Jiného vybudí  těžká nemoc, ukončení vztahu či pracovního poměru, nebo jiná katastrofa. Dalšímu stačí pocit, že se něco děje, a dokáže napnout  síly k tomu, aby provedl patřičnou změnu. Nikdo však změnu neudělá bez učení, protože katastrofy jsou vždy zcela nové situace, které vyžadují nové schopnosti, jež se musíme naučit, pokud tyto situace chceme dát.

Doba pokoronavirová se nám pomalu rozjíždí a všichni už asi dnes víme, že do podoby, ve které to bylo ještě loni v létě, se to letos nevrátí. Letošní léto bude jiné. Jiné, než všechny předešlé dohromady. Nejenže nevíme, jak dopadne ekonomika a jaký to bude mít vliv na nás, ale nemáme ani žádné informace o tom, co ten koronavirus je, a už vůbec ne, jaké riziko nás čeká na podzim. Protichůdné informace odborníků se na nás valí z různých stran a obyčejný člověk už raději přestává sledovat mainstream, aby se vyhnul špatným zprávám, které jeho psychiku rozhodí ještě víc než dvouměsíční karanténa se dvěma školáky prvního stupně základní školy.

Situace je vážná, ale jak z ní ven?

Krok číslo jedna je pochopit, že žádný šťastný a naplněný život nás nečeká na základě babských rad z časopisů, ani na základě krátkých a nepodepsaných internetových článků a reklamních sdělení. Je Vám, věřím, jasné, že pokud člověk nemá motivaci, tak se žádná změna k lepšímu nekoná. A z toho důvodu je důležitý druhý krok.

K cíli, nebo od problému?

Tím je sebepoznání. Až díky sebepoznání se dozvíte, kdo jste, co je pro Vás důležité a co chcete. Sebepoznání je důležitým začátkem pro jakýkoli rozvoj, protože když se znáš, tak víš, co chceš, ale hlavně proč a to je zdrojem motivace. Krok číslo tři souvisí s cílem. Cíle mohou být dva. Jeden, kterého chcete dosáhnout, a nebo ten druhý, kterému se chcete vyhnout. Vzhledem k tomu, že pro stanovení lákavosti cílů se využívají emoce, je sebepoznání logickým krokem, který před stanovením cíle musí být.

Prvních pár kroků sami

Když už tedy máme cíl, tak přirozeným směrem by měla být cesta od známého k neznámému. Začít se dá vždy i s minimem informací a znalostí, a díky nim se dostanete do bodu, kde ty informace a znalosti dál nestačí. Dalším přirozeným krokem je proto vzdělávání. Je potřeba nalézt správný zdroj informací, které se potřebujeme naučit. Ten naleznete, pouze pokud uděláte pár kroků na cestě od známého k neznámému. Proč? Pokud začnete hledat řešení Vašeho problému bez toho, abyste si prošli těch pár kroků od známého k neznámému, tak většinou sednete „na lep“ nějakému tvůrci obsahu, který bude apelovat na Vaše nenaplněné emoce, a díky nim Vám může prodat nějaký kus obsahu, který sám vytvořil.

Možná to zvládnete sami

Jestli jej však budete potřebovat, to je otázkou. Do jaké míry jste už to, co on píše, věděli, se dozvíte až po zakoupení. Ztrátám času a energie se můžete vyhnout tak, že uděláte těch pár kroků od známého k neznámému, a tak se dostanete do bodu, kde ty informace a znalosti dál nestačí a je třeba se něco nového naučit. Pak se můžete vydat do knihkupectví, na Youtube, nebo Amazon a najít si tam zdroj Vašeho vzdělávání. Dalším důležitým krokem je připustit, že se tyto nové znalosti musíte naučit, což také začnete dělat. Nestačí knihy pouze přečíst, ale musíte se jejich obsah začít učit. Problém by to být neměl, protože se už v této chvíli znáte, motivaci máte a správný cíl je Vám jasný jak facka.

Ověřte to v praxi

Naučené znalosti ověříte praxí, v níž pozorujete, že to, co jste se naučili a aplikovali, Vás přiblížilo k cíli. Uděláte zase pár kroků směrem od známého k neznámému a zase narazíte na tmu, na kterou si posvítíte nějakou knihou nebo videem, jejichž obsah se zase budete učit. Ale ani tady to není problém, protože se znáte, víte co je pro Vás důležité, jaký je Váš cíl, a proč to všechno děláte.

Už jste v cíli? Tak honem najděte nový!!!

A tak se postupně dostanete až do cíle, Vaše životní podmínky se začnou zlepšovat a s nimi i Vaše sebevědomí. S klidem se pak můžete pustit do něčeho nového, vždyť cestu znáte. Pokud se však o sobě nedovzděláte, nestanovíte si cíl, neprojdete první kroky od známého k neznámému, tak jediné, na co se můžete spolehnout, že přijde, je frustrace. K lepšímu životu vede pouze změna, protože pokud budeme stále dělat to samé, nemůžeme očekávat jiné výsledky.

Jak dobře se znáte?

Jak snadné je projít intenzivním procesem sebepoznání. Jak snadné a zajímavé je dozvědět se o sobě víc, a díky tomu pochopit, co je pro mě důležité a podle toho si stanovit správný cíl, který mi udrží v procesu změny motivaci. Jak snadné a odvážné je podívat na svůj jídelníček a pitný režim a zjistit, co je na tom špatně. Pochopení toho, jak funguje tělo a psychika Vás bude nejenom bavit, ale bude to pro změnu i užitečné, protože je to předpokladem pro úspěšné dosažení cíle. Nepotřebujete znát žádná tajemství, ani já žádná tajemství neznám a nepotřebuji je ani hledat.

Nečtěte to, co nikdo nepodepsal

Takže tohle léto pro Vás může začít uvědoměním, že rychlé rady, doporučení a články bez jména toho, kdo je psal, Vám život nezlepší. Tento krok je však snadný. Ten další je sebepoznání. Na trhu je spousta knih, které si k tomuto tématu můžete přečíst a postupnými kroky od známého k neznámému se lépe poznat.

Metaprogramy a preferenční kanály nejsou nadávky

Nebo můžete využít mojí inovativní metody metaprogramů rozhodování a preferenčních kanálů, díky které se můžete dozvědět, jaký styl učení je pro Vás vhodný, jak poznáte, že je pro Vás něco dobré a jakým způsobem se rozhodovat. Za pár týdnů už o sobě můžete vědět takové detaily, které Vám umožní zvýšit svoji produktivitu, rychleji se rozhodovat a být si jistější v tom, kdo jste, co je pro Vás důležité a co chcete.

Tímto krokem se pro Vás tohle léto může stát příležitostí pro změnu.

 

Pin It on Pinterest

Share This