Před deseti lety jsme ještě fotili na filmy… Když jsme film „vyfotili“, tak jsme si nechali fotky vyvolat, byla to totiž jediná cesta, jak se k nim dostat. Když už jsme fotky měli, tak jsme je rozdali nebo uložili do alba. A pak jsme si je někdy po večerech, s návštěvami nebo na oslavách prohlíželi.

Dnes je však jiná doba. Fotíme na mobily, na digitální foťáky, ale zůstalo jen málo lidí, kteří si fotky nechají vyvolat a uloží si je do alba. Většina je má nevyvolané na Picasse, na Facebooku, nebo jiných sítích, v telefonu, počítači, na fleškách, SD kartách, nebo vypálené na CD či DVD.

Kdo si dokázal s digitálním foťákem nebo mobilem vytvořit cestu až k papírové fotografii a dělá to pravidelně je BOREC!

Všiml si totiž, že došlo ke změně životních podmínek – už se fotí na digitální foťáky a mobily – a změnil si svůj životní styl vytvořením nového návyku. Například tím, že si uloží fotky na Picassu (je méně pravděpodobné, že klekne počítač Googlu, než ten Váš starý noťas:-)), nebo si vybere ty, které se mu líbí a odešle je přímo z počítače nebo telefonu firmě, která mu je vyvolá a pošle poštou domů.

VÝSLEDEK? Má ten samý komfort, na který byl zvyklý, tzn., může si prohlížet fotky z maturity s kamarády na návštěvě přímo z alba.

A podobné je to i s jinou částí životního stylu – zdravou výživou. Kdo si dokáže uvědomit změny životních podmínek (stres, kvalita jídla v restauracích), které by v budoucnu mohly vést k něčemu nepříjemnému (nemoc, ztráta energie, nadváha), a zároveň si dokáže vytvořit nové návyky, které na takové změny životních podmínek reagují, tak je taky BOREC.

Naše zdraví, štěstí, vztahy, ale i naše váha, kůže, vlasy, vytrvalost, nebo síla jsou závislé na vnějších podmínkách. Ať už se jedná o zvýšený stres, znečištěné ovzduší, sedavé zaměstnání, snížení kvality jídla v restauracích nebo miliony dalších změn, o kterých slyšíme, čteme, nebo zažíváme, jakákoli změna životních podmínek, nás může ovlivnit.

Stačí se zastavit, uvědomit si změnu, vyhodnotit a přizpůsobit se tak, aby změna životních podmínek nás v budoucnu neohrožovala.

Tento postup není jenom pro pár vyvolených, toto dokáže každý z nás, BOREC je totižto každý z nás. Máme to v genech. Jsme přece Homo Sapiens Sapiens a ten to podle vědců dělá už 200 000 let ! ! !  Tak proč v tom nepokračovat?

Pin It on Pinterest

Share This