Taky máte ještě doma v mrazáku houby z podzimu?

Já ještě ano. Dostal jsem skvělý nápad, udělat si rizoto. Trvalo mi to asi 35 minut. Zjistil jsem to podle to, že jsem se díval na čas, kdy byly fotky, které jsem pro Vás připravil, pořízeny.

Opravdu jsem netušil, že je to tak rychlý…a jak chutný!!!

1 velkou cibuli nakrájíme na kostičky a 3 stroužky česneku na kolečka.

Na olivovém oleji osmahneme cibulku a když už se nám začíná zbarvovat, tak přidáme česnek a spolu s ním cibulku dosmažíme dozlatova.

Přidáme hrnek rýže, kterou jsme propláchli větším množstvím vody a spolu s cibulkou cca 2 minuty smažíme. Když se nám začne cibulka zabarvovat do černa, je to špatné znamení, které nám říká, abychom buď stáhli plamen, nebo teplotu a nebo abychom rýži honem zalily vřící vodou.

Pokud jde vše podle plánu, tak necháme sevřít cca 1,2 – 1,5l vody ve varné konvici a tímto množstvím zalijeme osmaženou rýži, kterou jsme s cibulkou restovali uvedené 2 minuty, promícháme a necháme vařit až do doby, kdy se většina vody z pánve vypaří.

Vedle si zatím rozmrazíme houby, které osmahneme na olivovém oleji na pánvi.

Až se nám z pánve s rýží vypaří většina vody, přidáme tam polévkovou lžíci mascarpone a hrst nastrouhaného parmezánu (můžete ho nastrouhat na struhadle s největšími dírami, protože se v horké rýži stejně celý rozpustí).

Mascarpone s parmezánem dobře promícháme a když má rýže požadovanou konzistenci, tak k ní přidáme orestované houby a pořádně zamícháme.

Rizoto posypeme nastrouhaným parmezánem a může do něj vmíchat najemno nakrájený salát, nebo špenát, abychom si to trochu více zabarvili.

…a výsledek vypadá takto:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SHRNUTÍ:

1 velká cibule
3 stroužky česneku
hrnek rýže (nejlepší je Arborio, ale dělal jsem to i ze Sushi rýže a rozdíl by nepoznal, ani gurmán)
hrst nastrouhaného parmezánu
1 pol. lžíce mascarpone
houby čerstvé, nebo mražené
2 pol lžíce olivovýho oleje

Pin It on Pinterest

Share This