Z lidí, které vidím ráno řídit auta do práce mám někdy divný pocit. Zdá se mi, že ještě spí…i když mají otevřené oči. Civí před sebe, žádný úsměv, jenom silou vůle ženou ten proud aut před sebou. Mnozí z vás mi říkají a píšou, že mají ráno problém nastartovat se. Nastartovat se tak, aby se nejenom probudili, ale také mohli rychle a KONCENTROVANĚ začít plnit své každodenní úkoly.

V čem je problém? Jak jsem psal v článku Začátky jsou těžké, ale konce taky naše tělo a mysl jsou provázané. Takže když se tělo neprobudí, marně budete pít kávu… Vaše mysl zůstanE ospalá, nekoncentrovaná, prostě nefunkční.

Vaše tělo potřebuje ráno nejen cvičení, které rozproudí krev a protáhne ztuhlé svaly, ale potřebuje taky další pohon na rozjezd.

Takže co teda?

1. VODA, VODA a zase jenom VODA

Když začnete svůj den sklenicí čisté vody, tak pro svoje tělo uděláte to nejlepší.

Nebudete mi asi věřit, ale 60 až 70% našeho těla tvoří voda, která slouží k transportu živin a vylučování odpadů. U mne je to podle testů 44 kg tělesné vody. Já vážím 67 kg, z čeho 44 kg je tělesná voda a denně vypiju 2 a něco litrů čisté vody. Dalo by se říct, že za cca 21 dnů si těch 44 kg vody obměním. Ale kdybych denně vypil třeba jenom 0,5l vody, tak její obměna trvá 88 dnů… Fúúha!!! Už jste si někdy čichli k akvárku, ve kterém se neměnila voda měsíc???

Většina lidí večer před spaním nepije vodu, protože se jim pak nechce v noci vstávat, což je pochopitelné. Když si však poslední sklenku vody dáte například v 7 hodin večer, tak vaše tělo je bez přísunu vody něco kolem 12 hodin!!! Takže…. co si dáte když vstanete? Kafe????? Čaj????? Mléko????? Podívejte se prosím na předchozí odstavec a uvědomte si, že žádnou z těchto zmiňovaných tekutin jsem tam neuváděl. Takže pokud si dáte kávu, nebo čaj, tak je to stejné jako byste do auta nalili místo motorového oleje slunečnicový olej…. Taky byste viděli ten výsledek!!!

Dejte tělu hned ráno čistou vodu, aby mohlo nastartovat váš motor, vyloučit jedy a odpady a připravit prostředí na příjem živin. Tělo, které se po noci zbaví jedů a odpadů, bude mít víc energie a vy to hned pocítíte.

Tady se prosím zastavte.

Nechte výše uvedené informace zapadnout na správné místo, případně si to přečtěte ještě jednou. 

Já jsem si zvykl pít 0,5 – 0,8l čisté vody hned ráno, před tím, než něco sním. Pokud máte problém se studenou vodou, můžete si nechat v konvici sevřít vodu, kterou si chladnou naředíte na teplotu, která Vám bude vyhovovat.

Nastavte si třeba upomínku v telefonu. Upomínky mi na začátku pomáhaly. Věřím, že si najdete svůj systém, který vám pomůže hned ráno natankovat to, co vaše tělo skutečně potřebuje.

O vodě jsem psal i ve svém ebooku – Chci změnit životní styl, zn: v práci

2. Zacvičte si

Cvičení je opravdu parádní věc. Po minulém článku Začátky jsou těžké, ale konce taky vznikla na Facebooku taková diskuse, jestli takové cvičení nezabere hodně času. Tak jsem si to změřil a vyšlo to na 3 MINUTY!!! Takže pokud chcete věnovat svému tělu ráno 3 minuty, které mu udělají ten správný den, tak si to taky zkuste!!!

Já si každé ráno zacvičím hned poté co se napiji. Cvičení, o kterém jsem vám v tom článku psal je opravdu jednoduché, můžete si přidávat a ubírat podle toho, jak se budete cítit. Jsem přesvědčen, že si výsledek budete užívat.

3. Začněte svůj den výživnou snídani, nebo to zkuste klidně i bez ní

Přesně jak máma říkala, snídaně je nejdůležitější jídlo dne.  Ano, ALE jenom když si dáte něco snadno stravitelného a něco co vás nezalepí. Zdravá snídaně může podpořit hubnutí, nebo zvýšit hladinu energie, ale i podpořit soustředění, které můžete použít během dne. Uvědomte si, že ne každá snídaně Vám tohle nastartuje.

Snídaně anglicky doslovně znamená „přerušení půstu“  – break + fast.  Když spíme, tak naše tělo má dostatek času k tomu, aby se vypořádalo s tím co jsme do něj přes den šoupli.

Pokud chcete tělu pomoci s rozjezdem a vypnout zahájený půst, tak si uvědomte, že tělo potřebuje na rozjezd hlavně kvalitní cukry a kvalitní tuky. Hahááá, už Vás vidím jak si představujete ham&eggs, nebo pečenou slaninku s čerstvým pečivem!!! Zapomeňte na to!!! Toto nejsou kvalitní cukry ani tuky!! Z toho můžete maximálně znovu usnout na pláži… Pokud chcete dát svému mozku to nejlepší palivo, tak rovnou zapomeňte na kontinentální nebo na anglickou snídani. Ta vás akorát nasměřuje zpět do postele a zahalí vás nekonečnou únavou, nemluvě o negativním efektu na vaše zdraví.

Nejkvalitnějším zdrojem cukrů je ovoce, které kromě cukrů obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a dalších fytonutrientů, které se dodnes snaží vědci vystopovat, aby svoje výsledky mohli prodat pharma firmám, které to zabalí do krabiček, udělají tomu reklamu na mimozemšŤany, nebo jiný nesmysl a budou Vám to nabízet jako něco, bez čeho nemůžete žít.

Mým nejkvalitnějším zdrojem tuků jsou ořechy a semínka. Obsahují cenné nenasycené mastné kyseliny, které jsou tím správným zdrojem energie. Pokud tělu dáte správné tuky, tak si zase ty tuky, které si tělo hromadilo (vy víte nejlíp kde) dovolí spálit a potěší vás lepším vzhledem.

O víkendu si můžete udělat i složitější snídaně, například Pohankové palačinky s banánem – posypané čerstvým hroznovým vínem a meruňkami (můžete použít jakékoli ovoce, které má právě sezónu). Pohankové palačinky vás parádně zasytí a jsou mým oblíbeným víkendovým tipem. Přes týden ráno nemívám až tolik času, takže si většinou vystačím s banánovým smoothie, o kterém jsem psal v článku Jednoduchý jak BANÁN. Pokud míváte dopoledne hlad, tak si můžete ovoce posypat celozrnnými mussli, případně dochutit bílým jogurtem. Časem poznáte, co je pro Vaše tělo dobré a jaké jídlo mu pomůže nastartovat váš den.

Nebo si můžete dát jako já jenom ovoce. To vše pravidelně doplňuji o rozmixovaná lněná semínka, kokosový ořech, nebo jiné ořechy. Ty, jak jsem psal jsou skvělým zdrojem kvalitních tuků.

Snídaně, ve kterém je hlavně ovoce vám poskytne okamžitou energii, kterou hned pocítíte. Myslete na to, že váš žaludek má objem 1 litr, takže když si například budete dělat smOOthie, tak se snažte udělat si množství, které se tomuto objemu blíží. Já jsem si třeba dnes dělal smoothie ze 2 banánů, 2 meruněk a 1 nektarinky. Zalil jsem to vodou, do půlky objemu ovoce v mixéru a rozmixoval. Pokud použijete méně sladké ovoce, tak smOOthie můžete osladit například sirupem agáve, ten je opravdu skvělým zdrojem kvalitních cukrů. Nedostanete jej v hypermarketech, ale spíš v prodejnách se zdravou výživou.

Pokud po snědení takové snídaně budete mít brzy hlad, tak to je znamení, že vaše tělo tyto živiny spotřebovalo rychle (pokud denně nejíte minimálně 3 kusy ovoce, tak vašemu tělu bude nějaký čas trvat než si živiny doplní do potřebné úrovně). Klidně si dejte na svačinu ještě další ovoce, nebo zeleninku.

Co teda můžete udělat každé ráno pro vaše nastartování?

– RÁNO VYPÍT MINIMÁLNĚ SKLENICI ČÍSTÉ VODY
– ZACVIČIT SI 3 MINUTY
– DÁT SI K SNÍDANI ČERSTVÉ OVOCE – POZOR!!! NEZAPOMEŇTE, ŽE ŽALUDEK MÁ OBJEM 1 LITR, TAKŽE 1 JABLÍČKO DIVY NEUDĚLÁ…

 

Pin It on Pinterest

Share This