Když bych měl napsat jedinou věc, která mi při sportu nejvíc pomáhá k dosahování lepších výsledků, tak by to byl určitě vymačkaný pomeranč. Ptáte se proč?

Naše tělo jede na benzín jménem cukr. Ten nejkvalitnější je glukóza. Z ní se pro svaly vyrábí to, co jim umožní jejich raketový pohon zapnout a udržet. Nic však není bezedné a rovněž naše zásoby se někdy spotřebují. Sport je intenzivní činnost, při které naše svaly spotřebují cukry. A pokud ten sport nešidíte, stane se, že všechny, nebo většina cukrů, se při sportu použije na sportovní aktivitu svalů, které při sportu využíváte.

Sport je stres. A při stresu jsou do těla vylučovány hormony, které se promění na volné radíkály, které nám kradou elektrony z buněčných struktur a tím je oslabují. Proto si nejen po sportu, ale po jakémkoli stresu, dejte něco, co obsahuje antioxidanty – to jsou látky, které
obsahují volné elektrony, které „nakrmí“ volné radikály a tím je zneutralizují a nám tím konečně přestávají škodit a tělo je může vyloučit.

Nejen nejlepší sportovci světa ví, že po sportu má lidské tělo 45-minutové okno, v rámci kterého potřebuje do svalů doplnit cukry. Aby se do svalů dostaly co nejrychleji, potřebujeme je do těla dostat s minimálním množstvím vlákniny – a na to je nej právě vymačkaný pomeranč.

Ten doplní rychlé cukry, které rychleji umožní svalům regenerovat a rovněž antioxidanty, které sníží úroveň volných radikálů, které v těle zůstaly ze stresu.

Další výhodou vymačkaného pomeranče je, že toto efektivní doplnění cukrů do svalů pokryje potřebu cukrů a tudíž vás po sportu nehoní mlsná, mysl je klidná a svaly zregenerované.

A ještě jedna věc, mezitím, co se do svalů doplňují cukry, naše tělo pokračuje ve spalování tuků, takže i po sportu spalujete.

Pokud bych to tedy mohl shrnout, když si dám po sportu džus z vymačkaného pomeranče (většinou ze 3 malých, nebo 2 velkých) tak:
– pokračuji ve spalování tuků
– nemám chutě na sladký (tady si musíte vychytat to množství ovoce – já si běžně dávám džus z vymačkaných pomerančů, ale pokud mám intenzivnější trénink, tak si k tomu přidám třeba osminku ananasu a hrst hroznového vína. Skvělé je taky mango, ale to si musíte vychytat, aby bylo zralé a pokud je, tak se taky naučit, jak se čistí – to vám příště ukážu).
– jsem druhý den bez namožených svalů a příště můžu zase jít do toho
naplno
– nemám v mysli vzpomínku na namožené svaly. Ta vzpomínka nám většinou podvědomě brání v tom, abychom trénovali víc, resp naplno.

Táák jednoduché, že? Žádné karnitiny, BCAčka, nebo jiné nesmysly.

Vyzkoušejte a uvidíte. Každý, kdo to zkusil, mi říká, že je to pecka.

Takže příště si k přípravě a balení věcí pro sport přidejte 5 minut na vymačkání
pomeranče:-)

Pin It on Pinterest

Share This