Když se něco udělá pro něco, tak to většinou s sebou nese i nějaký ten vedlejší účinek. A tak je tomu tak i v případě umělých sladidel.

Rozhodí nás, ale totálně!

Když se napijete například nějakého sladkého nápoje slazeného umělým sladidlem, receptory v ústech ihned posílají informaci mozku o tom, že do těla dorazilo hooodně cukrů. Umělá sladidla jsou totižto několik krát sladší než obyčejný cukr, a proto z ústních receptorů dojde do mozku zkreslená informace, protože receptory neví, že se jedná o nepoužitelný cukr. Mozek, protože si to nemůže zkontrolovat, začíná zahajovat produkci trávících enzymů, která odpovídá množství, dle odhadu receptorů z úst.

Když však sladký nápoj dorazí do žaludku a mozek dostane informaci (fax do mozku, který již znáte z článku Jak si vypnout hlad), že žádné cukry nedorazily, jenom barevná voda, mozek zahájí krizový management. Nejcennější tekutinu, kterou má – trávicí enzymy, přece jen tak nenechá spláchnout do kanálu. Takžeeee? Zapne hlad. Tím zajistí, aby se enzymy, které se vyrobily, mohly využít ve prospěch těla.

To by nebylo až takový problém, ale … Vzhledem k tomu, že se jedná o krizové řešení, je počítání obrácené. To znamená, že v takovém případě mozek vypíná hlad až v případě, že do těla dorazí takové množství cukrů, které odpovídá množství vyrobených enzymů. Prakticky to znamená asi tolik, že i po snězení Big MAC menu s litrovou kolou máte ještě pořád hlad.

Když si uvědomíte, že umělá sladidla jsou součástí všech nesmyslů BEZCUKRU/SUGARFREE/SESNIZENYMOBSAHEMCUKRU, tak vám možná dojde, kdy a proč nedokážete ovládat svoje chutě. Nemusíte si dávat bacha jenom na žvýkačky, bonbóny, sušenky, jogurty, mussli, fast food, sladké vody i nevody, ale i na různé orientální omáčky, kterými si dochucujete jídla.

Cestou ke zkrocení takto rozhozených hormonů řídících vypínání a zapínání hladu je:

– uvědomit si důsledky umělých sladidel

– označit si je jednoznačně jako PROSTĚ NE (jak jste si mohli přečíst v článku “Kdy se už začnou věci konečně hýbat?“)

– začít si plánovat jídla s dostatečným objemem a množstvím živin, která nám vypnou hlad (viz článek „Jak si vypnout hlad?“)

– pouze plánovat nestačí a proto musíme začít jíst jídla, která nám vypnou hlad

Pokud si nevíte rady, tak vám rád individuálně pomůžu.

Pin It on Pinterest

Share This