Pití většího množství vody najednou může uškodit/nepřináší užitek

Odpoledne jsem volal s klientkou, která mi jako první větu sdělila, že dnes totálně zapomněla pít, ale že hned jak si to uvědomila, tak hned utíkala do kuchyňky a vypila na ex půl litrovou sklenici vody. A to je zásadní chyba v pitném režimu. Znáte to, nebo ne? Najednou je odpoledne a vy zjistíte, že jste od rána nevypila ani „decku“ vody. Víte co se stane, pokud vypijete velké množství vody najednou?

Voda se netráví, voda se absorbuje, tedy pokud ji pijete na prázdný žaludek. Do 15 minut je v krevním oběhu.

Když si představíte, že se najednou váš krevní oběh zvětšil o půl litru a pořád si něco pamatujete ze středoškolské fyziky, tak dojdete k závěru, že se vám zvýší krevní tlak.

Málokdo ví, že jediný orgán, který dokáže snižovat tlak, jsou ledviny. Sníží tlak tím, že odpustí ze systému vodu z těla ven a vy určitě víte jakou formou. Ovšem, když ledviny odpustí vodu z důvodu této zásadní chyby v pitném režimu, pak ale nefiltrují odpad, kterého by se tělo potřebovalo zbavit. A tak se takové pití míjí účinkem.

A pokud pijeme vodu proto, abychom poskytli tělu prostředek, do kterého může naložit odpad ze 70 trilionů buněk, které v těle máme, a „vysypat“ jej z těla ven, nebo proto, aby mělo prostředek, do kterého naloží živiny a dopraví je k těm buňkám – tak tohle už přestaneme dělat.

Měli bychom pít chytře, tak, aby se zbytečně nezvyšoval tlak krve a ledviny jej nemusely snižovat „vypouštěním“.

Jak toho dosáhnout? Hned po ránu, kdy je tělo dehydrované, je možné vypít i třeba 4 dcl vody a tlak se tolik nezvedne. Důvodem je dehydratace těla po noci, ve které vypotíme a vydýcháme nezanedbatelné množství vody. Pro většinu z nás je prvním úkolem ranní toaleta, prostřednictvím které se rovněž zbavíme velkého množství tělních tekutin. Proto je pití čisté vody po ránu nejenom vhodné, ale i větší množství najednou nám tak nezahýbe tlakem.

Jinak je tomu ovšem během zbytku dne. Tam je důležité, pro běžného člověka, pít po menších objemech – max. 2 – 2,5 dcl za hodinu. Tím poskytneme našemu tělu dostatek času na to, aby mohlo s připravenou vodou naložit dle potřeby.

Chci vás upozornit, že tato informace je můj vlastní postřeh, který jsem získal z pozorování svých výsledků a výsledků klientů.

Tento, vůči krevnímu tlaku (tedy srdíčku a ledvinám) šetrný způsob pití vody mnohem dříve restartuje ledviny do jejich normální funkce, protože nejen takovéto nadměrné pití většího množství vody, ale i pití kávy a jiných stimulantú rozhodí v průběhu dne optimální fungování ledvin.

A odpad ze 70 trilionů buněk se přece musí vysypat. Jinak se začne hromadit a TO NECHCEME!!!

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT…

Volná a obsazená voda jsou klíčem k pochopení pitného režimu

 

Pin It on Pinterest

Share This