Čas dovolených je právě tady a s ním i větší prostor na myšlenky, které se týkají nás samotných. K nim samozřejmě patří i otázka výživy a zdravého stravování. I Vy sami jste skoncovali se špekáčky, bílým pečivem nebo sladkostmi?  Možná ale to, s čím jste začali, není tak zdravé, jak si myslíte!

Lidé neustále hledají zdravější alternativy, od kterých si slibují zlepšení zdraví, vitality, postavy a návazně i sebevědomí. Ještě než se vrhnete do jakékoli změny, zodpovězte si otázku: Proč to něco zdravějšího hledáte, a proč potřebujete vědět, jestli je bio mléko nebo avokádo pro Vás zdravé? Při jakékoli změně, nejenom při změně stravování, se nejdříve potřebujeme  v sobě zorientovat, abychom věděli, jestli ten náš nápad přejít na zdravější alternativu vychází z toho, co říkají či dělají druzí, nebo z toho, že chceme něčeho dosáhnout, a nebo se něčemu vyhnout.

Co říkají druzí?

Internet a časopisy jsou v létě nadupané různými doporučeními a ověřenými recepty na vitalitu a štíhlou postavu. Jak ale poznáte, že je pro Vás něco zdravé, anebo naopak, že to nemusíte ani zkoušet? Poznáte to podle influencera, počtu jeho fanoušků, nebo naopak podle počtu lajků pod článkem? Víte sami, že ani podle jednoho ze zmiňovaných parametrů byste se neměli rozhodovat. Ale co když za Vámi přijde kamarádka a řekne Vám, že začala jíst…. (doplňte si sami) a zhubla 5 kilo. Vrhnete se do toho, protože je to ověřená věc? Jak se říká, čert nespí, a tudíž musíte být připraveni na různé informace, které Vás budou lákat k snadno dosažitelným výsledkům. Pokud je Vám ale více než patnáct let, tak jste za svůj život patrně zjistili, že k udržitelným výsledkům nevedou snadné cesty. Každý z Vás je jedinečný, a proto neexistuje univerzální pravda pro všechny. Tudíž ani avokádo nebo bio mléko nemusí být cestou pro každého. Vycházet byste vždy měli ze stávajícího stavu, který znáte nejlíp Vy sami.

Když chcete rekonstruovat koupelnu

Kdybyste se rozhodli rekonstruovat v létě koupelnu, tak určitě víte, že nestačí, že na chalupě kamarádky uvidíte koupelnu snů a hned cestou domů se stavíte v OBI, kde si všechno nakoupíte a zítra, až se vrátíte z práce domů, ji prostě zrekonstruujete. Vaše koupelna je jedinečná, potřebujete se nad tou inspirací od kamarádky zastavit a zapřemýšlet, představit si, jaké by to bylo, kdy Vaše stávající koupelna měla nový šat. Potřebujete si svůj nápad, který je zatím jenom v plenkách, trochu více uchopit, naplánovat celou cestu změny, zajistit zdroje, připravit si odhodlání tímto procesem projít. Kdo by chtěl být v létě s rozbombardovanou koupelnou? Navíc si u rekonstrukce koupelny snadněji uvědomujete, že když už s tím začnete, tak s tím nejde přestat, protože nejenom nedosáhnete chtěného výsledku, ale i to, co doposud máte, ztratíte.

A když chcete rekonstruovat tělo?

Stejně tak je to i s Vašim tělem. S rekonstrukcí jakékoli jeho části, i přesto, že vidíte výsledky někoho jiného, byste měli počkat až do okamžiku uvědomění si jeho základních potřeb, jeho stávajících cílů a priorit. Hlavně se o něm také potřebujete něco dozvědět, abyste věděli, jaké prostředky a nástroje si na rekonstrukci budete muset zajistit. Rovněž se musíte připravit na to, že v období rekonstrukce nebude provoz na 100 % stejný jako dnes.

Jaká to bude rekonstrukce?

Navíc se potřebujete rozhodnout, jestli to bude celková rekonstrukce, nebo rekonstrukce, která má za cíl udržet tělo ve stavu, ve kterém je dnes, či rekonstrukce, která má za cíl se vyhnout něčemu, co Vám kvůli tomu, co děláte, hrozí. Takže pokud bychom si to měli shrnout, tak je tady 15 otázek, které si můžete zodpovědět na pláži, v lese či na procházce, abyste si udělali jasno, jak to tedy s tou rekonstrukcí je. Doporučuji, abyste si je vytiskli, protože je lepší, abyste se k nim mohli kdykoli vrátit.

  1. Co mě tak nakoplo, že jsem začala uvažovat o mojí letní „rekonstrukci“? (to je prosím jenom pracovní název, klidně to můžete nazvat „změnou“)
  2. V jakém období se právě nacházím? (práce, rodina, životní období)
  3. Je toto vhodné období pro moji „rekonstrukci“?
  4. Jaké jiné priority mám teď? (termíny v práci, jakékoli životní změny, jiná rekonstrukce)
  5. Kolik bych si chtěla na „rekonstrukci“ vyhradit času?
  6. Budu mít do budoucna nové priority, nebo jiné rekonstrukce, a jaké to jsou?
  7. Bude to celková rekonstrukce? Pokud ano, tak si znovu projděte odpovědi na otázky 2-6, abyste se ujistili, že Vaše odpověď na otázku 5 je reálná. Pokud jste odpověděli na tuto otázku ano, tak přeskočte na otázku číslo 13.
  8. Bude to rekonstrukce, která má za cíl udržet tělo ve stavu, ve kterém je dnes? Pokud ano, tak si projděte odpovědi na otázky 2-6, abyste se ujistili, že Vaše odpověď na otázku 5 je reálná. Pokud jste odpověděli na tuto otázku ano, tak přeskočte na otázku číslo 13.
  9. Bude to rekonstrukce, která má za cíl se vyhnout něčemu, co Vám kvůli tomu, co děláte, hrozí? Pokud ano, tak si projděte odpovědi na otázky 2-6, abyste se ujistili, že Vaše odpověď na otázku 5 je reálná. Pokud jste odpověděli na tuto otázku ano, tak pokračujte s otázkou číslo 10.
  10. Co Vám kvůli tomu, co dnes děláte, hrozí?
  11. Co je na tom, co Vám hrozí, špatného?
  12. Bude Vám hodně vadit, když se to stane?
  13. Uděláte si tu rekonstrukci sami, nebo s „architektem“ (výživovým poradcem)? Pokud s „architektem“, přeskočte na otázku číslo 15.
  14. Pokud sami, tak co všechno byste se měli naučit? (z oblasti biologie, psychologie, vaření a přípravy jídel, nakupování, práce s vůlí, sebepoznání)
  15. Kdy začnete?

Než začnete, tak si prosím uvědomte, že stejně jako kdybyste se rozhodli pro rekonstrukci koupelny, tak s tím v půlce nemůžete přestat, tedy můžete, ale… Chtěli byste nechat rozbouranou koupelnu a skončit s rekonstrukcí v půlce?

Než s čímkoli skončíte, tak si uvědomte, proč jste s tím začali

Přeji Vám hezké letní dny, a pokud byste potřebovali „architekta“, který Vám může pomoci s celým procesem nebo pouze s jeho jakoukoli částí, tak mi zavolejte či napište.

Pin It on Pinterest

Share This