Přednedávnem jsem měl přednášku na téma Doplňky…a jak se v nich vyznat. Jednu část této zajímavé přednášky jsem věnoval i doplňku, který v dnešních moderních dobách je hodně oslavovaný, ale…měli byste vědět, že:

Chlorela obsahuje jeden endotoxin (je to lipopolysaccharid (LPS)), který aktivuje náš imunitní systém. To by nebylo až tak hrozné, protože zaktivovat imunitní systém je dobré v případě nemoci, nebo když cítíme, že na nás něco leze a nebo v případech detoxikace organismu.

Mnoho lidí však chlorelu užívá dlouhodobě jako zdroj chlorofylu, kvalitních aminokyselin, nebo jiných minerálů, kterých chlorela obsahuje opravdu hodně.

Dlouhodobé užívání tohoto doplňku však díky zmiňovanému LPS, může vést k dlouhodobé aktivaci imunitního systému, a to zase může vést až k chronickým zánětům.

Krabi a krevetky, které se taky živí chlorelou a jinými zelenými řasami však dokážou deaktivovat zmiňovaný LPS a tak se vyhýbají chronickým zánětům. Člověk, jako koruna tvorstva, který je v potravinovém řetězci někde jinde než krevety a krabi, však tuto schopnost nemá.

Nejsem lékař, ale i přesto jsem se poslední dobou setkal se dvěma případy, kde lidi dlouhodobě užívající chlorelu, se dostali do nemocnice s akutním zánětem žaludku nebo tenkého střeva, a trápili se s vyčerpávajícími s průjmy. Vzhledem k tomu, že jsem teď domluvil s mojí mámou, která mi zvětšila seznam lidí dlouhodobě užívajících chlorelu o další další případ se zmiňovanými problémy, rozhodl jsem se o tom napsat.

Takže když na vás něco leze, tak si zaktivujte imunitní systém chlorelou, ale myslete na to, že její dlouhodobé užívání nese sebou rizika.

A ještě jedna věc, když bych si chlorelu kupoval já, tak bych si určitě nekoupil chlorelu vypěstovanou v Japonsku…protože Fukushima.

Pin It on Pinterest

Share This