Věřili byste, že lektvary, které mohou za patnácti kilovou nadváhu, se prodávají s nálepkou „zdravé“? Můžete jíst zdravě, pravidelně cvičit, umět pracovat se stresem a mít pevnou vůli…ale ani vše najednou Vás nezachrání.

Sérii příčin nadváhy uzavřu příběhem pana Mirka, který měl neskutečnou schopnost vysvětlovat složité věci. Pamatuji si, jak mi vysvětlil, proč mohou být naše plíce perpetuum mobile, a proč je naše tělo spíše strojem na vzduch, než na jídlo. Vedl jsem s ním mnoho zajímavých rozhovorů, ale přestože byl velice inteligentní a měl o výživě nastudováno mnoho detailů, tak se mu za 5 let od narození jeho dcery povedlo nabrat neuvěřitelných 15 kilogramů, což je něco okolo 15 centimetrů v pase.

Bez příčiny ani krok

Jako obvykle jsem se soustředil na hledání příčiny. V tomto případě mi ta příčina pořád nějak unikala. Pan Mirek sportoval, pravidelně cvičil bikram jógu, na níž jsme se tenkrát i potkali. Jedl celkem zdravě, žádné prasárny, žádná přemíra alkoholu, kávy, stresu. Prostě nic, co by mohlo hned navést k nalezení příčiny. Akorát měl neustále hlad, ale prý to vůlí dokázal udržet.

Vařím, vaříš, vaříme

U většiny pražských klientů je součástí mého programu i vaření u nich doma. Těch cílů vaření je několik. Chci jim ukázat, že zdravá strava nejsou žádné blivajzy, že je to snadné a rychlé na přípravu a chutné natolik, že se takové zdravé jídlo nebude nikdo stydět uvařit i pro návštěvu. A tak jsem dorazil na vaření k panu Mirkovi. Po úvodním seznámení s jeho rodinou jsem se pustil do přípravy a sledoval jsem u toho i detaily kuchyně, abych případně mohl nalézt to, co tak dlouho hledám. Příčinu jeho nadváhy.

Nejsladší ze sladkých

Věděl jsem, že má velké množství tuku, že má tuková játra, ale to, co jí, mi s tím výsledkem prostě nekorespondovalo. Nabíral jsem jídlo na talíře a už jsem začínal být v koncích, když najednou… Pan Mirek vstal a vyndal ze skříně chilli omáčku, prý má totiž rád pálivé. Podle množství, které si na jídlo dal, měl hodně rád pálivé, nicméně jsem se k tomu nevyjadřoval a poznamenal jsem si značku jeho oblíbené omáčky. Hned jak jsem dorazil domů, otevřel jsem notebook a začal zkoumat složení. Hledal jsem, co by to mohlo být, a natrefil jsem na zajímavou informaci. Slazeno glukózo-fruktózovým sirupem s vysokým obsahem fruktózy (high fructose corn sirup HFCS s 70% podílem fruktózy). A mám to, říkal jsem si.

Když tuk vyrábí, tak jej nebudou spalovat

Byla to fruktóza, která mu dělala paseku v poměru tuků ke svalům. Druhou složkou cukru, objemově většinou zastoupená stejným podílem jako glukóza, je fruktóza. ALE. Fruktóza se v našem těle netráví stejně jako glukóza. K jejímu metabolismu dochází totižto v játrech a to způsobem, kterým se v našem těle odbourávají jedy. A tam v játrech se většina fruktózy metabolizuje na… Tuk. Tuk? Ano, přečetli jste si to správně, na tuk!

Vem kalkulačku a zkontroluj to!

Začal jsem tedy počítat. Oblíbená omáčka obsahovala 55 gramů cukrů z HFCS, celkem tedy 39 gramů fruktózy ve 100 ml omáčky. Po následném telefonickém rozhovoru jsem zjistil, že pan Mirek potřebuje na týden skoro 4 lahvičky omáčky. Vše mi bylo rázem jasné. Takže cca 0,5 dcl omáčky denně, to je za měsíc více než půl kila fruktózy, což je za měsíc více než půl kila tuku. Za rok jsou to 3 kilogramy tuku pouze z omáčky a za 5 let klidně těch 15.

Nezvyšuje glykémii, zato rozhodí hormony

Fruktóza se propagovala jako sladidlo, které nezvyšuje glykémii, tj. množství glukózy v krvi. Neznalému by se tak mohlo zdát, že to je snad už konečně zdravý cukr. Není. Všechny přístroje na měření hladiny cukru jsou nastaveny na měření hladiny glukózy, takže už Vám je asi jasné, že když si dáte něco, co je slazené fruktózou, tak se to na měření neodrazí. Fruktóza ovlivňuje hladinu hormonu ghrelinu, který je zodpovědný za apetit. O tom se však už nikde nemluví a nepíše, a vy máte neustále hlad a nevíte proč.

Vyhoďte lahvičku, která za to může!

Když chcete problém s nezdravou omáčkou vyřešit, tak se to možná na první pohled zdá snadné. Vyhodíte lahvičku a začnete nový život. Většina omáček má však v sobě i zvýrazňovače chutí, a jídlo bez takového zvýrazňovače se pak může zdát jako nastrouhaný plech, anebo jako byste měli COVID. Na začátku je potřeba nechat tělo zbavit se zvýrazňovačů. Nalézt kombinace nových chutí, začlenit křupavé substance do Vašeho jídelníčku, a zároveň je potřeba nastartovat metabolismus tuků.

Když chcete začít jezdit na tuk

Prvním krokem k restartu je natankovat tuk. Tělo nemůže začít spalovat tuk, pokud mu jej nepošlete. Aby však tělo mohlo začít spalovat tuky, tak musí nejdříve přestat tuk vyrábět – z fruktózy, anebo z glukózy při inzulínové intoleranci, a zbavit se častého výskytu inzulínu v krvi. Ten totiž brání tuku, aby se dostal z tukových buněk ven. Při restartu spalování tuků pracuji už více než 10 let s lněným olejem, o kterém jsem se dozvěděl z knihy Dr. Johanny Budwig – Lněný olej. U sportovců je možné použít i kokosový olej, ale až v určitém stádiu výkonu.

Kdo to tedy komplikuje?

Jak vidíte, zdravá strava není komplikovaná, protože je to čistá voda, ovoce a zelenina. To jenom firmy, co se snaží prodat své nové výrobky, je donekonečna vylepšují různými chemikáliemi, které nám, bohužel ve většině případů, mohou škodit. Na první pohled lahvička s omáčkou, co vypadá zdravě, může mít na svědomí až 15 kilogramů tuku za 5 let. A to není málo zhubnout.

Udělejte si audit

Pravidelný audit výrobků, jejich složení a doby trvanlivosti je úkon, který zajistí, že vše, co do svého těla dáte, mu skutečně bude prospívat. Ano, je potřeba se neustále vzdělávat, abyste si naivním výběrem nezpůsobili škody, které se za měsíc napravit nedají.

Pokud nic s fruktózou nenajdete

Kdybyste doma nenašli nic, co by bylo slazené fruktózou, tak to může být i tím, že fruktóza byla velice populární do roku 2017. Pak ale došlo ke snížení cen cukru a výrobci začali sladit hlavně cukrem, protože ten byl najednou levnější. Ne, není vůbec zdravější, protože i normální cukr se skládá z 50 % z glukózy a z 50 % z fruktózy. Takže ta fruktóza tam pořád je, akorát je jí méně. Rovněž se nachází ve slazených vodách, jogurtech, sušenkách, v medu a samozřejmě v bílém nebo hnědém cukru.

Jak vidíte, když chcete měnit svoje tělo, tak ten začátek může být trochu více komplikovaný. Zavolejte mi, pokud byste potřebovali poradit. Nalézt tu svoji příčinu, z osmi, které jsme si už společně popsali, je bez odborné pomoci opravdu tvrdý oříšek. Navíc to v některých případech mohou být dvoj, nebo někdy dokonce trojkombinace.

Pin It on Pinterest

Share This