Každý to zná. Najednou se nám to v hlavě objeví a my tomu uvěříme. Myšlenka. To by nebylo, až tak zlé, ale je to NEGATIVNÍ MYŠLENKA… Velcí myslitelé na to doporučovali, abychom se neztotožňovali s našimi myšlenkami. Prý naše myšlenky nejsme my, ale jsou to jenom myšlenky. Hmm, to je sice hezké, ale my většinou v té chvilce, ve které se nám taková myšlenka dostane do hlavy, tuto kartu s informací, že se jedná jenom o myšlenku většinu na ruce nemáme.

Je jedno, jestli nám taková myšlenka zrovna vyvolá vnitřní pocit bezvýznamnosti, marnosti, nebo  bezvýslednosti. V mžiku nás dostane do stavu, ve kterém si sice dokážeme uvědomit, že jsme už na cestě směrem k cíli, vědomě jej nezpochybňujeme, ale současně k nám proudem přichází důvody, proč to nejde.

Většinou ani nevíme, proč najednou začínáme připouštět negativní scénáře. Jednoduše to tak začneme cítit.

Nebojte, mají to tak všichni! Pokud však myšlenkám uvěříte, zastaví Vás na cestě, nebo někdy i vrátí zpět. Takové negativní myšlení maří Vaše úsilí a znemožňuje Vám dosáhnout toho, po čem toužíte. Pokud podlehnete destruktivnímu vzorci myšlení typu „ano, ale“ a jakýkoli nový nápad, či inspiraci okamžitě zazdíte tím, že přijmete možnosti, proč to nemůže fungovat, tak to nedopadne dobře.

Abyste se v tom dokázali trochu zorientovat, níže vám ukážu oblasti, které negativní myšlení většinou pokrývá spolu s triky na sebeobranu, která vás vrátí do hry.

Otravné detaily a formality

Když si v průběhu uskutečňování vašeho snu, či cestou k vysněnému cíli, začnete představovat to nekonečné množství detailů či formalit, se kterými se budete muset vypořádat, tak se vám možná objeví již zmiňovaný vzorec myšlení typu: „ano, ale“.  Tento typ negativního myšlení vás různými vnitřními argumenty a nesmyslnými představami o tom, co kdyby, bude snažit odrazovat.

Co pomáhá?

V okamžiku takového souhlasu/nesouhlasu typu „ano, ale“ mým klientům nejvíce pomáhá vnitřní povzbuzení, při kterém si vzpomeneme na mnohem těžší věci, s větším množstvím detailů, které jsme v minulosti zvládli. Pouhá vzpomínka na něco, co jsem v blízké minulosti řešil Vás dokáže trochu uklidnit a vrátit do neutrálního stavu.

To však není konec. Poté však musíte pohár sebevědomí naplnit více s drobnými, většími i největšími úspěchy, kterých jste v životě dosáhli. Nebojte, všichni těch úspěchů máme dostatek na to, abychom se uměli povzbudit a naplnit si svůj pohár sebevědomí.

Takže…nejdříve do neutrálního stavu a až z něj se potom odrazíme k pozitivním břehům.

Negativní vnitřní samomluva

Pokud se začneme blokovat negativní vnitřní samomluvou, která překypuje zápornými myšlenkami, výmluvami a důvody, proč naše věc nemůže právě teď vyjít, tak budeme slyšet: „…teď když…nemůžu přece…“, „ …jedině kdyby…“, „jednoho dne se možná pokusím…“, „…kéž bych tehdy…“.

Taková vnitřní samomluva nás většinou rozhodí natolik, že návrat k našemu plánu se může odložit i o několik dnů, ne-li týdnů, nebo se už nikdy nevrátí.

Co nefunguje !!!

Tady se nevyplatí oponovat našim myšlenkám pozitivním myšlením typu: „ale můžu“, „jóó, dám to, neboj se“, protože naše vnitřní samomluva se vytasí s dalšími argumenty, proč to OPRAVDU nejde.

Co pomáhá?

Svým klientům doporučuji uvolnit napětí chytrým argumentem: „ale co kdyby to přece jen šlo?“, nebo „představ si, že by to šlo, co ty na to?“ Tím se naše negativní vnitřní samomluva zneutralizuje a naše mysl se začne zabývat tím, jak by to mohlo jít a my můžeme začít s „přikrmováním“ pozitivními myšlenkami.

Přizpůsobení a pružnost

Na cestě k rozvoji nových návyků to chce pružné přizpůsobení, ale připouštím, že i tato oblast má svoji negativní energii, která se projevuje: „…nemám dost štěstí…“, „všude jsou jen samé překážky…“, „…každý mě jenom sráží…“, „…všechno mě omezuje…“

Pokud přestáváme být pružní, dostáváme se do iluze, že cesta změny měla být přece od začátku až do konce rovná, bez překážek … navíc ještě s občerstvením!!! Jenomže tomu tak není. Realita je jiná. Je nutné, abychom si uvědomili, že k vašemu cíli vede nejméně 1000 různých cest. O tom, která z nich je ta pravá, rozhodujete pouze vy!

Co pomáhá?

Takže když na své cestě změny objevíte, že například první recept, který byste si měli sami připravit, je z ingrediencí, na které máte alergii, tak si v klidu najděte další, nebo dokonce ještě ten další a nic si z toho nedělejte.

Je to cesta, vaše cesta, která vede k lepšímu životu s větší energií, motivací a radostí. A je jedno, jestli se tam dostanete s brokolicí nebo bez ní!

Vitalita a sebeprosazení

Negativní aspekt energie, vitality a schopnosti sebeprosazení přináší s sebou záporný vnitřní dialog v tomto duchu: „…a nemám na to dost energie…“, „…jsem vyčerpaný a přetížený…“, „…všechno je jednotvárné a nudné…“.

Co pomáhá?

Na energii pomáhá energie, klín klínem, jak se říká. Tím jsem chtěl říct, abyste si šli zasportovat. Ne abyste zalezli do hospody!!! Sportem se ten negativní tlak uvolní, vám se uvolní endorfiny a po nich se rozhodně začnete cítit lépe. Nezapomeňte se po sportu najíst (ale něco zdravéhoJ), tělo vám za odměnu prodlouží ten parádní pocit, který máte z endorfinů.

Harmonie změny

S láskou a harmonií je to někdy těžké. Její negativní samomluva má většinou tuto podobu: „…mě to vlastně vůbec nezajímá…“, „…pro mě to nic neznamená…“.

Co pomáhá?

Tady je nejlepší pustit si celý film VAŠÍ ZMĚNY. Prostě od začátku, kdy jste dostali nápad vaši změnu začít, pusťte si jej se vším všudy. S těmi pocity, které jste zažívali v průběhu, s těmi písněmi, vůněmi, chutěmi i obrazy, které se k tomu, co jste zažili, vážou. Takový film má velkou moc, uvidíte.

Co když ale podlehneme?

No, a když jsme podlehli, co máme dělat?

Pusťte to z hlavy. Každému se to někdy stane. A zítra je taky den. Když už jste na své cestě změny došli až sem, tak se přece kvůli jednomu klopýtnutí nevrátíte.

Je to skvělá zkušenost. Bez ní byste nevěděli, co vlastně takové negativní myšlení dokáže!

Ale teď, když už víte, tak se podívejte nahoru na to, jaký to byl typ negativního myšlení, který vás zdolal. Podívejte se, jak na něj, a příště si s ním poradíte.

Hodně štěstí!!!

Další články

Parádní hrnec brokolice

Chlorella – superfood nebo hrozba?

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This