Asi nejlepší, co se na rostlinku a plody jménem quinoa hodí, je cítát R.Walda Emersona: „Co je to plevel? Rostlina, jejíž přednosti dosud nebyly objeveny.“

Právě tak jsem se cítil, když jsem si ji poprvé uvařil, s tvarohem a špenátem.

Rychlé, jednoduché a chutné. Nevěříte? Vyzkoušejte.

Pro 4 osoby

1/2 kg quinoa
1/2 kg listového špenátu
4 stroužky česneku
2 balíčky olešnického (2x230g), nebo jiného tvrdého tvarohu
pažitka, nebo medvědí česnek na ozdobu

Quinou propláchnete ve studené vodě, poté v osolené vodě vaříte cca 20 minut. Uvařenou quinou propláchnete vodou a scedíte.

Mezitím si na oleji, nebo na másle lehce osmahnete česnek, který jste nakrájeli na kolečka. Přidáte opláchnutý/rozmažený špenát a chvilku podusíte. Stačí opravdu chvilka, když jej budete dusit, špenát změní svoji konzistenci, smrskne se a začne být vláčný. Takto připravený česnek se špenátem vmícháte do quinoy a můžete prostřít. Quinou se špenátem si posypete tvarohem a …

…můžete podávat.

Quinoa s tvarohem a špenátem
Když ji budete srovnávat s jinými suchými plody (obilovinami, nebo luštěninami), tak nenajdete velké rozdíly, kvůli kterým byste se mohli do quinoy na první pohled zamilovat a začít ji jíst každý den třikrát:-)

Abych ale nelhal, když ji srovnáte s rýží, tak má asi o 10 kalorií méně, ale za to 8x více železa a hořčíku, 4x více draslíku, 2x více vitaminu B6, ale na rozdíl od rýže i 17x více vápníku, dále obsahuje riboflavin, niacin a thiamin. Quinoa obsahuje skoro dvakrát více proteinu a najdete v ní všech devět esenciálních aminokyselin. Možná i proto se nám nabízí jako velmi vhodná alternativa pro ty, co už nebaví jíst maso, nebo vajíčka.

Ale hlavně obsahuje vlákninu a je úplně bez lepku.

Vypadá jako obilnina. Chutná jako obilnina. Je klasifikována jako obilnina, ale není to obilnina. Je to vlastně živé semeno tmavě zelené listové rostliny zvané Quinoa.

Quinoa se vaří jako rýže a má mírně ořechovou chuť. Je to doopravdy dobrá dávka živin a vzhledem k obsahu vlákniny vám dává pocit plnosti (zkuste si s ní zažít ten pocit, když se vám „vypne hlad“) a po jídle vám díky nasycení pomůže udržet vaše chutě pod kontrolou.

Výhody přidání quinoy do vašeho jídelníčku?

  • Rychlost přípravy – za 20 minut ji máte uvařenou
  • Pokrývá široké spektrum chutí – od sladké po slanou
  • Snadno nahradí přílohy jako rýže, kuskus, nebo těstoviny
  • Mouka je vhodná pro bezlepkové pečení
  • To, co nedojíte večer si můžete nechat na ráno a smíchat s ovocem, oříšky a máte skvělou snídani, nebo svačinku do práce – takže se dá použít od snídaně až k večeři
  • Ověřeno – vypíná hlad

Příště, pokud budete v supermarketu bloudit a hledat ovesné vločky nebo kuskus, vzpomeňte si na písničku Let the music play, kterou zpívá Barry White a určitě vás napadne Q U I N O A:-)

Další články

Motivace netrvá dlouho, ale ani účinek sprchování

Chlorella – superfood nebo hrozba?

Pin It on Pinterest

Share This