Zaručené diety nejenom nepřináší udržitelné výsledky, ale záhadně dokáží vytvořit v těch, kterým to nevyšlo, pocit viny a vlastního selhání. Mezitím počet lidí s nadváhou potichu narostl nad 60 % a průměrná délka života lidí se snížila v průměru o 2,7 let. Vyberte si, jestli tuto hru chcete hrát, nebo začněte hledat vaše příčiny nadváhy.

V dnešním rychlém světě se lidé snaží řešit jejich problémy, jak jinak než, rychle. Ale jak vidíme, často se jim nedaří jejich problémy vyřešit vůbec. Jedním z důkazů mého silného tvrzení jsou třeba statistiky případů onemocnění cukrovky typu 2. V roce 1975 bylo v České republice registrováno 234 000 pacientů, v roce 1993 jich bylo 494 000 a v roce 2017 jich bylo 1 018 000. A v roce 2017 už mělo neuvěřitelných 63 % české populace nadváhu, přesněji 3 miliony žen a 3,6 milionu mužů. Myslíte si, že tato čísla nám říkají, že už to umíme vyřešit? A nesouvisí tato čísla náhodou s tím, že se nám průměrná délka života snížila v průměru o 2,7 let?

Každý ma jiné příčiny nadváhy a tudíž potřebuje jiná řešení

Když počty lidí s cukrovkou typu 2 narůstají, tak to není tím, že neumíme najít správný lék. Příčina nemusí být na první pohled zjevná, nebo si ji možná jenom nechceme přiznat. Jenom poznáním hlavní příčiny nadváhy můžeme zvolit správné řešení. Korelace není příčina a to, že jste podobná Andule z vedlejší kanceláře, ještě neznamená, že se k ideální váze dostanete stejně jako ona.

S mapou Brna si v Praze můžete…

Výběr strategie a cesty pro řešení Vašeho problému musí řešit jeho příčiny nadváhy. Při ignorování příčiny nadváhy bude Vaše cesta k vysněné postavě vypadat tak, jako kdybyste se snažila dostat na ulici Milady Horákové v Praze za pomocí mapy Brna. Neustále bloudění a zmatky. Příčin nadváhy je mnoho a každá z nich se řeší jinak. Inzulínová intolerance, stres, emoční problémy či špatná výživa po sportu, to vše vyžaduje rozdílná řešení.

Kozel zahradníkem? Možná.

Když si například chcete vytvořit zahradu, kterou jste si vysnili, tak to pochopitelně můžete zkusit sami. Řeknete si, je to levné, žádné náklady. Začnete třeba čtením tipů v časopisech nebo článcích, ve kterých je nesčetně mnoho příběhů Andul, kterým se změna povedla. Pokud však nezačnete systematicky zkoumat momentální stav Vaší zahrady, abyste podle něj vybrali skladbu rostlin, a místo toho budete neustále zkoušet nějaký tip z časopisu, obrňte se trpělivostí. Nečekejte tedy, že se k výsledku dostanete rychle a už vůbec ne, že výsledek bude udržitelný. Neříkám, že to nejde, je to však pomalejší cesta s nejistým výsledkem.

Všichni machři řeší problémy stejným způsobem

Patřičné vzdělání a zkušenosti architekta Vám ušetří čas a peníze a zajistí udržitelný výsledek. Stejně tak je to i s výživovým poradcem. Nelze všem aplikovat keto nebo low carb diety, protože ty fungují jenom na případy, kterými se konkrétní příčiny nadváhy minimalizují nebo odstraňují. Jsou to však udržitelné cesty k cíli? Nepřinesou časem nové vedlejší účinky, kterým budeme říkat nemoci? Taková sacharidová chřipka v low carb, nebo nesnesitelná únava v ketodietě jsou přesně tím, o čem mluvím. Jsou to následky těchto diet, se kterými se jejich fanoušci mají smířit? Z mých zkušeností vím, že udržitelné výsledky je lepší dosáhnout s odborníkem, který Vám pomůže nejdříve najít příčiny, pak je odstranit a až následně Vás dovede bezpečně do cíle. A po ukončení spolupráce můžete sami ve svém tempu pokračovat v tom, co jste spolu začali.

Návyky neodstraňují příčiny problémů

A péče o zahradu, kterou jste s architektem vytvořili, stejně tak jako nový životní styl, který si vytvoříte, se už mnohem snadněji udržuje než něco, k čemu se snažíte už 10 let dopátrat na základě doporučení z článků a… příběhů různých Andul. Pitný režim a pravidelná konzumace ovoce a zeleniny jsou součástí všech diet. Jsou to podobné návyky, jaké by měl mít i dobrý zahradník. Zalévání, plení a hnojení. Tyto návyky však mají smysl, až když se příčiny problémů vyřeší. Zalévání, plení a hnojení zahrady s kyselou půdou, která je plná kytek vhodných do zásadité půdy, Vám lepší zahradu nevytvoří. Až když jste příčiny problémů odstranili, vhodné návyky Vám pomůžou nově dosažený stav udržet.

Kolikrát si to ještě chcete zopakovat?

Mnoho chronických dietářů se snaží celý proces urychlit. Výsledkem jsou však jenom stavy ode zdi ke zdi. Bez ohledu na jejich stav se snaží o dosažení extrému, na který jejich tělo není připraveno. Přeženou to se zeleninou a ovocem a to jim spustí takové chutě, že se neudrží a sáhnou po nezdravé chuťovce, která jim ty chutě zklidní. Pak to vše obrečí. A celý proces pořád dokola opakují. Zelenina, ovoce, chutě a znovu nezdravá chuťovka. Poznáváte se v tom? Otázkou je, kolik opakování, pokusů a omylů budete muset zažít, než se moudrost objeví a pomůže udělat tu malinkou změnu, která vytvoří výsledek. A to je ten rozdíl, který můžete získat tím, že si na pomoc zavoláte zahradního architekta.

Vím, že ne každý to dokáže sám. Pokud odmítáte hrát hru, která nepřináší výsledky, ale pocity viny a vlastního selhání, napište mi, nebo se rovnou objednejte na konzultaci telefonicky na 736 766 878 .

Pin It on Pinterest

Share This