Ano, motivace netrvá dlouho, ale ani účinek sprchování a proto tuto aktivitu musíme opakovat pravidelně.

Mnohdy si však neuvědomíme, že náš tah na branku se zmenšil, zeslábl, nebo někdy…úplně se zastavil. Ptáte se proč? To asi každý. Naše mysl nám většinou nabídne velice rafinované odpovědi, které většinou vezmeme za své a už se tím, že jsme sešli z cesty k cíli, nezabýváme. Snažíme se najít nějaký nový, atraktivnější, snadněji dosažitelný a hlavně takový, kterého plnění nebude trvat tak dlouho. Většinou to skončí u nákupu oblečení, sportovní výbavy, nebo dovolené. Tyto věci nás však nikam neposouvají, právě naopak, drží nás v pastičce, ve které si myslíme, že jdeme kupředu, ale v podstatě zůstáváme stát na místě. Nové kalhoty nebo dovolená z nás neudělá lepšího člověka.

Vizualizace a procítění cíle

Co s tím máme dělat? Většina mých klientů má ve svých cílech jasno. Mají cíl, našli si někoho, kdo jim s tím pomůže a když mají chuť vzít nohy na ramena a začít utíkat, tak jsem jim po ruce a můžu jim připomenout ty skvělé pocity, které si dokážou namíchat, když si svůj cíl vizualizují. Ať už je to vizualizace svého těla, sportovního výkonu, nebo atmosféry, která je doma poté, co se jim povedlo vyměnit klasické večeře za nové, které už nevedou k tomu, že se kolem deváté všichni scházeli u lednice, protože měli už „jenom“ chuť na něco „malého“… ale vedou k rodinné pohodě u povídání, knížky, nebo zajímavého filmu.

Průběžné pochvaly

Když se za celou dobu, po kterou se snažíte něco změnit – a je úplně jedno, jestli se jedná o zbavení se nadváhy, nebo uběhnutí maratonu, ani jednou nepochválíte, tak nemůžete čekat, že vaše motivace bude na vás každé ráno čekat v koupelně.

Zapomeňte na to!!!

Stačí si však ráno při pohledu do zrcadla  říct: „Ríšo, ty jsi ale borec, že chodíš 4 krát týdně na Bikram“, a vsadím se, že příště, až se vás ten skřítek na vašem rameni bude snažit demotivovat, nebo dokonce zastavit na cestě k vašemu cíli, tak jej jednoduše nebudete poslouchat a uděláte pohyb směrem k cíli, aniž byste jeho argumentům věnovali pozornost. Kde vezmete na to energii? No přece si ji vytvoříte ráno, když se budete na sebe dívat a upřimně si fandit. Jakákoli faleš však bude potrestána tím, že tomu ošklivému skřítkovi budete najednou věřit více než jindy a on začne mít nad vámi převahu.

…a když to opravdu nejde – ověřte si sebedůvěru

Jsou dny, kdy víte, že to co máte udělat je pro vás dobré, ale děláte všechno možné, jen abyste to dělat nemuseli. Tady je nejlepší si poručit. Prostě dát si příkaz a poslechnout se. Pokud nechcete poslouchat, tak se můžete vytahat za uši, štípnout se, nebo za trest udělat 30 kliků.

Jednoduchý recept je: dejte si to do diáře a označte si to SJST – jakože Slíbil Jsem Si To. Prostě v tom dni je to pro vás věc, která prověří vaši sebedůvěru.

Pokud to neuděláte a to co si naplánujete, odložíte, nebo se na to, na základě blábolů skřítka vykašlete, tak to je fakt průšvih.

Pokud se nemůžete spolehnout na sebe, tak na koho tedy? Na mámu, na manžela/lku??????? A proč potom vyžadujete, aby všichni co vám něco slíbili, to na stopro plnili? Nesplnění slibu sobě bychom měli velice pečlivě monitorovat, abychom pak nemuseli narážet do zdí, procházet nemocemi, a nebo jinými trpkými životními situacemi, jejichž hlavním cílem je, aby nás nasměřovaly k sobě a my si začali zase důvěřovat, plnit sliby a žít život, který se nám líbí.

Když se po takovéto zkušenosti vrátíme zase zpět k sobě, tak si znovu vytvoříme cíl, představíme si jej, abychom se k obrazu, pocitům, vůním a chutím mohli vracet a ty nám míchaly koktejl motivace, která nás bude pohánět k cíli. Už však budeme také vědět, že se budeme za každý první, třetí, nebo desátý chválit a také, že se někdy prostě k tomu přinutíme a když si něco slíbíme, tak to dodržíme.

Nebojte, když na něco zapomenete, život vám to připomene.

Další články

Kicharee – jídlo pro každou příležitost

Volná a obsazená voda jsou klíčem k pochopení pitného režimu

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This