Podzimní rovnodennost nám zanedlouho srovná délku dne a noci a naše psychika se po létě začne taky trochu srovnávat. Emoce, které byly v létě více u kormidla, se začnou konečně podřizovat myšlení a vůli, které už nebudou tak bezmocné.

Začátek školy je za námi a teď po prvním hektickém týdnu se můžeme začít věnovat i sami sobě. Podzimní období tomu i nahrává, protože se nám postupně krátí den a 22. září, na podzimní rovnodennost, se délka dne a noci úplně vyrovná. Tím se vyrovnají i emoce s myšlením, a díky tomu budeme moci dostat naše emoce pod kontrolu. Myšlením a vůlí. Než se tak stane, měli bychom se podívat na vhodné aktivity, kterými tuto harmonizaci můžeme podpořit.

Rozpohybujte vůli

Vzhledem k tomu, že je to právě naše vůle, která má na starosti naše chování, měli bychom se na začátku věnovat více práci s vůlí a s volními schopnostmi. Velice vhodné je zavádění pravidelných aktivit, které bychom rádi dostali do našich životů, aby nám mohly sloužit opakovaně. Ranní cvičení, nebo večerní procházky, meditace, pitný režim nebo pravidelná příprava zeleniny, to vše mohou být aktivity, které nám zaktivují naši vůli. Rád pro vůli používám takovou vizuální představu, kde si představuji, že na jeden den máme k dispozici jeden hrnek vůle. S ním musíme nakládat tak, aby nám vůle vydržela až do večera. Právě z toho důvodu si můžeme na naše rozproudění vůle vybrat některou z výše zmiňovaných činností a nějakou část vůle z našeho hrníčku na ní pravidelně vynakládat.

S každým novým návykem máme v hrnku více vůle

Jakmile využíváme naši vůli na určitou činnost dostatečně dlouho, začnou se nám tvořit návyky. Najednou už k tomu, abychom naší pravidelnou aktivitu zvládli, nepotřebujeme tolik vůle. A vytvořený nový návyk nám tak „doleje“ vůli, kterou jsme na něj pravidelně spotřebovali zpět do našeho hrníčku a najednou máme nově k dispozici vůli, kterou můžeme použít na další vylepšení našeho života. Tento cyklus s vytvářením nových návyků do života je velice spojený s učením. Znalosti, dovednosti, opakování a návyk. Myslím, že i to byl důvod, proč jsme začali posílat děti do školy právě na podzim.

K čemu ještě vůli použít?

Jakmile začnete pracovat s vůlí, získáváte navíc jeden bonus. Můžete ji lépe využívat ke korekci chování a k lepšímu odolávání toho, co Vám neslouží nebo škodí. Vůle je jistým parametrem, který dokáže korigovat chování, a právě proto jí při práci s klienty věnuji tolik prostoru. Vůle je dle mého názoru mylně považována za kvalitu patřící pouze vysoce úspěšným lidem, kteří umí pracovat s motivací a energií. Může s ní pracovat každý. Každý ji má, i když je pravdou, že každý může mít jinak veliký hrníček:-)

Další cviky na vůli

Pokud chcete trénovat vůli, tak byste měli vědět, kde se u Vás nachází. Oblastí, kde byste ji mohli najít, je oblast rukou a nohou. Právě díky nohám a rukám dokážete v těle rozpohybovat svou vůli. Proto byste si mohli začít vůli trénovat i jinak, a to právě s rukama nebo nohama. Vyzkoušejte si do hrnce nebo do nějaké větší nádoby dát led, který zalejete vodou tak, aby Vám zakrývala ponořenou dlaň. Vložíte do ní dlaň a snažíte se ho vůlí udržet v ledové vodě co nejdéle. To samé lze praktikovat i s chodidlem. První den to asi nebude slavný výkon, ale jak začnete s vůlí pracovat, začne se její síla projevovat v délce setrvání dlaně nebo chodidla v ledové vodě.  Toto cvičení si můžete vyzkoušet i v přírodě, například u potoka, do kterého si ponoříte nohu.

Stav lenosti je jako žízeň

Vůle je docela důležitý parametr změny. Když se bavíme o změně, tak rádi mluvíme o motivaci a strategiích, kterými dosahujeme cílů, ale o vůli se nějak mlčí. Všichni známe pocit lenosti. Já bych ji charakterizoval jako stav bez vůle.  Podobně jako žízeň je to stav, kdy něco nemáme, ale potřebujeme. Lenost je přesně ten stav, kdy nemáme vůli, i přesto, že ji potřebujeme. Vyzkoušejte si změnit svůj postoj k lenosti a začněte ji brát jako žízeň. Jakmile ji zaregistrujete, zařaďte do svého života nové aktivity, kterými si svou vůli začnete trénovat.

Cílem je evoluce

Nemusíte být věštec, abyste si dovedli představit, že budoucnost nebude až tak růžová bez našeho přičinění. Každý z nás však může měnit a ovlivňovat to, na co mu zbyde vůle. Pokud letošní podzim využijete k tvorbě nových návyků, tak se na ně můžete pak v těžších chvilkách v budoucnu spolehnout. Ty nové návyky Vás udrží v novém nastavení kvality života, protože kvalita Vašeho života je přímo úměrná kvalitě Vašich návyků.

Do čeho vůli nedávat?

Je naprosto zbytečné využívat vůli k tomu, abychom si něco nedali, nebo něco nedělali. Tady se vůle enormně spotřebovává. Špatné na tom je, že se tady nevytváří žádný návyk a vůli musíte na něco, co nechcete, pořád dokola spotřebovávat. A stačí jeden den, kdy Vám v hrníčku nezbyde vůle a nebudete mít čím odolat a tudíž věci, které chcete odolat, neodoláte. Tohle není problém různých diet a omezení. Je to i problém tvoření. Člověk potřebuje tvořit. A když chcete přestat například jíst pečivo, tak si to „nejezení pečiva“ ani nedovedete představit, a tudíž ani nebudete vědět, jestli jste to už udělali, nebo ne. A proto se pocity radosti v případech, kdy využíváme vůli na to, abychom něco nedělali, nedostavují. Jakmile však své úsilí nasměřujete na tvorbu nového návyku, tak ten dokáže zbytek života přeuspořádat. S tím jsem se potkal mnohokrát. Snížení počtu káv pitným režimem, snížení chutí na nezdravé potraviny pravidelnou konzumací zeleniny nebo jiné skvělé výsledky.

Plánování je jako ukazatel stavu hladinky v hrníčku

K tomu, abyste dokázali svoji vůli využít na maximum, využívejte plánování svých aktivit pravidelně. Díky plánování se do Vašeho programu dostanou ty důležité věci, a postupně z něj začnou odpadávat naléhavé záležitosti, které spalují více než ty důležité. Tím docílíte, že Váš hrníček pro Vás bude mít vždy vůli k tomu, co je pro Vás důležité.

Orientace na důležité Vám zajistí šťastný život, víte proč? To Vám napíšu příště.

Pin It on Pinterest

Share This