Naše tělo začne spalovat tuky až tehdy, kdy spálí cukry. Jenomže když necvičíte, tak cukry ze svalů nespálíte a tělo je nemá kam uskladnit, ledaže by z nich vyrobilo tuk. Co však dělat, když nemáte energii na cvičení a neustále nabíráte?

Paní Radka byla dáma v letech a s velkou nadváhou, ke které přišla, jak říkala, osobním selháním. Jako spousta žen po třicítce, i ona začala mít problém s váhou, kterou se jí nedařilo udržovat na místě. Každý rok její váha o něco poskočila, ale nikdy se nevrátila do původního stavu. Jednoho dne se rozhodla, že navštíví výživového poradce, který se podíval na její život optikou kalorií a nastavil jí jídelníček.

Mantra, která se tváří, že řeší všechny problémy

Kalorický deficit byl mantrou jejich spolupráce. Paní Radka si snížila svůj kalorický příjem tak, aby se dostala pod bazální metabolismus a aby pod sílou deficitu začalo tělo konečně spalovat tuk. Začátek byl sice slibný, ale trvalo to jen tak dlouho, než se střeva zbavila odpadu, kterého se tělo nestihlo zbavit během pravidelných návštěv toalety. Pak se hubnutí zastavilo a k nepříjemnému pocitu z nenaplněného výsledku se přidala ještě větší únava a pak i zimomřivost, které se nešlo zbavit ani tím nejteplejším svetrem.

Po skončení musíš vše vrátit i s úrokem

Po pár týdnech šílené únavy a chladu to paní Radka s výživovým poradcem vzdala a vrátila se k tomu, co znala. Její kalorický deficit se srovnal a chlad se sice trochu zmírnil, ale únava s ní zůstala po dobu dalších 6 měsíců. V tomto období paní Radka stihla úspěšně nabrat to, co za první měsíc zhubla a k tomu přidala i bonus ve výši 10 kil. Naprosto zničená už nevěděla, co se sebou má dělat, a tak začala hrát na piano. To jí prý zlepšilo náladu a zázrakem zastavilo neustálé nabírání na váze.

Jako když Vás vypne

Když ke mně přišla a popsala mi svůj příběh, tak jsem se jí raději ještě jednou zeptal, jak je na tom s únavou a to i přesto, že mi řekla, že se to po ukončení spolupráce s výživovým poradcem zlepšilo. Přiznala se mi, že to není únava, jakožto trvalý stav, který po celý den přetrvává. Řekla mi, že jsou to jakési návaly únavy a v okamžicích, kdy nastanou, si musí dát něco k jídlu, jinak by odpadla. Jakoby jí někdo najednou vypojil ze zásuvky.

To nedává smysl

Jak je možné, že člověk už dvě hodiny po jídle nemá energii, ale zároveň přibírá? V tomto případě má tyto stavy na svědomí také hormon inzulín. Paní Radka snídala svůj oblíbený chléb s marmeládou, což byla docela oblíbená old school snídaně. Cukr, který paní Radka posnídala v různých podobách, jí zvedal pravidelně hladinu krevního cukru, což bylo jasným signálem pro výrobu inzulínu. A kde je inzulín, tam je i tuk.

Když jezdíte jenom na dva válce, ale máte čtyři

Při normálním fungování jezdí naše tělo na dvě pohonné hmoty, na cukr a tuk a z nich si vyrábí energii. Cukr bych přirovnal k penězům v peněžence, jsou dostupné ihned, ale do peněženky si jich můžete dát pouze omezené množství. Naopak tuk ten se dá přirovnat k penězům v bance, kde jich je hodně v trezorech, ale dostat se k nim je mnohem, mnohem obtížnější, než k penězům v peněžence. A v našem těle to funguje tak, že k výrobě energie z tuků se tělo dostane až poté, co připraví energii z cukrů. Jakmile zmizí inzulín, může druhý hormon nazývaný senzitivní lipáza začít proces štěpení tuků na glycerol a volné mastné kyseliny.

Králem tuku je inzulín

U paní Radky se tuk z tukových tkání nemohl dostat ven a začít se využívat na energii, protože inzulín v tom bránil hormonu senzitivní lipázy a paní Radka mohla „jezdit“ pouze na cukr, který když z krevního oběhu zmizel, došlo k takzvanému výpadku/propadu energie. Představte si, že si dala ke snídani chléb s marmeládou. Snídaně ji zvedla hladinu cukrů v krvi a inzulín vyrobený slinivkou to začal řídit. Buňky naplněné cukrem však cukr nepřijímali, protože paní Radka byla neustále unavená a neměla energii na pohyb, kterým by ten cukr mohla spálit, čímž by se udělalo místo pro cukr v buňkách.

Jak z toho ven?

Inzulín mohl tedy pouze zaúkolovat játra, aby z cukru, který si buňky nechtěly vzít, zahájily proces výroby tuku. A tak tělo hned po snídani začalo vyrábět tuk, ale ten zároveň nemohlo tělo využívat na energii, protože inzulín bránil hormonu senzitivní lipázy začít proces štěpení tuků. A jakmile játra zpracovaly poslední gram cukru na tuk, hladina cukru v krvi klesla na minimum a na paní Radku padla taková únava, že ji nepomohla žádná jiná věc, než nějaké sladkost, kafe s mlékem nebo nějaké jiné  jídlo. A celý proces se opakoval. Hlava XXII jak vyšitá. Ale i z této příčiny můžeme se znalostí fyziologie vyskočit. Ale vidíte sami, že lidi nejsou obézní proto, že by chtěli pořád jíst, ale chtějí pořád jíst, protože jsou obézní.

Nejstarší přírodní lék

V případě paní Radky byl nejlepším pomocníkem půst. V rámci půstu se tělo resetuje do původního nastavení od výrobce – přírody. I u ní tento proces trval nějakou dobu, v rámci které jsme tvořili nové návyky, které ji udržely v dosažené úrovni. Voda, ovoce a zelenina bylo to poslední, po čem paní Radka u svých propadů energie sahala. Po mikropůstech si však moc ráda svůj hlad vypla zeleninovým jídlem. Lidské tělo se cítí nejlépe, když dostává to, co potřebuje, protože tehdy to využije k rovnováze a homeostáze.

Vůle ochrání pouze to, co zná

Víte, když budete jíst v souladu s fyziologií těla, tak Vám bude dělat opravdu problémy jíst „prasárny“ a budete se do jejich konzumace nutit. Stejně tak i obráceně, když budete jíst prasárny, tak budete potřebovat velkou vůli k tomu, abyste začali jíst správně. Myslím, že v původním nastavením fyziologie člověka není adaptace na škroby s malým/žádným množstvím vlákniny. Vláknina totižto redukuje absorpci cukrů ze střev do krevního oběhu a pomáhá tím udržovat inzulín pod kontrolou. Dnes je denní množství vlákniny přijímané stravou na úrovni 15 gramů, původní nastavení člověka je 100 – 300 gramů. Vláknina je nejlepší z ovoce a zeleniny, ale jejich pravidelná konzumace je dovednost, kterou se musíte postupně naučit. Má svá pravidla i zákony, ale jak vidíte, tak to není nemožné ani v případech, kdy byste nad sebou nejraději zlomili hůl.

Každý z Vás je jiný a potřebuje k vylepšení svého těla nejdříve odstranit příčinu, která jej dostala tam, kde je. Pokud byste s tím potřebovali poradit, tak mi zavolejte a probereme to: 736 766 878.

Pin It on Pinterest

Share This