Víte, kdy byl rozsvícený první vánoční stromek v Čechách? Já jsem to také nevěděl, ale můj dobrý kamarád Zbyněk mi to prozradil a hned mi k tomu i poslal více informací, které si o Vánocích můžete přečíst ZDE. Navíc jsem si díky němu připomněl i Pražské Jezulátko, které by Vám i Vašim dětem mohlo dokreslit obrazy Vánoc, o kterých jsem psal ZDE. Více o Pražském Jezulátku si můžete přečíst ZDE. A k tomu ještě potřebujete vědět něco víc.

Tou nejdůležitější informací, která vám umožní užít si letošní Vánoce mnohem více, je uvědomění, že o Vánocích nemůžete přibrat 2 kila. Fakt ne. Připouštím, že možná Vám nějaké to svalové vlákno naroste, jak budete válet těsto na perníčky, a stejně tak se vám možná uloží i pár gramů tuku, ale určitě ne 2 kila. A za dva víkendy. Myslím, že s klidným svědomím můžu zobecnit, že o Vánocích (Štědrý den, 1. svátek vánoční a 2. svátek vánoční) jíme 7 jídel, o kterých bychom mohli říct, že jsou jiná než ta, která jíme po zbytek roku, pokud teda někdo pravidelně nesnídá vánočku a neobědvá husu s knedlíkem, nebo řízek se salátem.  K těm 7 jídlům můžeme ještě přičíst každý den takových 100 g cukroví. Nebo víc? To je takových 10 perníčků nebo rohlíčků denně.  K tomu navíc vypijeme nějaký alkohol, například 2 piva a 2 sedmičky vína. Mezi svátky jsme zase v normálu a na Silvestra se večer zase rozšoupneme. Jak s jídlem, tak i s pitím. Nový rok je zase v klidu, obědváme čočku a k večeři něco lehčího. Když je tedy Nový rok v normálu a období mezi svátky taky, tak se bavíme pouze o takových dvanácti jídlech, ze kterých bychom měli přibrat ta 2 kila. Ze 12 jídel není možné přibrat 2 kila. Ani teoreticky.

Zkuste si tipnout, co to je

Znamenalo by to, že s každým jídlem bychom si v těle vytvořili 166 gramů tuku nebo svalů. A už by nám to zůstalo. A to není možné, tělo není schopné postavit 166 gramů tuku nebo svalů denně. Co to tedy je? Je to voda a zbytky jídla, které zůstaly nalepené ve střevech. Začnu u toho jednoduššího, u vody. Naše tělo totižto po pití alkoholu zadržuje vodu, do které postupně odbourává zbytky alkoholu. Alkohol je buněčný jed, a proto s ním tělo musí nakládat s nejvyšší opatrností. Největším pomocníkem při jeho zneškodňování je voda, takže než tělo vyloučí poslední zbytek alkoholu, tak bude zadržovat vodu. Pokud chcete důkaz, stačí, abyste se podívali po večírku s alkoholem ráno na sebe do zrcadla. Když si však po takovém náročnějším večírku dáte s alkoholem voraz, tak do tří až sedmi dnů, podle vitality těla, se tělo, bez přísunu alkoholu, jeho zbytků společně se zadržovanou vodou zbaví. Podmínkou však je…pitný režim. Těch mých 30 mililitrů na kilo váhy rozdělených pravidelně do celého dne.

Po svátcích se vraťte do normálu

A teď ta malinko složitější věc, tou jsou ta lepidla. Proč tomu tak ošklivě říkám? Protože jimi opravdu jsou. Nebudu Vám kazit Vánoce dlouhým rozepisováním detailů, stačí, když vysvětlím jejich podstatu. Tou je, že všechny potraviny, jako škroby, tuky a bílkoviny, se tráví v žaludku v kyselém prostředí. Právě proto buňky našeho žaludku produkují hlen, kterým se chrání před popálením kyselinou chlorovodíkovou a ten hlen je společně se zbytky nestráveného jídla to lepidlo, které nás zalepuje. Stěny střev, do kterých takto natrávené jídlo obalené hlenem doputuje, se zalepují, ztrácí peristaltiku, nestíhají asimilovat živiny do krevního oběhu, ani vylučovat všechny zbytky nestráveného jídla. A tak se nám plní střeva a my si myslíme, že přibíráme. Po Vánocích tak stačí poskytnout tělu ty správné prostředky na úklid, kterými jsou voda, čisticí prostředek, což je ovoce, které ty hleny rozpouští, a kartáč – zelenina, která to vše vykartáčuje a pomůže tělu vyloučit. A vše se vrátí do normálu. Tělo splaskne, střeva se vyprázdní, krevní oběh se vyčistí a vy budete zase ve formě. A co je hlavní, dovolíte si myšlenkami zavzpomínat na letošní Vánoce, které věřím, budou zase o něco hezčí a pohodovější.

Přeji Vám krásné Vánoce a užijte si je v klidu se svými blízkými.

Pin It on Pinterest

Share This