Začalo to nevinně. Vybral jsem se na letní výlet za kamarádem do Šumperka. Na výletě v Loučné nad Desnou jsem natrefil na vysokou limbu, pod kterou byla spousta šišek, které si nikdo nevšímal. Limba není moc známý strom. Vypadá jako borovice s tím rozdílem, že její šišky mají oříšky. Řekl jsem si, že si jich pár vezmu, abych měl co louskat. Po chvilce mě vyrušila veverka – jako by mi chtěla říct: “Nech mi taky něco na zimu!!!“ Tak jsem se jí poděkoval za to, že mi to řekla, a zbytek šišek jsem tam nechal.

Doma, když jsem začal vybírat hnědé oříšky z krásně vonících šišek, se najednou po celém bytě rozlehla krásná vůně borovice. Ochutnávali jsme malé oříšky, které jsem, zpod ne až tak tvrdé slupky, vylouskával. Chutnali všem. Jejich oříškovo lesní chuť, která osvěží i zahřeje, mě pohltila natolik, že mi hlavou probleskla myšlenka, že bych si z nich alespoň kousek uchoval na zimu. Jako ta veverka.

Pesto, směs bazalky, česneku, olivového oleje a píniových oříšků

Ano, napadlo mě pesto. Ta zelená hmota, která voní tolika vůněmi.

Jeho základem je bazalka, která vás spolehlivě zahřeje a vylepší sladké, hořké ale i pálivé chutě.

BAZALKA je pravděpodobně jedním z mých favoritů mezi bylinkami, protože je tak chutná a má tolik využití, že bych o tom mohl napsat i knihu. Vše od polévek, zálivek, těstovin, dušených i pečených jídel může být jednoduše vylepšeno a přidáním pár čerstvých lístků se jídlo o třídu zlepší. Rovněž bylo zjištěno, že bazalka obsahuje esenciální oleje a flavonoidy, které chrání tělo před nemocemi a infekcí. Již velmi malé koncentrace mohou zabíjet škodlivé bakterie a být tak velmi prospěšné, dokonce i pro prevenci aterosklerózy, infarktu myokardu a mozkové mrtvice.

Bazalka má i léčivé účinky, podporuje dýchací cesty, ayurvédští lékaři ji využívají k vyrovnání žaludečních potíží a ke zlepšení trávení. Podporuje spánek a zvyšuje jeho kvalitu.

Bazalka je hodně aromatická a používá se k ochucování polévek, dušených pokrmů a těstovin. Její vůně je dost silná a tak stačí pro ochucení použít malé množství. Sušené listy můžeme kombinovat s citronovou šťávou, nebo s praženým kmínem, černý pepřem a trochou soli.

Ale pesto!!!! To je něco úplně jiného. Jeho síla je znásobená česnekem a vyladěná oříšky. Rozpustí se do nekonečnosti olivového oleje a zahalí jakékoli směsi jídla do závoje, který mu dodá to, co si přeje každý šéfkuchař. Jedinečnost.

Navíc, díky antioxidačním schopnostem česneku a bazalky a konzervační zručnosti olejů oříšků a oliv se prodlouží trvanlivost těchto kamarádů.

Jak na to?

A je to opravdu rychlé.

Co k tomu budete potřebovat?

1 svazek bazalky

3 stroužky česneku

2 pol. lžíce piniových oříšků, nebo mandlí*

* V případě, že nemáte piniové oříšky, si můžete vystačit s mandlemi. Na Náplavce jsem ochutnal pesto, které tam prodával jeden farmář, a chutnalo moc dobře, i když pinie jsou pinie, ale kvůli nim nemusíte projít všechny parky a lesy v okolí. Koupíte si je v obchodech s oříšky, anebo v těch se zdravou výživou.

A teď slíbený postup: Základem každého dobrého pesta je krájení. Podle mne rozmixováním všech ingrediencí v blendru nebo v mixeru se ztratí textura jednotlivých částí. Pesto není jenom sloučení všech jeho ingrediencí do jedné hmoty, ale je to hudba chutí, její tóny zaznívají při každém kousnutí do jednotlivých ingrediencí. Jinak to zní, když kousnete do bazalky, jinak když do česneku, nebo do piniového oříšku. Olej – to je dirigent, ten to vše drží pohromadě.

Takže když chcete zažít tuto hudbu, tak to sice bude trvat o něco déle, ale dosáhnete ji krájením. Nedokonalost velikostí jednotlivých kousků v dokonalosti kombinace.

Umyté lístky bazalky krájíme nožem na co nejmenší kousky. Postupně, do takto vytvořené hmoty z lístků přikrajujeme česnek a piniové oříšky. Vše dokola krájíme, sekáme, urovnáváme. Když vše nakrájíme do hmoty, ve které jsou všechny kousky dostatečně malé, tak ji můžeme přesypat do misky, do které přidáme olivový olej. Bude lepší panenský, ale pokud nemáte…svět se nezhroutí. Vše zamícháme a můžeme nakládat do lahviček, které jsme si pro tento účel připravili a umyli.

Už teď si začnu sbírat různé lahvičky, do kterých si příští rok uložím…hádejte co?

Pesto, to svoje, naložené do lahviček, si nakonec uložíme do lednice.

UPOZORNĚNÍ: Pesto – jako směs oříšku, bazalky, česneku a oleje pracuje i v lednici a tak se může stát, že pokud nalejete olej s pestem do lahvičky až po okraj, tak vám olej může začít vytékat. Raději si na prvních pár týdnů dejte lahvičku do igelitového plytlíku, abyste si neumastili lednici.

Něco navíc…

Přestože bylo zjištěno více než 60 druhů bazalky, všechny spadají do tří hlavních typů: sladké, fialové a keře. Každý z nich má jemný rozdíl v chuti. Třeba ty nasládlé se používají do thajských receptů a dávají spolu s kokosovým mlékem jídlu tu typickou exotickou chuť a vůni. Fialové a keře jsou oblíbeným doplňkem zahrad nebo balkónů.

Bazalka se snadno pěstuje v interiéru i venku. Opravdu nenáročná kytka…

Proč zařadit do jídelníčku jídla s bazalkou?

Bazalka je podle mne jedna z nejzdravějších bylinek a to hlavně proto, že se může velmi snadno zabydlet ve vaší kuchyni. Bazalka je nejlepší, když je čerstvá, vyzařuje sladkou, zemitou vůni, která nám dává znamení dobrého jídla, doplněného o působivý seznam živin.

Vitamín K, který je nezbytný pro srážení krve, je jedním z nich.

Bazalka také obsahuje vitamín A, který obsahuje beta-karoteny, silné antioxidanty, které chrání buňky tvořící mnoho tělesných struktur, včetně cév, před poškozením volnými radikály. Také pomáhá regulovat cholesterol v krvi a tím předcházet ateroskleróze, srdečnímu infarktu, nebo mrtvici.

Mezi ostatní vitamíny a minerály v bazalce patří železo, vápník, mangan, hořčík, vitamín C a draslík. Není divu, že bazalka má také antibakteriální vlastnosti a obsahuje DNA-chránící flavonoidy.

To jsou flavonoidy poskytující ochranu na buněčné úrovni. Orientin a vicenin jsou dva ve vodě rozpustné flavonoidy, které jsou předmětem zvláštního zájmu vědců ve studiích, které se prováděly na lidských bílých krvinkách. Tyto složky bazalky chrání naše buněčné struktury, zejména chromozomy, před zářením a poškozením oxidací.

Mezi další flavonoidy získávané z bazalky patří estragol, linalool, cineol, eugenol, sabinen, myrcen, a limonen, všechny schopné omezit růst mnoha škodlivých bakterií, včetně Listeria, Staphylococcus, E. coli, Yersinia enterocolitica, a Pseudomonas aeruginosa.

Esenciální olej z bazalky, získávaný z jejích listů, prokázal schopnost inhibovat několik druhů patogenních bakterií, které se staly rezistentní vůči běžně používaným antibiotikům.

Další studie se zaměřovaly na zkoumání možnosti využít bazalku proti skutečné tuberkulóze. Výsledky testů nejenže byly kladné, ale vědci dopěli k závěru, že bazalka by mohla být využita při formulaci nových a přírodních léků proti tuberkulóze. Vzhledem k tomu, že některé složky bazalky dokáží omezit cukry, stejně tak jako volné radikály v těle, prováděli vědci rovněž testy s cílem zjistit vliv na snižování glykemického indexu.

Co je zajímavé, jedna studie ukázala, že už i velmi slabý roztok esenciálního oleje bazalky v koncentraci jen 1% snížil počet infekčních bakterií Shigella, které mohou poškozovat střeva a vytvářet průjmy. Přidávání bazalky do čerstvých salátů a dresinků pomáhá prakticky zajistit bezpečnost čerstvých produktů až k vašemu stolu.

Všechny tyto informace přímo vybízejí k vytvoření stálého místa pro bazalku ve vaší kuchyni. Užívání bazalky všemi různými způsoby vám změní chutě, osvěží pohled na stará jídla a i tato malá špetka změny, kterou prostřednictvím pár lístků bazalky vylepšíte některá jídla, vám může pomoci změnit život.

No nestálo by za to, aby se bazalka zabydlela ve vaší kuchyni?

Další články

Rýžové nudle – rychlovka, která stála za to

Je na smutek lepší čokoláda, nebo nějaké změna?

Pin It on Pinterest

Share This