Když se chystáte na jakoukoli změnu, to vůbec nejdůležitější je začít. Bez toho žádná změna neproběhne. A hned za tím je druhou nejdůležitější věcí pokračovat, aby se z toho, co začnete, stala rutina. Dvě věty a mohl bych dnešní mailing ukončit. Ale.

Na začátku mé kariéry byly mými nadřízenými ženy. Jedna starší v kasínu a druhá mladší  v konzultantské firmě Arthur Andersen. Každá z nich mě naučila něco jiného, ale nádherně se doplňovaly. Ta mladší mě naučila, že všechno má jeden začátek, kromě párku, který má dva. A od té doby se při jakémkoli problému snažím najít začátek provázku, od kterého bych mohl začít problém rozmotávat a řešit. Bez začátku není konce, a pokud nenajdu začátek, tak vrhaní se do nějakých řešení je ztráta času a prostředků.

Konec si každý stanoví sám

Ta druhá šéfová mě zas naučila něco jiného. Ne přímo na mně, ale na mé kolegyni, která měla pocit, že za svoji práci dostává málo peněz a tak se jednoho dne rozhodla říct šéfové, že by chtěla přidat. Naše šéfová, aniž by zvedla zrak od papírů, do kterých byla ponořena, ji na její žádost „chci přidat“ odpověděla: „Tak klidně přidej“. Tato scénka, kromě toho, že mě pobavila, mi ukázala, že neexistuje žádný konec, kromě toho, který si sami stanovíme. A když si žádný konec nestanovíme, tak můžeme pokračovat donekonečna.

Nekonečno ve výživě může být třeba vzduch

Například Arnold Ehret, který byl pionýrem naturopatie a vnímal tělo jako stroj na vzduch a plyn, řekl, že až tehdy, kdy budete čistí, dokážete pochopit, že vzduch a jiné ingredience lesa jsou jídlem – neviditelným jídlem. Jeho návody na půsty a očišťování těla už mnohým pomohly zlepšit vitalitu a vymanit se z nepříjemných stavů nemocí. Ehret učil praktikování zdravé stravy a v jeho slovech o tom, že vzduch může být jídlem, všem odkrývá možnosti, které si nedokážu zatím ani já představit, a to se věnuji zdravé stravě přes více než 12 let. A neustále vnímám prostor pro zdokonalení.

Co je tedy první krok?

Bez ohledu na svůj stav, začněte tím, čeho máte nejvíc. Vodou. Pitný režim je neuvěřitelný návyk, který zajišťuje rozvoz a distribuci živin a odpadu, bez něj se vitalita těla snižuje o neuvěřitelná procenta. I přesto, že pitný režim, který je v souladu s mým tělem, už praktikuji více než 10 let, mě nepřestává udivovat jeho síla, jednoduchost a výsledky, které jím můžete dosáhnout. Znám však spoustu lidí, kteří si myslí, že jejich problém je naprosto unikátní a že si zaslouží zlatou nebo možná platinovou tabletu. Já si však myslím, že kdyby začali s pitným režimem místo toho převracení očí, tak by si tím ušetřili spoustu problémů. Ale každý sám si je strůjcem svého štěstí.

Druhý krok je udělat si pořádek v emocích

Než začnete rozklíčovávat základní balíček emocí jako strach, hněv, smutek, radost, překvapení a znechucení, udělejte si jasno v tom, co je hlad a žízeň. Po nastartování pitného režimu budete schopni žízeň zaznamenávat, a pokud k ní budete schopni rozeznat i hlad, tak jste už docela pokročilý praktikant. Pokročilejší praktikant dokáže hlad i vypínat. Nemyslím mentální sílou, ale myslím zdravým jídlem. Hlad, jak jsem Vám psal už mnohokrát, se vypíná jídlem, která má dva parametry – objem a živiny. Každé tělo má jiné potřeby živin, které se poznají podle chuťových preferencí. Akorát si dejte pozor, aby se Vás Vaše mysl nesnažila uchlácholit, že to, co potřebujete, jsou chipsy nebo čokoláda. Jsou to základní emoce, a proto je jejich řešení rovněž základní. Jakmile je dokážete rozeznávat a vypínat, můžete se pustit o krok dál.

Je lepší život s chutí nebo bez chuti?

Tou další důležitou emocí, kterou se potřebujete naučit rozlišovat, je chuť. Všechny chutě nám něco říkají, a pokud chcete praktikovat zdravou stravu, tak je začněte pozorovat, rozlišovat a pracovat s nimi. Emoce mohou být například homeostatické, kterými Vám tělo oznamuje, že to, na co máte chuť, mu k rovnováze chybí. Takovou homeostatickou emocí je i chuť na něco malého sladkého po obědě nebo chuť na něco po večeři. Příčinou je nevypnutý hlad. Vaše jídlo nemělo dostatečné množství živin a/nebo potřebný objem.

Další level chutí

Pak jsou tam ještě chutě, které vznikají při očistných procesech. Jsou podobné jako ty, kterými tělo oznamuje nevypnutý hlad, ale jsou více agresivní. Většinu z nich neudržíte na uzdě vůlí, a proto je důležité, abyste měli vytvořený základ, do kterého se v případě, že vzniknou, můžete vracet. A to je celá podstata spirály, po které se při praktikování zdravé stravy pohybujete. Vytvoříte si základ: pitný režim a vypínání hladu. Naučíte se pít čistou vodu a jíst jídlo plné živin. To znamená jídlo, které bude obsahovat zeleninu. Pak můžete myslet na očistné procesy, protože ty spouští chutě a pokud nebudete mít vytvořený základ, můžete klidně procitnout před kýblem smažených křidýlek a půl litrem koly v nějakém fastfoodu. Když základ budete mít vytvořený, tak skončíte u jídla, které máte standardně doma. Následující den nebudete mít výčitky a budete moci v praktikování pokračovat.

Připusťte, že právě tento čas, kdy budete muset zůstat doma, je tím správným časem pro nastartování Vašeho praktikování zdravé stravy. Co by v takovém případě byl Váš další krok?

Pin It on Pinterest

Share This