Po novém roce jsem se rozhodl, že si udělám rekalibraci svých návyků životního stylu. Mám několik základních návyků, které jsou pro mě nezbytné, abych si udržel zdraví, energii a ideální váhu, říkám jim 7 STATEČNÝCH.  Rekalibrace je skvělý způsob, jak obnovit svoje návyky (zvláště, když vám je vykolejila dovolená, nebo návštěva rodičů a nebo jako u mě, Vánoce). Hned na úvod však musím říct, že samotná rekalibrace není způsob k dlouhodobé regulaci hmotnosti. Na regulaci hmotnosti potřebujete něco jiného, o tom vám napíši někdy jindy.

Žádný člověk na zemi nemůže jíst naprosto zdravé jídlo každý den svého života. A pokud si myslíte, že by něco takového mohlo být vaším cílem, rovnou na to zapomeňte. Jídlo je až moc dobré a život je příliš krátký, abyste se omezovali v něčem, co máte rádi. Kromě toho, nikdo nemá nevyčerpatelnou zásobu pevné vůle, takže i pokud se pokusíte o dokonalost, budete pravděpodobně zklamaní.

Úžasné na tom je, že v podstatě nemusíte jíst dokonale pořád. Chcete-li dosáhnout a udržet si ideální váhu, zdraví a energii, tak vše, co k tomu potřebujete, je jíst zdravě… Většinu času. Jinými slovy, tajemství dlouhodobého udržení hmotnosti, zdraví a energie není omezit všechny nezdravé potraviny nebo složky, ale změnit své návyky .

Za ta léta jsem si odpozoroval, že mám několik základních návyků, které jsou pro mě nezbytné, abych si udržel zdraví, energii a ideální váhu. Pro mě to jsou: minimálně 4 kusy ovoce denně, pravidelné ranní cvičení, pití čisté vody, cvičení Bikram jógy minimálně 3 krát týdně, jezení zeleniny každý den, ledová sprcha každé ráno a poslední je správná regenerace (čerstvým ovocem a správnou výživou) po cvičení. Moji klienti však mají i další návyky, jako například: pravidelná snídaně, nakupování na farmářských trzích, nebo od lokálních pěstitelů, 10.000 kroků denně, silový trénink 3 – 5 krát týdně, nebo omezování sladkého nebo pečiva 2 – 4 krát týdně.

Já těmto svým návykům říkám 7 STATEČNÝCH, a pokud je dělám opravdu důsledně, zbytek řešit nemusím. Ovšem, pokud se stane, že některý z návyků na delší dobu přestanu dělat, začnu to po pár dnech ihned pociťovat.

Krásná věc na návycích je, že jakmile je máte, pracují automaticky pro vás, bez velkého přemýšlení a vůle. Takže pokud máte svou správnou sadu „7 statečných“, bude kontrola hmotnosti, udržení skvělého zdraví, energie a motivace poměrně snadná. Dobré že?

Věci však začnou být ošidné, pokud vyskočíte na delší dobu ze své obvyklé rutiny. To je také jeden z důvodů, proč návraty z dovolené nebo Vánoc s maminkou můžou být těžké. Pokud cestujete delší dobu nebo máte několik víkendů po sobě nějakou akci, stane se, že s vaším zdravým vařením a jezením, pravidelným cvičením či pravidelnou konzumací zeleniny je amen. Ale až se vrátíte zpět na svou „základnu“, měli byste vaše návyky dostat zpátky do provozu.

Každému musí být jasné, že svých 7 STATEČNÝCH si musíme chránit. Narozeniny, svátky a naléhavé pracovní termíny se vyskytují až příliš často na to, abychom se mohli spoléhat na to, že nás diety, nebo pevná vůle dovede k našim cílům. Když máte svou sadu 7 STATEČNÝCH, na které se kdykoli můžete spolehnout, tyto zdraví a váhu ohrožující události na vás nebudou mít nikdy silný, nebo významný vliv, ať už z pohledu zdraví, váhy či energie.

Vzhledem k tomu, že vaše návyky jsou pro váš život zásadní, proto když se jedná o jejich udržení, neměli byste věřit pouze sami sobě nebo svým nejlepším úmyslům. Monitorujte svých 7 STATEČNÝCH pravidelně, abyste se permanentně ujišťovali, že vaše návyky pro Vás pracují. Můžete to dělat například tak, že si pravidelně do svého diáře budete tyto činnosti zaznamenávat, nebo si zavedete pravidelný týdenní rituál, ve kterém si například v neděli večer projdete svých 7 STATEČNÝCH a ujistíte se, že je pravidelně dodržujete. Monitoring 7 STATEČNÝCH je úplně stejný návyk jako každý ze 7 STATEČNÝCH, takže i na něj musíte pravidelně myslet.

Zůstaňte k sobě upřímní a pravidelně sledujte svou váhu, uvědomujte si úroveň vaší energie, nebo to, že jste zdraví. Ze zkušenosti vím, že když se několik dnů po sobě cítím unavený, je čas rekalibrovat svých 7 STATEČNÝCH, abych se ujistil, že některý z nich přestávám dodržovat.

Abyste se třeba ujistili, že jste udělali svých 10.000 kroků denně, můžete začít používat krokoměr a kontrolovat si to pravidelně. Existují už opravdu skvělé aplikace do mobilu, které uchovávají záznamy o vašich denních krocích a posílají vám na e-mail každý týden dosažené výsledky vaší činnosti. Aplikace, které vám pomáhají budovat vaše návyky, jsou skvělým pomocníkem při sledování vašich stravovacích a pohybových návyků, včetně dalších zaměření vašeho úsilí.

7 STATEČNÝCH nemusí být stejné pro všechny. Pokud se vám nelíbí Bikram jóga, můžete zkusit jinou jógu, nebo posilovnu, nebo plavání a nebo si najít nějakou jinou činnost, která vám pomůže být aktivní a dosáhnout svého cíle. Pokud vás nebaví vařit, najděte si několik hotových jídel (v restauracích v okolí vaší práce nebo bydlení, nebo v obchodech s potravinami nebo kdekoli jinde), které jsou zdravé a chutné. Vytvořte si třeba návyk na kontrolu velikosti porcí ve chvílích, kdy se oddáváte něčemu sladkému. To může vyžadovat rozvoj návyků všímavého jezení, abyste si vychutnali jídlo více a přitom vám stačilo méně.

Ať se pokusíte vytvořit jakékoli nové návyky, ujistěte se, že se vám

budou líbit,

budou vám sedět a

budete si je UŽÍVAT.

Začněte tím, že identifikujete prvních pár návyků z vašich 7 STATEČNÝCH, které už teď pracují za vás.  Postupně k nim budete přidávat další, až jich bude tolik, že převálcují vaše ne-až tak-zdravé-návyky. A to je cíl. Jakmile si je vytvoříte, bude vašich 7 STATEČNÝCH tím vaším tajemstvím k trvalému snížení a kontrole hmotnosti, udržení si skvělého zdraví a nekonečné energie.

Budujte si je postupně, v klidu a tempem, které vám vyhovuje. Nikdo neříká, že do konce měsíce jich musíte mít sedm. Většina lidí dělá tu chybu, že si najednou začnou ve svém životě měnit tolik věcí, že jejich pozornost a soustředění to přestane po pár dnech stíhat a vrátí se do svých starých kolejí bez toho, aby si vytvořili alespoň jeden.

Napište mi o vašich 7 STATEČNÝCH. Že nemáte ani jeden zdravý návyk? Tak si na chvilku sedněte, vypusťte z hlavy všechny problémy a zamyslete se nad tím, co děláte pravidelně, automaticky a bez přemýšlení.

Pin It on Pinterest

Share This