detox
V dnešním článku bych vás rád seznámil s detoxem. Stejně jako i jiné termíny, o kterých často slyšíme v médiích, i detox je mnohdy mylně považován za něco neobvyklého, něco, co lze nastartovat pouze za pomoci externích zdrojů a něco, k čemu bez nich nemáme žádný dosah.

Myslím, že termín detox, nebo detoxikace dost nevýstižně vystihují podstatu celého procesu, protože z uvedeného slova máme všichni pocit, že je to něco, co máme pod kontrolou jenom díky výše uvedeným přípravkům. Dle mého názoru je vhodnější pro celý proces používat jiné slovo, ale k tomu se dostanu později.

Co je tedy detox?

Asi se všichni shodneme na tom, že se jedná o proces. Proces, kterým se tělo zbavuje nepotřebných látek, ať už těch, které vznikají v těch 30-100 trilionech buňkách, nebo těch, kterých se tělo potřebuje zbavit proto, že jsme je do svého těla dobrovolně vpravili dechem, stravou, nebo pitím. Pokud se shodneme na tom, co detox je, tak nám musí dojít, že se nemůže jednat o proces, který si můžeme vyvolat pouze zázračným nápojem nebo tabletou.

Dojde nám, že nelze jednoznačně určit, kdy se jedná o detox a kdy o vylučování.

Dojde nám, že nelze určit, které z látek, které tělo vylučuje, vylučuje v rámci detoxu, a které v rámci vylučování.

Dojde nám, že se jedná o proces, který neustále trvá… Od narození až do smrti. …a dojde nám, že je to vlastně vylučováni se sexi názvem DETOX.

Jak se vlastně detox startuje?

Už teď víme, že detox se nestartuje, detox trvá. Může být intenzivní, klidný, nastartovaný, zvýšený, nebo ztlumený. Nikdy jej nemůžeme zastavit. Ani když si dáme nějaké nezdravé jídlo, zastaví jej jedině smrt.

Už v roce 1912 francouzský chirurg a biolog Alexis Carrel prováděl experimenty se srdeční tkání kuřecích embryí, kterým pravidelně zajišťoval očistu médiem z krevní plazmy a vody. Pravidelná výměna prostředí, ve kterém se generovaly zplodiny z tkáně, tak zajistila nečekané výsledky. Srdeční tkáň během celého experimentu pulzovala. Carrel udržoval naživu tkáň 3 měsíce, poté s výsledky vyšel na veřejnost a ve svém příspěvku „O trvalém životě tkání vně organismu“ předpokládal, že životnost tkání by mohla být prodloužena do nekonečna.

V roce 1946, dva roky po smrti Carrela, byla poslední várka tkáňových kultur kuřecích srdíček vyřazena – po čtyřiatřiceti letech trvalé proliferace. Pokud je horní hranice životnosti slepice 19 let, tak zjištění, že životnost tkáně může být prodloužena i o více než 50% horní hranice životnosti, je pro mne moc dobrá zpráva.

Ale zpátky k detoxu…

Detox je tedy síla, kterou má naše tělo neustále k dispozici. Je to síla, která je s námi od narození, až do smrti. Detox zná priority, protože vše, co v těle probíhá, je založeno na chemických reakcích a ty mají svoje přesná pravidla a zákony. Tím největším odpadem, který se nám v těle hromadí, jsou hleny a hnisy – oboje z nadměrné spotřeby bílkovin, škrobů a tuků. Každá z těchto složek potravy se v těle promění – opět v chemických reakcích na to, co naše tělo dokáže zpracovat a na to, co je k vyhození, nebo k rychlému ošetření.

4 prostředky detoxu

Tělo potřebuje k detoxu 4 prostředky.

  • Čas
  • Ovoce
  • Vodu
  • Zeleninu

Detox 4 zaklady
Čas potřebuje proto, aby se mohlo vrhnout na úklid. Pokud mu budete dávat pravidelně nějaké jídlo, nebo pití, tak se tím musí zabývat. A jídlem víc.

Ovoce je rozpouštědlo starých, zaschlých zbytků, které tělo nestihlo rozpustit a tak je systematicky ukládá – asi tušíte kam.

Vodu tělo potřebuje jako prostředek, do kterého, nebo ve spolupráci s kterým, může nepotřebné látky rozpustit a začít je transportovat mimo tělo.

Zelenina je kartáč, který absorbuje vše rozpuštěné a odpraví mimo tělo prostřednictvím trávicího traktu.

Jak tedy začít?

Začněte s časem. Zkuste dát na začátku tělu více času k očistné práci. Když vypustíte jedno jídlo, tělo tak získá kolem 16 hodin k tomu, aby mohlo připravit to nejnebezpečnější k transportu ven. Podporujte ho tekutinami, čistá voda je fajn, ale můžete cítit nepříjemné pocity v žaludku, nebo ve střevech. Voda s vymačkaným citronem s medem, nebo slabší čaj, nebo káva mírně oslazená vám pomohou překonat případné nepříjemné pocity a snadněji to zvládnete.

Pokud se vám to nepovede napoprvé, nevadí. Počkejte pár dnů a pak zkuste znovu.

Nemusíte hned zahajovat několikadenní půsty, na začátku stačí, když třeba vypustíte snídaně.

Navíc, spousta lidí se musí ráno přemáhat ke snídani, tak pokud patříte mezi ně, bude to pro vás snadnější. Pokud máte ráno hlad, tak ho zkuste překonat, anebo vypusťte večeři.

Rozdíl mezi – bez snídaně nebo bez večeře je v tom, že u každé varianty je návrat jiný. Když u varianty bez snídaně bude prvním jídlem oběd, tak u bez večeře bude zase snídaně.

První jídlo po takovém minipůstu je nejdůležitější. Je to proto, že cca 16 hodin tělo pracuje na přípravě toho, co bude vylučovat. Ono neví, že vy se chystáte jíst. Takže když si dáte pizzu, guláš, nebo maso s rýží, tak se celý proces detoxu zpomalí a látky, které se připravily na vylučování, se většinou uloží do nejbližšího místa od místa, kde se právě nachází.

Proto je důležité dát tělu takové jídlo, které detox nezpomalí, naopak, které detox podpoří v tom, co právě dělá – ve vylučování toho, co už tělo připravilo. Přesně k tomuto účelu je stvořena zelenina. Když však tělu dáte jídlo, do kterého může ten odpad zabalit, tak to učiní. Nejlépe kombinace vařené, nebo pečené zeleniny se salátem a strouhanou mrkví. Tato kombinace nejlépe zneutralizuje, zabalí a vyloučí to, co tělo připravilo.

To je taky ten důvod, proč raději vypouštím snídaně, protože taková kombinace je pro člověka ke snídani nepředstavitelná.

Vyzkoušejte si jeden den bez snídaně

  • Kupte si citrony, zeleninu na vaření (brokolici, nebo květák a mražený hrášek), na salát (mrkev a salát).
  • Večer přede dnem, kdy chcete zažít den bez snídaně, si uvařte 2 hrsti mraženého hrášku spolu s celou brokolicí, nebo květákem a do umělohmotné krabičky si nastrouhejte mrkev (ta vám v umělohmotné nádobě vydrží do příštího oběda).
  • Ráno se napijte, vymačkejte si jeden citron, do něj si dejte polévkovou lžíci medu a nechte rozpustit. Dolejte vodou anebo si to přelejte do lahvičky, ve které si to vezmete do práce.
  • Ráno si rovněž nakrájejte uvařenou zeleninu spolu se salátem a hráškem.
  • Dopoledne si připravený citron s medem můžete přidávat do čisté vody a popíjet až do oběda.
  • K obědu si dáte připravenou zeleninu a je to:-)
  • K večeři je nejlepší něco lehkého. Já si dávám třeba dušená jablíčka s tvarohem…a někdy i bez:-)

Tento den bez snídaně můžete opakovat tolikrát, kolikrát se vám zachce. Ucítíte a po čase i uvidíte změny, protože když dáte tělu čas a prostředky, ono přesně ví, co má udělat.

Pin It on Pinterest

Share This