Minulý víkend jsem byl na houbách. Parááda. Mám moc rád podzimní procházky lesem, ve kterém voní houby. Všude se psalo, že rostou a i přesto, že houbařů bylo moc našli jsme praváky, ryzce, kováře i bedle.

Debata o tom, která houba je nejlepší, to je jako debata o tom, jestli je lepší levice nebo pravice, prostě bez konce. Já mám nejraději ryzce. Nasolené a pečené nasucho na pánvi jsou opravdu nejlepší… Pro mne.

… a tak jsem jich spořádal pěkných pár kousků, osolených a opečených na pánvi. Poté jsem jel do města, posedět s kamarádem z Anglie. Když jsem se však večer vrátil domů, moc jsem se vylekal, když jsem zjistil, že moje moč je cihlově červená. Ihned jsem začal přemýšlet o tom, jestli umírám a nebo jsem jenom snědl něco barevného. Naštěstí jsem záhy příšel na to, že původem této nezvyklé barvy jsou ryzce. Vygůglil jsem si tuny informací o houbách, ryzcích, barvivách, antioxidantech, které obsahují a kromě toho, že houby jsou zdraví prospěšné jsem se nic špatného nedočetl.

A víte proč nám tak houby chutnají? Obsahují totiž přírodní glutamáty, které jim dávají tu hlubokou kořeněnou chuť.

Glutamát je aminokyselina, která se nachází ve většině potravin s proteinem. Glutamát rovněž produkuje i lidské tělo, vysokou hladinu najdeme ve svalech a mozku. Glutamát tělo používá jako neurotransmiter v mozku a to polovinou všech nervových buněk. Ale pozor!!! Není to ten glutamát z pytlíkových polévek ! ! !

Tak neváhejte a vyrazte na přírodní glutamáty! O víkendu vyrazím taky:-)

Pin It on Pinterest

Share This