Když chcete začít změnu životního stylu, jednou z nejdůležitějších akcí, které jednoduše musíte udělat, je postupně začít obměňovat jídelníček. Pamatujte, pokud budete dělat pořád ty samé věci, nemůžete čekat nové výsledky, nebo změnu.

Když jsem začínal svoji změnu, tak i kicharee se dostalo do mého repertoáru hned napoprvé (repertoár, myslím tím svých 30 jídel, která točím pořád dokola). Pamatuji si na to, že když jsem si ho poprvé udělal, tak jsem si při prvních soustech tohoto lahodného jídla opravdu nahlas liboval, jaký to byl chuťový zážitek. Navíc toto jídlo je tak jednoduché, že vám to doslova vyrazí dech.

Kicharee je tradiční indické jídlo – jde o jednoduchou, ale zároveň chutnou kombinaci rýže a fazolek mungo, nebo čočky. Příprava je velmi jednoduchá a celé jídlo je opravdu chutné a výživné. Já jsem si ho vylepšil o opečené uzené tofu, které toto jídlo ještě posune o příčku výš.

Čím je slepičí vývar pro židovskou tradici, tím je pro  Indy kicharee – jídlo pro každou příležitost.

KICHAREE – CO BUDETE K TOMU POTŘEBOVAT?

1 šálek fazolek mungo, nebo čočky

1 šálek rýže

1 cibule

Malý kousek čerstvého zázvoru

½ kávové lžičky koriandru

½ kávové lžičky kurkumy

½ kávové lžičky kmínu

2 polévkové lžíce olivového oleje

1 uzené tofu (pokud si ho oblíbíte, tak jako většina těch, co to zkusili, tak si budete kupovat rovnou 2)

Sůl a čerstvý černý pepř

KICHAREE – JAK NA TO?

Přes noc si namočte fazolky mungo, nebo čočku a já si namáčím i rýži. Je dobré, abyste si po namočení vyměnili vodu, protože jak mungu, čočka ale i rýže vyloučí ze sebe to, co nepotřebujeme a je lepší to slít, aby tyto ingredience poté nasákli do sebe čistou vodu.

Rýži namáčím, i když vařím rizoto nebo jako přílohu.  Do vody se krátce po namočení vyloučí takový ten prach, který potom nemusím jíst.

Na druhý den začnete přípravu tohoto receptu tím, že necháte vařit mungo s rýží ve vodě. Před vařením ještě znovu vyměňte vodu a doplníte ji tak, aby rýži s mungem nebo čočkou malinko přesahovala.

Pak si nakrájíte cibulku a na olivovém oleji ji krátce osmahnete. Když začíná hnědnout, přidejte ½ kávové lžičky koriandru,  ½ kávové lžičky kurkumy a ½ kávové lžičky kmínu.

Upozornění pro detailisty – je jedno v jakém pořadí. Přidaná koření stáhnou do sebe ten olej a začne to vonět. Následně vařící rýži s mungem, nebo čočkou vlijete do pánvičky s cibulkou a kořením. Vše důkladně promícháte a za občasného míchání necháte vařit, až se voda odpaří a fazolky a rýže jsou měkké, tak to odstavíte. Osolíte, opepříte a je to hotové.

Na to si většinou dělám uzené tofu, které nakrájím na obdélníky o tloušťce cca 0,5 cm, které krátce osmahnu dokřupava na olivovém oleji na pánvi.

Příprava je opravdu snadná. Každý nový recept, který vám přinese do vaší kuchyně nové ingredience vám pomůže se udržet na nové úrovni. Pamatujte, jídlo, které jste doposud jedli vám přinášelo výsledky, které teď můžete vidět v zrcadle. Pokud chcete jiné výsledky, potřebujete do života zavést změnu, ke které patří i nové recepty. Jenom tak se vám povede změnu dosáhnout a udržet se v ní.

Caesar salát s domácími krutony

Caesar salát s domácími krutony

Mozek miluje když jíme něco, co křupe. Ale nejenom proto je caesar salát s křupavými krutony jedním z mých nejoblíbenějších. Chuťově vyvážená zálivka vytvoří příjemný zážitek ze zdravého jídla a hrst krutonů uspokojí mozek a doladí tak zážitek směrem k dokonalosti. CO...

Pin It on Pinterest

Share This