Každý den plníme úkoly, které nám pomáhají dosahovat našich cílů, abychom měli ze sebe, a ze svého života lepší pocit. Chceme se lépe cítit, protože vnímáme, že se nás život vymyká kontrole. Věci, které mají v životě největší význam, bývají až příliš často obětovány věcem, jejichž význam je minimální. Důvodem není jenom špatné plánování času, ale i rychle se měnící prostředí, které vytváří sérii změn, na které potřebujeme neustále reagovat. Pružně.

Množství informací, se kterými se denně setkáváme, narůstá a práce s nimi je rychlejší díky technologiím. A tento zrychlený svět produkuje spousty změn. Denně. Abychom v tomto novém uspořádání světa mohli dosahovat svých cílů, se potřebujeme naučit pružně reagovat na tyto změny.

  • Pružně znamená, že když pracuji na zdravém stravování a chci si k večeři dát brokolici, ale v supermarketu už žádná není, tak nepůjdu do nejbližšího fastfoodu a nekoupím si hamburger. Zastavím se, a promyslím si své možnosti a poté se vědomě rozhodnu pro tu možnost, která sice není brokolicí, ale je v souladu s mými cíli. Třeba květák.
  • Pružně znamená, že když jsem díky karanténě přišel o zakázky, protože firmy poslaly zaměstnance do karantény, tak to nebudu brát jako znamení, že mám se svým podnikáním skončit. Zastavím se, uvědomím si svůj cíl, a promyslím možnosti strategií, kterými bych jej mohl dosáhnout.
  • Pružně znamená, že když se snažím zhubnout, ale o víkendu nám babička napekla oblíbené buchty, tak to nebudu brát jako konec mého hubnutí. Dosahování cílů je cesta, a pokud na ní klopýtnu, tak vždy můžu zase vstát a pokračovat dál. Jako malé dítě, které se učí chodit. To také chození nezabalí po pátém pádu na zadek.

Poznejte se, budete se lépe rozhodovat

Ano, k tomu, abychom se dokázali rozhodovat ve svůj prospěch, potřebujeme mít povědomí o tom, jak to naše rozhodování funguje. Potřebujeme vědět, jestli potřebujeme možnosti, či nám stačí jedna varianta, jestli jsme detailní, a nebo nám stačí obecné informace. Také potřebujeme vědět, jak poznáme, že se pro něco máme rozhodnout nebo nikoliv. Tyto informace nám poskytují preferenční systémy: auditivní, vizuální a kinestetický. Takže zvuky, obrazy a pocity. Důležité je, abyste věděli, jaký preferenční systém máte. Bez toho sice systém produkuje informace, které k rozhodnutí potřebujete, ale vy nejste schopni je zaznamenat. Tudíž vaše rozhodnutí stojí na vodě.

Dejte si pozor na to, jaký cíl si stanovíte

Je přirozené, že potřebujete mít i vhodný cíl, který je v souladu s Vašimi nejvyššími hodnotami, protože jinak se může stát, že cíle dosáhnete a žádné pozitivní emoce se nedostaví. Naopak dostaví se frustrace. A poté se odhodlání něčeho nového dosahovat velice těžko hledá. Jak vidíte, je to spousta detailů, které si potřebujeme pohlídat, a to ještě než se na cestu k cíli vydáme.

Nejstarší lidská touha

Na cestě k cíli je podle mého názoru nejdůležitější ta zmiňovaná pružnost. Proč? Asi ten nedůležitější důvod je, že pružnost vás udržuje ve hře. Víte, každý si přeje zvládat a kontrolovat svůj život. Je to jedno z největších přání člověka. Neexistuje horší pocit než ztráta kontroly na sebou samým. Pocit, že jiní lidé a jiné okolnosti určují, co děláme a také kdy a jak to děláme. Pocit, že jsme pouhé loutky na provázcích, kterými nás tam a zpět tahají síly, nad kterými nemáme žádný vliv.

Nad čím nemáte kontrolu vy?

A je naprosto jedno, jestli to, nad čím nemáme kontrolu, je naše práce, rodina, vztahy, finance, sladkosti, alkohol, nebo sledování televizních seriálů na Netflixu. Přesně to, nad čím kontrolu nemáme, je náš směr k vývoji. Přesně to je to místo, ze kterého se zvedneme jako batole, které se učí chodit, a začneme krok za krokem měnit svůj stav a zvětšovat kontrolu nad cestou, kterou chceme jít.

Držte se a kdybyste potřebovali doučko z pružnosti, ozvěte se mi.

Pin It on Pinterest

Share This