Dnes před obědem jsem upravoval část mého nového programu Individuálního Superprogramu o práci s mentální energií. Když jsem skončil, tak jsem si připravil fakt povedený oběd, který mi od okamžiku, kdy mi sevřela voda až do snědení trval 33 minut. A to jsem ten výsledek stihl ještě nafotit!

Recept si můžete opravdu snadno připravit, když budete někdy sami doma, ale já ho určitě brzy udělám pro rodinku, nebo si jej můžete připravit i do práce.

Tam Vám dobře padne, protože Vás dobře zasytí a nebude se Vám chtít potom spát…

Rýžové nudle jsou spolu se zeleninou, nebo masem opravdu snadno připravitelnou přílohou a můžete s nimi kouzlit a udělat si různé „oficiální“ recepty, ale i recepty, kde využijete svou kreativitu a nápady.

Když si budete připravovat jakékoli jídlo, jehož součástí budou rýžové nudle, tak si je uvěřte zvlášť. Voda, ve které je uvaříte trochu páchne.. Můžete si v té samotné vodě uvařit i další ingredience, ale před tím než to uděláte, zvažte, jak dlouho se vaří, abyste je pak nemuseli z nudlí přebírat jako Popelka.

Takže pro jednu porci budete potřebovat:

1 menší oloupanou cibuli, nakrájenou na kolečka
1 stroužek česneku
rýžové nudle (můžete použít jakékoli, já mám rád takové ty tenčí, placaté, které jsou široké tak 0,5 cm)
2 menší mrkvičky nastrouhané na hrubším strouhadle
hrst naklíčeného munga, nebo
6 ks plátků uzeného tofu (cca 1/3 balení, které má 200 g)
lžčku olivového oleje
1 kávovou lžičku sezamového oleje
1 kávovou lžičku rýžového octu
1 kávovou lžičku nastrouhaného zázvoru
1 polévkovou lžíci oloupaných konopných semínek, nebo slunečnicových
1 ředkvičku, nebo něco jiného na ozdobení
něco zeleného (buď hrst baby špenátu, nebo můžete použít i nať ze svazku ředkviček)
1 polévková lžíce cukru rozpuštěna v menším množství vody, cca 0,5 dcl
sůl

Postup je jednoduchý: Do vařící vody přidáte rýžové nudle a na ně cca v půlce času vaření nudlí (dle návodu na obalu) přidáte buď hrst baby špenátu, nebo nať ze svazku ředkviček. Špenát nebo nať z ředkviček si raději svažte do svazku nitkou nebo gumičkou, abyste je pak nemuseli pracně ve vodě lovit. Ke konci, na poslední dvě minuty vaření nudlí, přidáte do vody hrst naklíčeného munga (nebo si ho tam na konci můžete přidat syrové – já jsem to zkoušel krátce povařit a chutnalo to fakt skvěle!) . Po dovaření nudlí nejdříve vyndejte uvařený špenát nebo nať z ředkviček a nudle s mungem zceďte a propláchněte studenou vodou.

Na polévkové lžíci olivového oleje osmahnete cibulku „dozlatova“, přidáte česnek nakrájený na plátky a když začne česnek vonět, přidáte nastrouhanou mrkev. Když už mrkev trošku změkla, přidejte kávovou lžičku sezamového oleje, kávovou lžičku rýžového octa, nastrouhaný zázvor s půlkou vody, ve které jste rozmíchali cukr a poté ještě špetku soli. Dobře promíchejte a povařte max 1 minutu. Poté přidejte vařené nudle s mungem a všechno dobře promíchejte.

Plátky tofu lehce osmahněte na špetce oleje z obou stran, tak aby se tam vytvořili takové hnědé flíčky.

Špenát nebo nať vložíte to do mixéru, kam přidáte druhou půlku vody s cukrem, půl kávové lžičky soli, případně doplníte vařící vodou, abyste to mohli rozmixovat. To záleží na tom jaký máte mixér.) Tuto směs rozmixujte.

A můžete servírovat ! ! !

Na plytký talíř nalijete rozmixovanou zelenou směs. Rýžové nudle naložíte doprostřed talíře a zelenou směs posypete konopnými semínky. Na nudle položíte osmažené tofu a okraj talíře ozdobíte nakrájenou ředkvičkou, nebo cokoli co Vám přijde na ozdobení fajn.

Dobrou chuť:-)

Rýžové nudle jsou vyrobeny z rýže. Jejich hlavní ingredience jsou rýže, mouka a voda. Někdy se však přidávají i další složky, jako jsou tapioka, nebo kukuřičný škrob, které jsou přidány, aby se zlepšil vzhled a zvýšil želatinový efekt a textura nudlí. Rýžové nudle neobsahují prakticky žádný tuk, pouze 0,1 g na 100 g, porce, ale zato 86,1 g sacharidů. Téměř všechny z těchto sacharidů jsou komplexní sacharidy, které dodávají tělu energii pomalu v průběhu času. Tělo si je štěpí postupně na jednoduché cukry a proto slinivka nemusí uvolňovat tolik inzulínu najednou. Takové sacharidy ve zdravém obědě Vám můžou nepřímo pomoci ke snížení hmotnosti tím, že vám sníží „chutě“ na „dobrůtky“.

Rýžové nudle nemají skoro žádný obsah bílkovin, nicméně obsahují thiamin a vitamin B12, B6, dále vitamin E, niacin a kyselinu pantotenovou.

Co se týče minerálů, rýžové nudle obsahují železo a selen. Kromě toho obsahují menší množství manganu, mědi, fosforu a zinku. Rýžové nudle neobsahují sodík.

 

Pin It on Pinterest

Share This