Otázka, která trápí hodně praktikantů, co začínají se zdravou stravou.

Znáte to, začala jste jíst zeleninu a ovoce, a místo toho, abyste ztratila pár kilo a začala se cítit zdravě, začínáte mít problém – s nadýmáním. Z práce domů….nafouklá jako balón. Říkáte si, že je to možná tím, že máte sedavé zaměstnání – kdepak, peristaltika je pro většinu lidí pouze cizí slovo v jejich slovníku, podle mých zkušeností peristaltika střev nefunguje u 85% populace a pohyb v nich zajišťuje pouze pravidelný přísun potravy, která se tlakem posouvá vpřed.

Jak to tedy s nadýmáním je?

pryc-s-kily
Rád vám to s tím nadýmáním vysvětlím. Ovocné kyseliny a zelenina bohatá na minerály začínají totiž ve střevech svoji práci a rozpouští kašovité a hlenové substance, nalepené na stěnách našeho trávicího traktu. Samotné rozpuštění tohoto odpadu nalepeného na stěnách střev – to je teprve první cíl, první meta, kterou potřebujete dosáhnout. Jenom poté, co je trávicí trakt malinko čistější, je schopen rozpouštět hleny, hnisy a další toxiny z útrobní dutiny, vnějších stěn střev a dále z orgánů, svalů a nakonec krve.

Takto rozpuštěné kašovité a hlenové substance ze stěn střev se díky ovocným cukrům začnou ze stěn střev odlepovat a následně to vše začíná kvasit. A právě tento proces tvoří plyny. Toto obávané kvašení vnitřního odpadu je také proces, který hlavně napomáhá samotné přípravě odpadu do formy, kterou tělo může snadněji vyloučit. Kyseliny, zfermentované škroby a další kašovité, hlenové substance ztrácí svou lepivou schopnost, jakmile začnou kvasit. To je důvod, proč většinou po změně svého jídelníčku směrem k většímu množství sladkého ovoce začne „revoluce“ trávicího traktu doprovázená většinou průjmy, nebo lepivou stolicí, plnou rozpuštěného odpadu. Někdy se jako následek ovocem vylepšené stravy může dostavit i horečka.

Tento proces, ačkoli velmi prospěšný, je laiky vysvětlován skoro vždy nesprávně. Vysvětlují si jej, že mají intolerance, alergie a jiné více rafinované důvody, proč s jezením ovoce nepokračovat. Navíc v tomto procesu odstraňování odpadu ze stěn střev vznikají praktikantům zdravého životního stylu různé chutě, které si nesprávně „vypínají“ prasárnami – protože jenom tehdy se jim uleví a chutě ustoupí.

Když však na polorozleptané nečistoty střeva sní pizzu, hamburger, chleba s lučinou, těstoviny, brambory, rýži nebo oříšky, lepivá hmota, resp. její část, vzniklá z jejich natráveniny, se na tyto naleptané části nalepí, ztratí tím formu, kterou potřebovala pro vyloučení, a tím pak dochází k opačnému efektu.

Lidé si neuvědomují, že střeva mohou obsahovat až 15kg nevyloučeného odpadu a pouze pravidelné přísuny ovoce a jeho kyselin, které opravdu fungují jako prostředek na mytí mastného nádobí, mohou dostat střeva do formy, která tělu přinese stav zdraví a nepopsatelné vitality.

Systematika nadýmání odstraní  napořád

Takže nepolevujte. Změna životního stylu, aby byla trvalá vyžaduje systematiku. Systematika vytvoří návyk a přinese tělu vytouženou energii a zdraví. Je vhodné, aby jídlo, které následuje po ovocné svačině, či ovocném jídle bylo čistě zeleninové. Je to z důvodu, že ovocnými kyselinami naleptané nečistoty se ze střeva snadněji vyloučí za pomoci na vlákninu bohaté zeleniny. Na mém blogu je spousta takových zeleninových jídel, nebo polévek. Myslete na to a zařaďte do svého jídelníčku zeleninu hlavně po ovocném jídle a nebo svačině a tím využijete sílu ovoce a zeleniny na maximum.

Další články

Parádní hrnec brokolice

 

Pin It on Pinterest

Share This