zážitek ze zdravého jídla a hrst krutonů uspokojí mozek a doladí tak zážitek směrem k dokonalosti. CO...

Pin It on Pinterest

Share This