Emoce nemusí být pouze barometrem nálady, ale když je dokážete vnímat, mohou se stát i kompasem, který Vám ukáže cestu k lepšímu životu.

Dnes bych rád něco napsal o emocích, které mají v létě převahu nad myšlením. Nechci se teď rozepisovat o tom, proč je tento rozdíl markantní právě v létě a raději se vrhnu na to, jak můžeme tohle emoční období využít k našemu růstu.

Emoce jako barometr dobré nálady

Většina lidí vnímá své emoce pouze ve dvou extrémech. Když jim je fajn a když jim je nanic. Aktuální stav emocí jim ukazuje, jestli je to právě dobrý nebo špatný. Neutrální emoci vnímá naopak málo lidí. A přitom je její význam na škále emocí barometru mnohem větší. Proč? Dráždivost a s ní spojené emoce vznikly při evolučním přechodu z rostlin k živočichům. Myslím, že to byly právě emoce, které rozpohybovaly svět živočichů. I dnes je vidět, jak emoce hýbou světem a myšlení je naopak někdy pozadu v závěsu a racionalizuje, co si emoce vybraly. Málokdo si však uvědomuje, že jakmile dosáhneme toho, co jsme potřebovali, tak pozitivní emoce mohou oznámit dosažení cíle, ale pak se opět nastolí neutrální emoce. Prostě žádná odpudivost, žádná atraktivita. Nic co by nás rozpohybovalo dál. Neutralita, vše je jak má být.

Jak z barometru vyrobit kompas?

Prvním krokem je začít vnímat neutrální emoce. Někdo jim může dát i jiné charakteristiky, jako například: stav pokoje, pohody nebo beztíže. Jakmile je začnete vnímat, tak si je potřebujete opakováním dostat „pod kůži“, abyste si na ně vytvořili určitou citlivost. Tu budete potřebovat u výše zmiňovaného kompasu, a to proto, že u kompasu, který vás má rozpohybovat má neutrální emoce jiný význam. Ještě než se posuneme k tomu, proč je její význam jiný, tak si zkusme říct, co je to kompas. Pro účely tohoto textu vnímám kompas jako nástroj, který by mi mohl ukázat cestu k lepšímu životu, ke zlepšení něčeho, s čím momentálně nejsem až tak spokojený. Mohou to být například: (i) moje kondička, když zjistím, že jsem po prvních dvou kilometrech túry vyčerpán, (ii) moje sebevědomí, když se mám svléknout do kraťasů nebo plavek, (iii) můj jídelníček, po kterém mi je většinou těžko, a jsem unavený/á.

Stávající stav prozradí jasné ne

Jakmile chcete začít využívat emoční kompas k tomu, abyste si naplánovali něco, co Vás udělá…, tak si musíte umět představit ten momentální stav. Při představování se Vám do těla začnou vlévat negativní emoce, které jenom potvrdí to, že s tím nejste spokojeni. Toto potvrzení můžete brát za první možnost. Další možnosti si musíte vytvořit podle Vašich priorit, a ne podle toho, co Vám nikdy nechutnalo, ale o čem jste věděli, že je zdravé. Zdravé stravování se dá dosáhnout i bez brokolice:-)

Popusťte uzdu fantazii

Jakmile víte co ne, je načase si začít představovat co ano. A tady je ten důležitý bod, kdy je vhodné si začít znovu uvědomovat naši známou neutrální emoci. V tomto případě však neutrální emoce znamená: nevím. Buď Vám není úplně jasno, zda-li je to, co jste si představili v souladu s Vašim cílem, nebo nemáte dostatečnou úroveň detailů, které k rozhodnutí potřebujete, a nebo možná potřebujete ještě jednu možnost. Všechny tyto detaily, o kterých píši, vychází z výsledků testování metaprogramů a preferenčních kanálů. Vzhledem k tomu, že už desítky z Vás tyto testy absolvovali, tak své poznatky o sobě teď můžete posunout zase o krok dál (Ti z Vás, kteří je zatím nemáte a máte o ně zájem, tak mi napište nebo zavolejte, a domluvíme si termíny testování).

Co chcete zlepšit?

Abyste si udělali jasno v tom, co chcete zlepšit, pomůžu Vám metaforou „Tvoje tělo tvůj dům“. Chcete rekonstruovat celý dům, nebo půlku zbourat, či něco dostavět? Člověk se podobně jako dům skládá z fyzického těla, emocí, myšlení a z vůle. Jakmile víte, která část Vašeho těla potřebuje rekonstrukci, tak bude pak snadnější najít cestu ke zlepšení. Pokud je například Váš jídelníček monotónní a potřeboval by modernizaci, tak se potřebujete zamyslet nad tím, jestli by Vám pomohly nové recepty, nové ingredience, nebo nové chutě. Co se k tomu, abyste takové nové recepty dokázali uvařit, potřebujete naučit? Budete potřebovat dokoupit i nějaké nástroje, jako například salátové mísy, mixér, ostrý nůž atd.?

Kompas Vám jasně ukáže cestu podle emocí

Dobré, špatné i neutrální emoce Vás při snění a plánování budoucnosti nasměřují tak, abyste byli v souladu s Vašimi potřebami. Bude lepší, když si výsledky Vašeho snění někam zaznamenáte a druhý den se k nim vrátíte. Váš kompas Vás ujistí v tom, zda-li Vaše rozhodnutí bylo správné. A to poznáte na emocích. Pak můžete do hry vpustit i myšlení, abyste si dokázali připravit smysluplný plán.

Pokud bych Vám s něčím mohl pomoci tak mi napište nebo zavolejte.

Pin It on Pinterest

Share This