Každé děcko už dnes asi ví, že když si dáte v mekáči happy meal, tak je zdravější sníst tu hračku a pohrát si s nugetkou. Proč tam však chodíme? Protože nemáme čas na normální jídlo a ten čas nemáme, protože nedokážeme promyslet, co je pro nás důležité, a co jenom naléhavé a nedůležité. V létě máme intenzivnější emoce a potlačené myšlení, tudíž bychom měli lépe plánovat. Anebo mít vytvořené zdravé návyky.

Každé roční období s sebou přináší jiné uspořádání myšlení, emocí, těla i vůle. Léto je hlavně o emocích a naše myšlení i vůle jsou na jejich úkor trochu potlačené. Plánovat nám moc nejde, vyhodnocovat situace taky ne, a proto jsou v létě víc než jindy důležité naše návyky. Jak si je však vytvořit, abychom se v září mohli těšit ze své vitality a postavy?

K vytvoření návyku nestačí pouze učení hlavou

Vytvoření návyků je celkem složitý proces, a to zejména pokud nevíte, jaké druhy učení na jejich vytvoření můžeme, respektive musíme použít. O jakých druzích učení mluvím? Chápu, že si myslíte, že učení je pouze jedno. Prostě to, které nám do hlavy vtloukali ve školách. Zkusím Vám dnes rozšířit obzory o kategorie učení, abyste si svoji změnu mohli dostat ještě pod větší kontrolu. Každý z nás se skládá ze čtyř částí. Z myšlení, emocí, vůle a těla. Každá z těchto částí má proto i svoje učení, kterým byste měli projít, abyste si mohli vytvořit nový návyk.

Myšlením to začíná, ale nekončí

Začneme tedy myšlením. Myšlení je sféra, která se skládá z myšlenek a ty jsou tvořeny z jednotek, kterými jsou pojmy a vztahy mezi pojmy. Každý z nás má ve svém myšlení stejné, ale i jiné pojmy a jiné vztahy. Abych Vám mohl vysvětlit, co jsou ty pojmy, tak si vezmu na pomoc jednu ingredienci, která se dává do thajského kari a tou je galangal. Ti z Vás, kteří si doma připravují thajské kari, nebo ti co jej mají rádi a znají jeho složení, tak asi pojem galangal v myšlení mají. Zbylí z vás, pokud nejste fanoušci asijských kořenů, jej jako pojem v myšlení nemáte.

Základní stavební kameny myšlení

Na druhé straně pojem máma tam máme všichni, ale co nemáme stejné, to jsou vztahy s jinými pojmy. Vztahy pojmu máma s jinými pojmy, jako například hodná, zlá, spokojená, malá, blondýna, vaření či láska, budou u každého z nás naprosto odlišné. Ale proč Vám o tom píšu?

Protože to, co je pojí je…

…důležité, abyste si v případě nového zdravého návyku, který si chcete tvořit, zavedli do své sféry myšlení nový pojem. A aby tam chudák nezůstal sám jak voják v poli, musíte mu s jinými pojmy vytvořit vztahy. Například pravidelný pitný režim. Pravidelný znamená 6x denně. Denní objem pitého režimu se vypočítá jako 30 ml na kilogram váhy. Pitný režim zajišťuje fungování lidského těla, distribuci živin a odpadu, produkci bikarbonátu slinivky, elasticitu svalů, šlach a úponů. K novému pojmu, který chceme uvést do našeho myšlení, potřebujeme dobudovat znalostní bázi, která nám pomůže tento nový pojem začlenit do našeho myšlení. To znamená, že si vybudujeme znalosti.

Další v pořadí je emoční učení

Teď můžeme projít do emocí a emočního učení. Ano, do emočního, protože při emočním učení platí jiná pravidla. Je několik druhů emočního učení, ale pro dnešní vysvětlení je tím nejvhodnějším napodobování. Tento typ učení je vidět hlavně u malých dětí, které napodobují rodiče, a tím se učí nové dovednosti. Máma krájí zeleninu a Honzík chce taky krájet zeleninu. On to chce zažít, aby se to naučil. A emoční učení je o tom zážitku.

Zážitek je důležitý

A tak i vy, pokud si chcete vytvořit nový návyk pitného režimu, poté, co si vybudujete znalosti, potřebujete začít s vytvářením zážitků. Takže si vypočtený denní objem pitného režimu převedete do jednotlivých sklenic a začnete se emočně učit. Začnete napodobovat jiné lidi, co už pitný režim mají. To znamená, že začnete pít pravidelně vodu. K tomu, abychom začali pít vodu, si nepotřebujeme najít někoho, koho bychom napodobovali. Pokud byste se ale chtěli naučit například na bicí, tak by se Vám to učilo lépe, pokud byste napodobovali nějakého bubeníka a tím byste se začali emočně učit. Emočním učením se k těm pojmům, které jsme si zavedli, připoutají emoce z těch zážitků, a tímto se z pojmů vytvoří názory, což je vyšší úroveň internalizace, která novému pojmu umožňuje v nás setrvat. Tyto nové emoce, které se Vám při vytváření pitného režimu začnou tvořit, budou dalším stupněm učení, emočního učení.

Statistika nuda je, má však cenné údaje

Pak tam máme další typ učení, který je statistický a vzniká pravidelným opakováním. Je to učení, které souvisí s vůlí a volními schopnostmi, které potřebují pro učení jistý počet opakování, aby se ta nová dovednost dál internalizovala. Takže každý den budete opakovat pitný režim, ideálně ve stejný čas a jakmile dojde k dostatečnému počtu opakování, tak se z nové dovednosti stává postoj, protože se k pojmu přidala emoce a k ní ještě i opakující se chování.

Nakonec se to potřebují naučit buňky

A pak máme ještě poslední typ učení a tím je učení na úrovni těla. Naše tělo se totižto po vytvoření pitného režimu rovněž naučí využívat pravidelný přísun vody. U spousty lidí bez pitného režimu se díky tomuto typu učení tělo naučilo, že už nepotřebuje zadržovat vodu a doslova splaskli.

Jakmile je to v těle, je to automatika

Jakmile projdete všemi čtyřmi typy učení a nový návyk vejde do těla, tak se to stává Vaši součástí, součástí Vaši osobnosti. Nebudete muset vyvíjet vůli na to, abyste se napili, bude to automatické. Přirozeně budete pít Váš denní limit, tak jako to máte u Vašeho návyku ranního čistění zubů. Taky si nepotřebujete pouštět motivační videa, abyste to dali:-) A tak si svůj život můžete postupně začít vylepšovat důležitými návyky, až Vám jednoho dne fast food už nebude připadat jako možnost řešení Vašeho hladu, kterou byste zvažovali.

Začne se formovat happy end.

Pin It on Pinterest

Share This