Letní dovolená bývá pro hodně z nás časem pro nejdelší a nejkvalitnější oddych roku. Na dovolené se však na naše zdravé návyky nalepují neřesti, které nás lákají uvolněním či zážitkem. Někteří si své neřesti umí udržet v bezpečné vzdálenosti, jiní jim padnou do pařátů a nedaří se jim z nich vymanit ani po dovolené.

Už jsem to několikrát vzpomínal, ale léto je opravdu čas emoční. A jsou to právě emoce, které nás lákají k různým nezdravým věcem. Ať už jsou to zmrzliny či jiné sladkosti, alkohol nebo cigarety, všechny mají společný cíl. Odtrhnout nás od zdravých návyků. Tyto nezdravé věci to dělají přes emoce, které nám na chvíli vylepší, abychom za ně potom zaplatili něco jako daň v podobě špatné nálady, únavy, či komplikací v oblasti zdraví. Abychom pochopili jak s těmi nezdravými věcmi bojovat, potřebujeme pochopit, přes který kanál na nás tlačí, a rovněž si potřebujeme něco přiznat.

Uvědomte si kanál a přiznejte si, že jste se pro ně nikdy vědomě nerozhodli

Emoce jsou jejich kanálem, přes který nám vlévají věčné sliby k něčemu, co v reálu až tak růžové není. Slibují nám uvolnění, větší sebevědomí či rozkoš. A v slibování jsou dokonalé. A to, co si potřebujeme přiznat je, že z nějakých nám neznámých důvodů z nich máme pocit, že když si je nedáme, tak o něco přicházíme. Nikdo se vědomě nerozhodl, že pizza, zmrzlina, alkohol nebo cigarety, budou mít v našem životě postavení: Když si to teď nedám, tak o něco přicházím. Takové pocity nemáme ze salátu, čisté vody nebo z ovoce. Tohle jejich výsostní postavení o nich vytvořila reklama, která nám léta vyvolávala naše nenaplněné emoce a pak je propojovala s uvedenými výrobky. A tak když dorazíme do pizzerie, tak je to právě pizza, po které se nám stýská, a kdybychom si ji nedali, tak by to jednoduše nebylo vončo.

Chcete zažít překvapení?

Až příště budete v situaci, kdy se budete snažit si dát v pizzerii salát místo pizzy, nebo čistou vodu, když si všichni budou kupovat pivo nebo kolu, zkuste se zamyslet, jestli jste se někdy vědomě rozhodli o tom, že budete pizzu upřednostňovat před salátem, nebo kolu či pivo před vodou.

První, čeho se potřebujeme zbavit, jsou jejich zbytky v těle

Naše tělo je ztělesněním rovnováhy. Když do něj začneme něco dávat, tak se tomu po čase přizpůsobí tak, že vytvoří rovnováhu. Tuto část přizpůsobení se můžete vnímat jako únavu. Když si například dáte pizzu nebo kachnu se zelím a knedlíkem, tak tahle koncentrace cizích látek stojí tělo hodně námahy, než se nastolí rovnováha. Na druhé straně, když se tělo zbavuje zbytků toho, co nám narušilo rovnováhu, tak ten proces není až tak intenzivní, ale doprovází jej nepříjemné emoce, které se někdy podobají chutím, a například po večírku, na kterém jste to přehnali s vínem, je můžete druhý den ráno jasně vnímat. Tyto nepříjemné pocity či chutě nám vypíná káva s croissantem, hamburger, míchaná vajíčka nebo dokonce pivo. Cílem však není nahradit zbytky alkoholu za zbytky hamburgeru, a to je přesně ten kámen úrazu, který nám znemožňuje návrat k našim starým dobrým návykům.

Druhý den začíná tělo s úklidem

Když si příště po nějakém večírku uvědomíte, že nepříjemné pocity, které máte, jsou z toho vína nebo piva, které jste večer předtím vypili, tak budete jenom dva kroky od pochopení, jak to v těle funguje. V tom prvním kroku si dejte klidně míchaná vajíčka, hovězí vývar, či jiný „vyprošťovák“, který jste si už někdy vyzkoušeli, a pozorujte, jak se ty nepříjemné emoce a chutě zklidní. Ten druhý krok můžete udělat zase jindy, když budete po jiném večírku, na kterém jste si dali něco nezdravého. Proč jindy? Protože si potřebujete uvědomit, že si dáváte něco nezdravého, a zároveň si potřebujete druhý den propojit, že ty pocity a chutě, které budou vznikat druhý den, mají původ právě v tom včerejším povyražení. U alkoholu to možná znáte, ale u pizzy, mekáče nebo jiných nezdravých věcí jste si to propojení zatím nevybudovali. A je dobré si je začít budovat. Záleží však i na úrovni znečištění těla, protože ti, co jedí pravidelně pizzu nebo mekáče toho zaznamenají méně než ti, co si je dají jednou za měsíc. Stejně tak je to i s alkoholem – ti z Vás, kteří pijí jednou za týden a náhodou to přepísknou, to budou cítit jinak než ti, co pijí častěji. Když si tělo na něco zvykne, tak jeho reakce druhý den není tak silně emoční, a tolik chutí se do těla nevyleje.

Najděte si úroveň, kterou zvládnete

Až po jasném uvědomění si těch dvou kroků, jak to v těle funguje, můžete přistoupit k tomu nejdůležitějšímu. Tím je vědomé podržení těla v očistném procesu tím, že si místo nějaké věci, které vypne očistné procesy v těle, dáte něco zdravějšího. Nemusí to být čistá zelenina s vodou, ale voda by tam rozhodně při podpoře těla chybět neměla. Co se týče zeleniny, tak si s ní snažte zvětšovat objem jídla. Například když po alkoholovém večírku budete mít chutě a zrovna budete mít k obědu kuře s rýží, tak si svou obvyklou porci upravte tak, aby půlku tvořila zelenina a půlku zbytek kuřete s rýží. Tím docílíte, že proces očišťování těla od předchozího prohřešku bude pokračovat a nezastaví se. Kdybyste si dali pouze kuře s rýží, tak by se zastavil, a práce s chutěmi a nepříjemnými pocity bude přesunuta zase o den. Je docela možné, že ten první den to prostě nedáte, ale nevzdávejte to, a naplánujte si ten další den lépe, přičemž to už s větší pravděpodobností dáte.

Stejný postup po dovolené

Stejný postup můžete začít praktikovat po dovolené. První dny se soustřeďte na pitný režim. Tělo potřebuje médium, do kterého naloží to, čeho se potřebuje zbavit. Po dvou či třech dnech můžete začít vylepšovat svá jídla o zeleninu, aby se chutě uklidnily a neobtěžovaly Vás.

Radikální uklidnění

Radikální uklidnění můžete provést půstem. Půst je dokonalým harmonizátorem všech rozhozených procesů. I v přírodě vidíme, že nemocná zvířata nebo i malé děti přestávají jíst, když nastoupí očistné a opravné procesy. Moderní doba si přerušovaný půst plete s návykem, díky kterému můžeme jíst a pít co chceme, a přerušovaným půstem ty všechna negativa těch nezdravých věcí šmahem kouzelného proutku zlepšíme. Opak je pravdou. To nejdůležitější po půstu je první jídlo. Doporučuji Vám, abyste na to mysleli a pokud je Váš poměr zeleniny ku zbytku jídla 50/50, tak jej v první den po ukončení půstu upravte na 70/30. Umožníte tak tělu dokončit očistné procesy, a látky, které tělo v rámci půstu plánuje vyloučit, se vyloučí. Když však půst ukončíte nějakým chlebem se sýrem a šunkou, tak se to, co tělo plánovalo vyloučit, bude muset někam strčit, protože vylučovací proces se takovým jídlem zastaví.

Délka není důležitá

Půst je čas, který má tělo bez jídla, aby nemuselo startovat trávení, látkovou výměnu a vylučování. Jeho délka se pro začátečníky vůbec nemusí počítat na dny. Na začátku je důležité, aby tělo mělo více než 14 hodin bez jídla. Když se navečeříte v 7 večer, tak snídejte v 9 ráno. 14 hodin na začátek je víc než dobré. Pokuste se to postupně dodržovat každý den a v případě, že s tím nemáte problémy, si ten půst můžete natáhnout až do oběda. A to už je 17 hodin. Za ten čas může tělo opravit spoustu problémů a havárií.

Pin It on Pinterest

Share This