Pokud chcete začít svoji změnu, uvědomte si, že stojíte před důležitým krokem.  A to, stanovení si svého cíle. Není vůbec jedno, jak si jej stanovíte, protože od jeho stanovení závisí Vaše motivace. A na motivaci závisí, jestli jej dosáhnete, anebo skončíte na vrakovišti cílů.

Po minulém mailingu jsem dostal e-mail od jedné čtenářky, která si nevěděla rady se začátkem svojí změny. Neustále ji posouvala a oddalovala. Zase příští pondělí, od příštího měsíce, jindy. Častou příčinou toho, že se lidé neumí rozhodnout a začít, je neznalost toho, zda-li se víc orientují na cíl nebo na vyhnutí se problému. To je totiž pro začátek klíčové, a zároveň to stojí za častým koncem na vrakovišti cílů.

Dosahovat nebo vyhýbat se

Cílem může být buď něčeho dosáhnout, anebo se něčemu vyhnout. Obojí funguje u všech, akorát někdo má víc toho a jiný toho druhého. Když se doma připravujeme na výlet, tak já hledám mapu a moje manželka zase pláštěnky. Ve vztazích je obojí správné a jeden bez druhého bychom nemohli bezstarostně existovat a krásně se doplňujeme. Avšak při individuálních cílech je tomu malinko jinak. Jedna klientka, která se mnou začala spolupracovat, se chtěla vyhnout tomu, že si zase půjde koupit o číslo větší džíny, protože si ji v obchodním centru zapamatovala prodavačka a ona měla pocit, že by toto měl být ten správný cíl. Ano byl, až do okamžiku, než našla nových obchod s džínami.

Jak poznat svoji orientaci? Od problému nebo k cíli?

To, jakou máte orientaci, na sobě poznáte tak, že si v prvním kroku rozpomenete na svoje chování při situacích typu výlet, Vánoce nebo oslava. Zkusíte se soustředit na to, jestli se při těchto situacích soustřeďujete na detaily, které se týkají pojmenovávání problémů, těžkostí a situací, kterým je třeba se vyhnout. Pokud Vás lidé popisují občas jako ďáblova advokáta a už při koupi produktů myslíte na to, abyste zakoupené zboží nemusel/a reklamovat, tak je velká pravděpodobnost, že se chcete vyhýbat problémům. Proto Vás při změně životního stylu bude více motivovat to, že se zdravými návyky vyhnete cukrovce, vysokému krevnímu tlaku a infarktu.  Pokud do této kategorie nespadáte a strach z reklamace Vám nic neříká, protože při koupi něčeho nového se těšíte na to, jakou radost z nového zboží budete po nákupu mít, tak jste pravděpodobně osobou orientovanou na cíl. Pro Vás bude cílem vizualizace sebe v džínách a bílém triku s vysněnou postavou, nebo stará fotka s parametry, ve kterých jste si cítili báječně. Cílem rovněž může být i dobrý pocit z toho, že se vy a Vaše rodina stravujete zdravě, že jste doplnili do svého repertoáru nové zdravé recepty a klasiku umíte vylepšovat tak, aby Vám neškodila.

A co je lepší?

Obě skupiny jsou naprosto stejné, žádná z nich není lepší ani horší. Osoba orientovaná na cíl nemusí být dobrá při předvídání problému a nacházení chyb. Osoba orientovaná na vyhýbání se problémům se pro práci, která zahrnuje nalézání chyb – audit, kontrola kvality či dolaďování softwaru naopak hodí a baví ji to. Na druhou stranu osoba orientovaná na vyhýbání se problémům nechce a neumí stanovovat vize a cíle, ale druhý typ je v tomto rozpoložení jako ryba ve vodě.

Sebepoznání je základ

Na to, že sebepoznání je důležité, jsem přišel ještě v období, kdy jsem podnikal jako daňový poradce. Tehdy mi došlo, že dokonalejší sebepoznání je pro každého alfa a omega. Nejenom že se dokážete dobře rozhodovat, správně stanovovat cíle i priority, ale to hlavní je, že si dovolujete být sami sebou. A tento detail je základem pro to, abyste umožnili i ostatním být sami sebou, což vytváří lepší společnost a život kolem Vás.

Pokud byste se chtěli se mnou dovědět to, jaká je Vaše orientace na cíl spolu s dalšími detaily Vašeho rozhodování, tak jsem pro Vás připravil jednu akci.

Kompletní testování metaprogramů a preferenčních kanálů (testy a výsledky + písemné shrnutí všech detailů + 60 minutový skype hovor, kdy Vám na příkladech vysvětlím Vaše výsledky) nabízím s podzimní slevou 15 %, takže z původních 1400 Kč na 1190 Kč. Tato nabídka platí pouze pro ty, co si pťečetli tento článek.

A detailní poznatky o způsobech a potřebách Vašeho rozhodování, díky kterým se budete schopni rozhodovat lépe a ve Váš prospěch, se stanou trvalým vylepšením Vašeho života.

Pin It on Pinterest

Share This