Pokud konzumujete alkohol pravidelně z důvodu, abyste si snížili stres, můžete si postupně změnit strukturu chemie mozku. Tato nová struktura chemie mozku může vytvářet novou úroveň úzkosti, která může podnítit další pití. Efekt sněhové koule, kdy se stres a alkohol navzájem živí.

S alkoholem to podle článků v médiích vypadá dost nezajímavě. Dočtete se tam, že spotřeba alkoholu klesla, ale je to prý kvůli vývozům a taky absenci turistů. Já to však vidím dost jinak. Pracuji s lidmi, sleduji jejich změny, hodně se ptám, a proto musím říct, že to vnímám zcela obráceně. Myslím si, že spotřeba alkoholu v rámci a po korona karanténě stoupla.  Věřím, že nejsem sám, kdo si všiml větší spotřeby alkoholu. Ale uznávám, že to vnímám jenom na základě mých pocitů. Proto jsem se rozhodl, že se malinko podívám na to, jaká jsou tedy čísla.

Mýtus, kterému všichni věří

Existuje rozšířený mýtus, že alkohol snižuje stres. Průměrný spotřebitel tomu věří, a s ním i stejný počet lékařů. Také se říká, že alkohol „uklidňuje nervy“.  Tyto staré mýty v sobě možná mají určitou pravdu. Alkohol je anestetikum, což znamená, že otupuje bolest. A fyziologicky tedy může alkohol ovlivnit stresovou reakci těla. Není tomu tak vždy, ale v některých případech může otupit mozkovou a tělesnou reakci na stresující událost. Například ve studii z roku 2011 zkoumali hladinu stresového hormonu kortizolu zaměstnancům (dále jen „probandi“), kteří měli úkol, jež spočíval v projevu na veřejnosti. Hladina stresového hormonu kortizolu v krvi se jim po oznámení úkolu okamžitě začala zvyšovat. Když však probandi dostali ekvivalent dvou alkoholických nápojů bezprostředně po oznámení úkolu, byla tato kortizolová reakce utlumena.

Jako z filmu: Hodný, zlý a ošklivý

Existují také důkazy, že alkohol může posílit účinek určitých neurochemikálií způsoby, které napodobují účinky farmaceutických léků snižujících úzkost, jako je Valium, Diazepam nebo Xanax. Alkohol má totižto podobné účinky jako benzodiazepiny – obě tyto látky modulují receptor GABA-A, který je hlavním potlačovatelem mozkové aktivity při strachu a úzkosti. Alkohol může v některých případech usnadnit působení GABA, což částečně vysvětluje, proč sklenka alkoholu na konci hektického dne může někdy uklidnit úzkostné myšlenky.

Tak to tedy dokažte!

I když se výrobci alkoholu snaží o to, aby studie podpořily přesvědčení, že alkohol může snížit stres, tak 50 let laboratorního výzkumu naznačuje, že je to mnohem komplikovanější dokázat. Tudíž sen o zdravotním prospěchu alkoholu se jim neustále rozplývá. Podle dalších výzkumů může jeho časté pití způsobit zvýšení hladiny kortizolu v krvi, nikoli snížení. Také srdeční frekvence a krevní tlak mají tendenci se zvyšovat s častým pitím.

Cože? Můžu z něj přibrat?

Navíc pití alkoholu má na svědomí i nabírání na váze. Dočasné, ale i nabírání trvalejšího charakteru. Dočasné nabírání na váze vzniká díky zadržované vodě, která se několik dní po pití alkoholu z těla nedostane a tělo ji zadržuje. Obvykle je to něco kolem 2 kilogramů, které přibydou po alkoholovém dýchánku. Tělu trvá dva a více dní, než je schopné se s tím vypořádat. Nabírání trvalejšího charakteru vzniká samotným alkoholem a nezdravým jídlem, které si lidé dopřávají při jeho pití, ale také nezdravým jídlem, kterým si druhý den po pití „vypínají“ kocovinu.

Tak už chápete, co je to kocovina?

Alkohol rozhodí díky velkému poměru cukrů hormony, jež se o jeho metabolismus starají a dlouhodobě „rozhozený“ inzulín pak vede k nadváze i obezitě. Brambůrky a jiné nezdravé chuťovky tento proces s inzulinem jenom urychlují.  Kocovina samotná je projev detoxikace organismu, nicméně její projevy si lidé s oblibou „vypínají“ nezdravým jídlem, jako například míchaná vajíčka s pečivem, hamburgery, smažáky, ale i různé masové vývary. Jakmile si člověk s kocovinou dá takové jídlo, tak si tím malinko od kocoviny uleví, protože jeho trávení je náročné, čímž se zpomalí detox a oddálí očištění těla od škodlivých metabolitů alkoholu. Úleva tam sice je, ale s tím se také prodlouží i chutě na vypínače alkoholového detoxu, které trápí člověka i několik následujících dnů, i přesto, že si tu spojitost s alkoholem nepřipouští. Výsledkem je, že člověk tak sní mnohem více nezdravého jídla, než je pro něj běžné, což ještě oddálí nastolení homeostázy, rozhodí více inzulín, a to může být začátkem nabírání na váze.

Čím více korony, tím více alkoholu

A když se podíváme na čísla, tak nám nejenom dojde zásadní korelace obezity, nadváhy a souvisejících nemocí s nárůstem spotřeby alkoholu v Čechách, ale i to, že spotřeba alkoholu v rámci koronaviru zřejmě vůbec neklesla, právě naopak. Smysluplná data se z médií velmi těžce dolují, protože reklama na alkohol je asi jedna z nejlukrativnějších zakázek, kterou může dostat internetový, či papírový časopis a noviny. Nicméně šéf unie výrobců a dovozců se nechal na jaře slyšet, že spotřeba nám klesla o 24 %. Abychom si mohli představit, o jakých číslech se bavíme, tak v roce 2019 bylo v ČR 11 mil. turistů, 10 mil. obyvatel a cca 700 tis. zahraničních dělníků. Podle demografických údajů bylo dospělých 64,5 %, tento údaj jsem použil i pro turisty.

Podle Darebníka klesla, ale jinak stoupla

Znamená to, že cca 14 mil. lidí vypilo v Čechách v průměru 14,4 litrů 100% alkoholu (podle WHO), což je celkem cca 205 mil. litrů čistého alkoholu. Podle tvrzení šéfa unie výrobců a dovozců pana Darebníka (vhodné jméno) klesla spotřeba o 24 %, což je cca 88 mil. litrů čistého alkoholu za 6 měsíců. Ale to už tady nebyli ani turisti, ani zahraniční dělníci, a tudíž jenom Češi co pijí – 6,45 mil. dospělých. A když vydělíme počet litrů počtem dospělých, dostaneme průměrný počet litrů na obyvatele, což je něco kolem 13,6 litrů čistého alkoholu za půl roku, a to je o 0,8 litru čistého alkoholu měně, než loni za celý rok.

To je nárůst, co?

Podle WHO to bylo 14,4 litrů čistého alkoholu za rok. Tomu se říká nárůst! O 89 %. Takže se mi to koukám, nezdálo. V Čechách se na uklidnění následků stresu z koronaviru používal alkohol. Jeho nárůst spotřeby je myslím, dobrým důkazem.  Co s tím ale dělat?

Já jsem za lepší život.

A lepší život je produktivní, zdravý, bez dopravních nehod zapříčiněných alkoholem, požárů úrazů a kriminality, jak se píše na stránce 6 dokumentu ALKOFAKTA 2020: www.hygpraha.cz/Soubor.ashx?souborID=3631&typ=application/pdf&nazev=ALKOFAKTA_2020.pdf Tento dokument byl připraven jako podpora pro suchý únor, ale letos to mělo zřejmě díky koronaviru opačný výsledek. Jste z toho asi stejně překvapeni jako já, ale 59 miliard korun za společenské náklady oproti 12 miliardám příjmů za spotřební daně je opravdu velký nepoměr, který lepší život určitě nevytvoří.

Stojíte před změnou?

A možná už hodně z Vás dnes stojí před změnou právě díky koronaviru. Na zbylé z Vás velké změny ještě čekají. Nečekejte, až Vám život dá přes prsty, abyste se dokázali zmobilizovat a vsadit na sebe. Začněte změnu již dnes, stačí, když uděláte jeden krok. Z každého mailingu, který jsem Vám letos poslal, můžete ten jeden krok vyzobnout a dnes je udělat. Nejsou to úkoly typu přestavby jaderné elektrárny.  Rozpohybujte se, klikněte na tlačítko odpovědět a napište mi, jaký krok uděláte. Bude to takový neveřejný závazek, ale určitě Vám to pomůže.

Pokud Vám tento článek nestačí a chcete mi k to někomu říct, nebo něco diskrétně probrat, tak mi můžete i zavolat: 736 766 878.

Pin It on Pinterest

Share This