Každý začátek je těžký. Ten můj je však těžší, to každý říká. Co však potřebujeme k tomu, abychom mohli něco úspěšně začít?

Pro začátek potřebujeme nejdříve jasnou představu o tom co chceme, pro ukončení zase mít jasno v tom, co nechceme. Jak to ale dokážeme spolehlivě zjistit? Nejlepším barometrem jsou naše emoce. Když vás něco těší tak to spolehlivě poznáte, stejně tak jako když vás něco prudí.

Málokdo si však uvědomuje, že ještě před tím, než si vytvoří naše mysl jasnou představu o tom co chce, nebo ne, musí mít na to dostatek mentální energie. Právě včera jsem s tím trochu pracoval a výsledek byly skvělé nudle. A nejen to, chtěl jsem vám napsat pár tipů a triků, jak si zvednout mentální energii, která vás jasně nasměřuje k tomu co chcete, nebo čemu se máte vyhnout.

Jak teda nabudit mentální energii?

Možná víte, možná ne, že mysl a tělo jsou vzájemně propojené. A tak, když aktivujete tělo, tak si rovněž aktivujete i mentální energii. Všechno však začíná každé ráno. Místo zbloudilého přesouvání vašeho rozespalého těla byste mohli zkusit nějaké ranní cvičení.

Já nemám čas! Tuto odpověď slyším od hodně lidí, ale věřili byste, že k tomu abyste se po ránu probrali nepotřebujete cvičit hodinu? Už více než 16 let cvičím každé ráno takovou vlastní sestavu, která mi pomáhá protáhnout moje rozespalé tělo a bez které si už ani nedokážu představit svůj den. Zabere mi tak 20 minut, ale když si srovnám dvě činnosti, které bych mohl těch 20 minut dělat – (i) spaní, nebo převalování se v posteli a (ii) cvičení mojí sestavy, tak mi moje pocity a emoce dávají jasnou odpověď.

Cvičit můžete kdekoliv. Doma, venku, v hotelu… stačí Vám pouze dva metry čtvereční:-)

Pět Tibeťanů je cvičení, kterým začínám probouzet svoje tělo každé ráno. Je to opravdu jednoduchý soubor cviků, které najdete na internetu na různých stránkách. Tady je pěkně propracovaná verze interaktivní stránky – pettibetanu.cz. Pozor!!! hraje tam indická hudba, takže když si to zapněte v práci, tak si před tím raději vypněte zvuk, abyste nerušili kolegy.

To skvělé na této sestavě je, že začínáte na 3 opakováních každého cviku – Tibeťana. Každý týden si pak přidáváte dvě opakování (přidávat si to pravidelně nemusíte, přidávejte si podle toho, jak se cítíte), až se dostanete na konečných 21 opakování. Tento počet opakování si pak udržíte jak dlouho budete chtít. Když náhodou onemocníte, tak po nemoci začněte s menším počtem opakování, než jaký jste měli před nemocí a to podle toho jakou budete mít sílu. Postupně však bude vaše síla růst a po čase se dostanete na počet opakování na kterém jste skončili a budete si moci opět přidávat tak, jak jsem psal výše.

K této sestavě si ještě přidávám Pozdrav slunci. Toto jógové cvičení obsahuje sadu jógových poloh, které spolu vytváří dynamické cvičení. Jedno opakování trvá asi 30 sekund, ale jeho účinky pocítíte už po prvním cvičení. Já cvičím 4 opakování této sestavy, dvakrát začínám levou a dvakrát pravou nohou.

Pozdrav slunci vám nejenom pomůže aktivovat tělo a s ním také mentální energii, ale posílíte si tím i břišní a zádové svalstvo, svalstvo končetin, dochází při tom k masáži vnitřních orgánů a k posílení trávícího systému, povzbuzení srdeční činnosti a prokrvení celého organismu. Já jsem tuto sestavu začal cvičit na doporučení mého rehabilitačního lékaře, který mi ji doporučil, když mě seklo v zádech. Jemu bylo tenkrát 70 let a cvičil to dokonce dvakrát denně. Vypadal skvěle, pokaždé s úsměvem, hodně mě motivoval a jsem moc rád, že jsem se s ním potkal.

Podobně jako s Pěti Tibeťany i Pozdrav slunci najdete na internetu vysvětlené v různých formách. Našel jsem pro vás toto video Pozdrav slunci, ve kterém jsou polohy srozumitelně vysvětlené.

Takže pokud cítíte, že potřebujete něco začít nebo ukončit a nějak na to nemáte sílu, tak zkuste Pět Tibeťanů a Pozdrav slunci, pro mně jsou to ty nejlepší cviky pro zvýšení mentální energie, se kterou jde rozjet jakýkoli začátek začátků nebo konec konců.

S dostatkem mentální energie je život lepší a kvalitnější, prostě jde to líp!

 

Pin It on Pinterest

Share This