Tento recept jsem objevil na začátku mého koketování se zdravou výživou. Totálně mně dostal. Věřím, že vás taky:-)

Syrová chuť „nesyrových“ ingrediencí je vyváženou chutí, která už fakt nic nepotřebuje. Na začátku jsem, jako mnoho jiných, kteří se začínají stravovat „zdravě“ nevěřil, že se můžu dosyta najíst ze zeleninového jídla. Tady toto jídlo mi to potvrdilo a kompletně vyměnilo „stará“ přesvědčení za nová.

Pro odhad porcí bych vám rád napsal, že v supermarketech se prodávají balení brokolice, která zahrnují většinou dvě růžičky střední velikosti této výživné zeleniny. Takovéto balení stačí pro dva, případně pro dva a jednoho malého tvorečka:-)

Příprava do 15min

2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
1/2 čajové lžičky papriky
1/4 čajové lžičky česnekového prášku (můžete použít i čerstvý česnek, ale doporučuji jej pořádně rozetřít na prkýnku). Česnekový prášek si můžete koupit v jakémkoli supermarketu, nebo obchůdku se zdravou výživou a tady se hodí opravdu lépe než čerstvý.
1/4 šálku tahini pasty (je to pasta z rozemletých sezamových semínek – pro tento recept použijte raději pastu ze syrových (nepražených) semínek, je světlejší. Kdo jí nemá, doporučuji si zakoupit, můžete jí potom používat i do dalších chutných pokrmů, které vám časem napíšu)
1 čajová lžička hnědé rýžové, nebo hráškové miso pasty (je to pasta z fermentované rýže, nebo hrášku, koupit se dá ve všech obchodech se zdravou výživou. Rovněž doporučuji pořídit, protože je moc výživná a používá se k dochucování hodně pokrmů, polévek atp).
3 čajové lžičky citronové šťávy
2 polévkové lžíce kokosového oleje
3 polévkové lžíce vody (použijeme v případě potřeby)
1 1/2 čajové lžičky umeoctu (je to ocet z švestiček umeboshi)
cca 8 šálků očištěných růžiček brokolice, což jsou cca 2 balení brokolice z běžného supermarketu. Pokuste se brokolici očistit tak, aby jednotlivé růžičky byli ve velikosti, která se vám vejde do pusy.
2-3 polévkových lžic očištěných konopných, nebo sezamových semínek. Můžete použí i jakékoli jiné.

V salátové míse, do které se vejde brokolice, kterou jste očistili, rozmixujte lahůdkové droždí, papriku, česnekový prášek. Poté vmíchejte pastu Tahiini a miso pastu.
Přidejte citronovou šťávu, umeocet a promíchejte to, až vznikne jemná pasta. Pokud budete chtít udělat řídkou pastu, tak přidejte vodu, vždy však jenom po lžičkách. Z vlastních zkušeností můžu doporučit nechat tu pastu hustší, protože voda, která zůstane na vařené brokolici tu pastu trochu naředí.

Brokolici uvařte na páře. Do většího hrnce dejte na spodek vodu do výšky 1 cm. Nechte vodu sevřít a potom do ní přihoďte růžičky brokolice. Brokolici povařte 2-3 minuty, pak odstavte, slijte vodu a brokolici vysypte do mísy, ve které jste si připravili pastu.

Promíchejte tak, aby pasta pokryla všechny uvařené brokolice rovnoměrně.

Posypte konopnými nebo jinými semínkami a můžete podávat.

Nám to chutná samo jen tak, ale kdo je zvyklý na přílohy, tak si k tomu nějakou můžete vymyslet, nebo si k tomu udělejte čistý římský salát.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This