Ten, kdo se jednou rozhodl, že na sobě začne pracovat, tvořit si nové návyky, měnit životní styl, hledat svoje hodnoty – se určitě dostal do bodu, kdy si něco naplánoval, ale pokaždé se k tomu z nějakého důvodu nedostal.

Je úplně jedno, zda šlo o pravidelné cvičení, omezení čokolády, nebo kávy, neschopnost vypít 30 ml vody na kilo váhy pro optimální pitný režim atd. Prostě plán jste měli, ale to, co jste skutečně udělali, bylo nakonec zcela něco jiného.

Vnímám zde dvě roviny, které vám pomůžou posunout se o krok nebo víc směrem ke svým cílům.

Umění uvědomění

handsome-tiger
Tou první je UVĚDOMĚNÍ. Uvědomění si informace, cíle, nebo možností. Přesně tak, jak jsme si někdy v mládí uvědomovali to, že muchomůrky se nejí, protože jsou jedovaté, že tygrovi se do klece ruka nestrká a spousta jiných, na které máme v hlavě odpověď: PROSTĚ NE! Ale je zde i spousta jiných informací, na které zní odpověď: PROSTĚ ANO!

Pokud mi něco nedělá dobře, tak PROSTĚ NE!  I kdyby to dělala půlka planety. A pokud mi něco prospívá, tak PROSTĚ ANO, i když budu na světě sám, co to jí, nebo používá.

Ten problém s uvědoměním si není ani tak v samotné formě, jakou se k nám ta podstatná informace dostala. Jestli si něco přečteme, nemusí to být účinnější, než když si to vyslechneme, nebo to shlédneme na videu. Ten problém je v tom, že ta informace až k nám jednoduše nedojde. Jakoby zůstala někde stát před našimi dveřmi, my nějaký čas víme, že tam je, ale nevpustíme ji dovnitř a tudíž pro nás nemá žádnou hodnotu.

Představte si, že si někde na webu přečtete, že káva nám zatěžuje ledviny a je škodlivé vypít víc než 2 šálky kávy denně. Pokud jich třeba pijete 3 a více, tak k tomu, abyste jejich počet snížili na 2, nestačí pouhé přečtení zmiňovaného článku. Pokud tu samou informaci uslyšíte od lékaře, nebo shlédnete na videu, ve kterém k nám promlouvá nějaký vědec – je z pohledu informace to samé.

Důležité je, abyste si tu informaci uvědomili. Je to stejné, jako kdybyste se dočetli, že super chutná mňamka je tyčinka Mars smažená v trojobalu…. Když si to uvědomíte, tak možná stejně jako já, tuto informaci strčíte mezi PROSTĚ NE, i kdyby se v EU stavěli na hlavu.

Rozumíte, co jsem tím chtěl říct? Pokud se k vám dostane informace, která je pro vás důležitá, tak se zastavte. Udělejte si čas, aby vás nic nerušilo. Nechte, aby tato informace mohla k vám blíž. Uvědomte si ji naplno. Pokud výsledkem tohoto uvědomění bude jednoznačné PROSTĚ ANO, nebo jednoznačné PROSTĚ NE, dojde tam k menšímu nebo většímu AHA efektu. Čím rychleji se naučíte uvědomovat si prospěšné a neprospěšné věci, tím rychleji se můžete posunout směrem ke svému cíli.

Uvědomění, že život je těžký

cesta
Tou druhou rovinou je uvědomení si, že život je těžký. Ano, že život je těžký. Ne toto není moje soukromé pesimistické prohlášení, ale velmi důležitý bod, díky kterému se posunete o kilometry dál. Důvodem je to, že když si uvědomíte, pochopíte a přijmete za své, že život je těžký, tak vás to přestane znepokojovat.

PAUZA VE ČTENÍ – zastavte se a zkuste si na chvilku uvědomit, že život je doopravdy těžký. Život je těžký. Stačí 20 sekund.

Máte?

Síla co?

Někdo cítí uvolnění, jiní zase lépe a volněji dýchají. Každý vjem, který se s uvědoměním toho, že život je těžký, spojuje, je vaším soukromým indikátorem změny.

Uvědomění si, že život je těžký, vás mobilizuje, dělá vás připravenou na výzvy. Uvědomění si, že život je těžký, mobilizuje vaše schopnosti, kterými jste zvládala všechny dosavadní výzvy, všechny dosavadní problémy, průšvihy a beznadějné situace. Ano ty schopnosti, které máte, umíte používat a jsou vám k dispozici 24/7.

Na závěr bych chtěl ještě k tomu, co jsem napsal, dodat, že dnešní svět je plný informací. Denně se k nám dostávají gigabajty informací. Pokud však budeme informace pouze přijímat, dostaví se pocit zavalení. Je to proto, že informace nemají řád, nejsou uložené. Zatěžují nás, protože nevíme, co s nimi máme dělat.

Není to ovšem stejné pro všechny informace stejně. Například informace o sportovních výsledcích máme uložené v šuplíčku – výsledky, jsou tam seřazené podle sportů a sportovců, každá nová tam prostě automaticky má svoje místo.

Naopak, informace o tom, co je zdravé, prospěšné, nezdravé, nebo nebezpečné se automaticky nepřeskládají. Jsou tam na haldě, dokud si je neprobereme a neuložíme tím, že si je uvědomíme. Příkladem může být informace o tom, že uzeniny způsobují rakovinu. Před několika měsíci byly toho plné noviny. Tato informace je tam, společně s informací, že vajíčka obsahují cholesterol. Samotné informace však nemají sílu. Tu má pouze uvědomění. A za několik let tady budou jenom dvě skupiny lidí. Ti, co si informaci uvědomili a ti, co ty informace mají někde na haldě společně s ostatními.

A vy už možná tušíte, jaké následky jsou ve hře.

Pin It on Pinterest

Share This