Začátek září je pro rodiče hektický, protože by možná někteří z nich chtěli začít připravovat svým potomkům stále zdravější varianty svačin. Správnou odpovědí se chlubí celebrity i odborníci, ale kde je pravda?

Dlouho nechtěný konec prázdnin je tady, a s ním i věčná debata o tom, co připravovat dětem ke svačinám. K tomu, abychom pochopili její význam, bychom měli nejdříve trochu zabrousit do historie. Sladké, slané, krémové nebo křupavé svačiny jsou s námi už více než 100 let. Jejich vznik nám napoví, k čemu vlastně jsou.

Potlačování sexuální aktivity

Jeden horlivý puritán připravil lidstvu asi první svačinu v historii, ačkoliv jejím cílem nebylo zahnat hlad ani chuť. V roce 1829 presbyteriánský ministr Sylvester Graham sdílel názor, že jezení jídel, která chutnala dobře, vedlo k promiskuitě. A tak Graham použil svůj vynález, Grahamovu mouku – jemně rozemletou nebělenou mouku smíchanou s hrubě rozemletými otrubami a pšeničnými klíčky – jako základnu pro nově spletený krekr. Jeho cíl však nebylo potlačit hlad nebo chuť, ale potlačit dobré pocity všeho druhu, zejména ty tělesné.

Umřel na čokoládu

Historie druhé svačinky spadá až do 16. století, kdy ji církev zakázala jeptiškám a mnichům a pak i svým následovníkům. Čokoláda, známé to afrodiziakum (obsahuje chemickou látku fenyletylain, stimulant, který uvolňuje mozek při zamilování), jehož schopnosti vyvolávat potěšení se stala trnem v oku církvi a předpokládá se, že právě tohle bylo příčinou prvního známého případu úmrtí „čokoládou“. V mexickém Chiapasu, byli ušlechtilí Španělové tak závislí na čokoládě, že jim ji jejich služky musely podávat i v kostele, načež rozhořčený biskup vydal zákaz jídla a pití během mše. Aristokrati se bouřili, ale biskup stál pevně. Situace se vyřešila, když biskup náhle a záhadně zemřel. Legenda praví, že příčinou byl otrávený šálek horké čokolády.

108 let a nikdo neví, co to znamená

Nikdo neočekával od sušenek Oreo zázrak, když poprvé, v roce 1912 uzřeli světlo světa. Ale zázrak se stal a neškodná malá sendvičová sušenka se stala nejprodávanější na světě. Od roku 1912 bylo prodáno téměř půl bilionu těchto sušenek, a jenom v roce 2011 více než třicet pět miliard. Ví se, že William A. Turnier vytvořil její moderní design v roce 1952, že Sam J. Porcello vynalezl její krém, ale nikdo neví, kdo je vlastně vynalezl, jak dostaly své jméno, nebo dokonce co tento název znamená. Někteří říkají, že název pochází z francouzštiny, „Or“ totiž znamená „zlato“, což by odpovídalo dřívějšímu obalu ze zlaté fólie. Jiní poukazují na řecký kořen „orexin“, což znamená chuť k jídlu nebo chuť.

Bratři se neshodli na chuti

Při práci na novém typu pšeničného těsta John Harvey Kellogg a jeho bratr Will Keith Kellogg náhodou objevili způsob výroby obilných vloček. Pšeničná zrna odstavená přes noc se druhý den snadněji válela do známé podoby  – tenkých vloček, jak je známe dnes. J. H. Kellogg upřednostňoval sexuální abstinenci v domnění, že sexuální vztahy vedou k nemoci. Byl také posedlý zdravím tlustého střeva a věřil, že nezdravé střevo způsobí jakoukoli nemoc nezpůsobenou sexem. Právě proto J. H. udržoval vločky nevýrazné a bez chuti. S tím nesouhlasil jeho bratr, který opustil rodinný business s cílem osladit vločky. Založil společnost Kellogg Toasted Flake Company a položil základ dnes známé značce Kellog’s.

Jenom dvě verze vzniku chipsů?

No a poslední z nejoblíbenějších svačinek historie vznikla ze sváru mezi důležitým hostem restaurace a tvrdohlavým kuchařem. Na dovolené v Saratoga Springs byl Cornelius Vanderbilt podrážděn podáváním nahrubo nakrájených smažených brambor. Pořád je posílal zpět a požadoval pořád tenčí a tenčí brambory. Šéfkuchař restaurace Moon’s Lake House, George Crum, je nakonec nakrájel na tenké plátky, které by při popíchnutí vidličkou praskly. Doufal, že ho tím naštve. Cornelius si je však zamiloval a narodily se takzvané „Saratoga Chips“. Hmmm, je to sice hezký příběh, ale jak říká Dirk Burhans, autor knihy Crunch, bohužel nepravdivý. Crumova sestra Katie Wicks v kuchyni smažila jistý druh koblih a při tom loupala brambory. Do horkého tuku najednou omylem upustila bramborové slupky. Vylovila je a po ochutnání si je zamilovala. A tak se zrodily první lupínky.

Žádný zdravotní prospěch, jenom sex, neshody a náhody

Jak vidíte, samotná historie nám ukazuje, že důvodem pro oblíbené mlsy nebylo vylepšení zdraví, vitality nebo imunity. Většinou se jednalo o omyly, náhody, špatné domněnky, neshody a náhody. Ale proč se tedy svačiny stále tlačí mezi naše návyky? Proč i výživoví poradci a jiné autority propagují svačiny i přesto, že ještě v roce 1912 (v roce, kdy vznikly sušenky Oreo) v Čechách ani jedno dítě nevědělo, co vůbec svačina je?

Pozorování je rovněž vhodným nástrojem

Pokud máte malé děti, tak si vzpomeňte na to, jak jste je teď o prázdninách vypustili ven na čerstvý vzduch. Máte to? A zkuste si vzpomenout, kolikrát za dopoledne přišly žadonit o sváču. Ani jednou? Tak možná by jim stačila ve školních lavicích lahev s čistou vodou a jablíčko nebo 2 mrkvičky, nemyslíte?

Pin It on Pinterest

Share This