Nevím, jestli si to pamatujete z hodin chemie, ale správný poměr kyselin a zásad v těle je žádoucí a nutný – říká se tomu také acidobazická rovnováha (ABR). Kyseliny jsou pro naše tělo škodlivé látky. Některé se v organismu tvoří jako produkty látkové výměny (chlorovodíková, octová, močová apod.), jiné bohužel přijímáme. Našich sto trilionů buněk produkuje každou vteřinu kyseliny, jako produkty látkové výměny, zejména oxidace. Pro zajištění zmíněné acidobázické rovnováhy je bezpodmínečně nutné kyseliny, jako produkty látkové výměny, ale i ty které přijímáme z těla průběžně odbourávat/redukovat.

Celé to PROČ??? jsem se snažil popsat ve svém článku: Jak to chápu já: Překyselení. V tomto článku o překyselení bych se rád věnoval tomu JAK to uchopit?

detox
K odbourávání kyselin může dojít hlavně za přítomnosti látek zásaditého charakteru (minerály, stopové prvky apod.) a vody. Jestliže je jejich příjem ve stravě dostatečný, je vše v pořádku. Jestliže přijímáme zásaditých látek málo a kyselých mnoho, organismus je nucen použít pro redukci kyselin uložené zásadité látky. Vápník z kostí a zubů, chrom ze slinivky, zinek z prostaty, hořčík, který byl původně určen pro nervovou činnost atd. Tím dochází k ochromení bezchybné činnosti orgánů a následně pak k nemocem, které se dlouhodobým překyselením stávají chronické. Mohl by následovat dlouhý výčet chorob počínaje alergiemi, artrózami a konče např. žaludečními vředy. Strava je zásadním faktorem, který výrazně ovlivňuje stav ABR (acidobazické rovnováhy). Zde si musíme uvědomit, že naše tělo si některé kyseliny vytváří samo a mnoho jich přijímá nevhodnou stravou. Avšak zásadité látky je nuceno přijímat pouze v potravě. To je skutečnost, která naznačuje, že převaha kyselin je u člověka pravděpodobnější než převaha zásad. Bohužel také moderní stravou do sebe dostáváme rovněž značné množství látek kyselých a kyselinotvorných. Je to dáno skladbou stravy, způsobem konzumace a také surovinami a postupy použitými k výrobě potravin.

7 úrovní překyselení

Pro snadnější pochopení problematiky překyselení zde uvádím úrovně překyselení propojené se symptomy nemocí, abyste tak správně mohli odhadnout váš stav.

Úroveň 1 – První úroveň bychom mohli nazvat: JSEM UNAVENÝ/NÁ. Pokud jste po probuzení nebo odpoledne (kolem 15. hodiny) unavení, tak bychom úroveň vašeho překyselení mohli odhadovat právě tady.
Úroveň 2 – Podráždění nebo citlivost – různé typy alergií nebo podrážděná kůže – ekzémy nebo akné. To jsou oblasti příznaků odpovídající úrovni 2.
Úroveň 3 – Této úrovni odpovídá konstantní vylučování hlenů a tomu odpovídající kašel a rýma. Tělo se touto formou zbavuje kyselých hlenů a hnisů, které vznikají ze stravy.
Úroveň 4 – Tato úroveň už s sebou přináší záněty tkaniv. Nemůžete mít zánět nebo bolest bez toho, abyste tkáň, ve které se takový problém nachází, neměl/a překyselenou.

starnouci paprika
Úroveň 5 – V této úrovni kyseliny, které mají být vyloučené, tuhnou, většinou na stěnách arterií a cév, a tím vytváří předpoklad pro onemocnění typu mrtvice nebo infarktu. Většina lidí, kteří jsou v tomto stádiu,si může ověřit, že jejich hladina cholesterolu je vysoká. Úroveň cholesterolu stoupá v přítomnosti překyselení organismu a pomáhá vytvářet ABR organismu, a chrání tak tkáně a orgány před jejich poškozením.
Úroveň 6 – Tato úroveň přináší fyzické změny na úrovni tkání a orgánů. Tyto změny s sebou přináší omezenou nebo sníženou funkci orgánů nebo tkání. Příkladem mohou být žaludeční vředy, problémy se štítnou žlázou nebo jakékoli následky obezity.
Úroveň 7 – Poslední úrovni překyselení odpovídá degenerace a člověku může být diagnostikována rakovina, osteoporóza nebo diabetes – cukrovka.

Odkyselení organismu

Za osvědčené prostředky k odkyselení organismu je již dávno považována např. voda z brambor, jejich neutralizaci také podporují různé čaje, i svižná procházka zřetelně vylepšuje kyselou situaci těla tím, že se zmnožené kyseliny vydýchávají. Zásaditost těla podporují i různé rostlinné preparáty jako např. spirulina, šťáva ze zeleného ječmene, výhonky alfalfy, pšeničné klíčky, květný pyl, přeslička rolní apod. To hlavní je však změna stravovacích návyků a životního stylu a jejich výsledky na zlepšení svého zdravotního stavu zajistě poznáte.

Prevence a řešení překyselení

Odkyselení těla a očista jednotlivých nejdůležitějších orgánů jsou jedno a totéž. Proto je očistou jednotlivých orgánů míněno neutralizace kyselého prostředí, díky čemuž se vytvoří elektrický potenciál – viz článek, a ten umožní, aby se živiny ne buňkám jednotlivých orgánů dostali, ale aby se dostali do buněk a aby odpad z buněk mohl z buněk ven. Protože jenom toto je regenerace orgánu. Orgán je zhluk buněk a dvě tekutiny – krev, která přivádí kyslík a živiny a lymfa, která odvádí odpad. Pokud tekutiny nejsou zásadíté, nefunguje transport a žádný detox, ani revitalizace, nebo regenrace se nekoná.

Stručný přehled potravin z hlediska kyselosti a zásaditosti

shutterstock_158625692
Potraviny živočišného původu (maso, vejce, mléčné výrobky), průmyslově zpracované a rafinované potraviny, kvasnicové produkty, kvašená jídla, obilniny v jakékoli formě, umělá sladidla, ovoce a cukry jsou kyselinotvorné, stejně jako alkohol, káva, čokoláda, černý čaj a všechny sycené nebo ochucené limonády. Na druhou stranu zelenina je zásadotvorná. Patří k ní též saláty, rajčata a sladké papriky. Nesladké citrusové plody působí v organismu zásaditě, podobně i naklíčená semena, ořechy a obilí. Obilí je kyselinotvorné, ale některé druhy (proso, pohanka a špalda) jen mírně. Syrová strava více alkalizuje, vařená jídla spíše okyselují.

Základním předpokladem pro úspěšné řešení překyselení je strava, jež obsahuje vyvážený poměr zásadotvorných a kyselinotvorných potravin. To znamená, že 80% stravy musí být tvořeno alkalizujícími potravinami (a nejméně polovina oněch 80% by měla být syrová), například tvořena listovou zeleninou. Na talíři se tak objeví mnohem menší porce kyselinotvorných jídel (například masa a obilnin).Kromě toho udržet vyrovnané pH bez většího zatížení metabolismu pomáhají též pečlivě volené a kvalitní doplňky stravy. Bez pomoci změn v jídelníčku však žádné zázraky nečekejte. Jakmile dojde ke znovuvytvoření rovnováhy metabolismu, lze podíl zeleniny a salátů snížit.

Obnovení zdraví a energie však bude tak příjemné, že už se vám nebude chtít vracet se do „starých kolejí“. Kyselinotvorné potraviny Žitné klíčky, rýže loupaná, pšeničné klíčky, vejce, maso hovězí, vepřové, králičí, slepičí, kapří, slaneček, ementálský sýr, tvaroh, čočka, bílá mouka, burské oříšky, bílé pečivo, krupice, para a vlašské ořechy, uzené maso, šunka, ovesné vločky, sádlo, hrách, mandle, lískové ořechy atd.

Zásadotvorné a neutrální potraviny

barevna zelenina a ovoce
Ananas, angrešt, artyčoky, bambusové klíčky, banány, borůvky, brambory, brokolice, broskve čerstvé, brynza, bylinky, camembert, celer, celozrnný chléb, cibule, citron, cuketa, čaj zelený, černý kořen, černý rybíz, červená řepa, červené zelí, česnek, datle, dýně, fazole zelené, fenykl, fíky sušené, grahamový chléb, hlávkové zelí, hrášek čerstvý, hroznové víno, hruška, husí prsa, chřest, jablko, jáhly, jahody čerstvé, jogurt, kapusta, kdoule, kedlubny, knackebrot, kopr, kroupy, krůta, kukuřice, květák, kysaná smetana, kyselé zelí, ledový salát, lněné semínko, maliny, máslo, meloun, meruňky, minerálka neperlivá, mirabelky, mléko mateřské, mléko kozí, mrkev, nektarinky, okurky, ořechy, ostružiny, petržel, platýs, podmáslí, pomeranč, pórek, růžičková kapusta, rybíz, rýže natural, ředkev, ředkvička,řeřicha, syrovátka, slepice, slunečnicový olej, sójové klíčky, šípky, špenát, švestky, telecí filé a stehno, treska, třešně, ústřice, višně, želatina, žitná mouka a chléb atd.

Další články

Volná a obsazená voda jsou klíčem k pochopení pitného režimu

Jak si vypnout hlad?

Pin It on Pinterest

Share This