Když jsem si kicharee poprvé udělal, tak jsem si při prvních soustech tohoto lahodného jídla nahlas liboval, protože takový zážitek, s tak jednoduchým jídlem jsem už opravdu dost dlouho neměl.

Kicharee je tradiční Indické jídlo – jednoduchá, ale chutná kombinace rýže a fazolek mungo, nebo čočky. Je to jedno ze těch vyvážených jídel, které opravdu potěší skoro všechny. Příprava je velmi jednoduchá  a celé jídlo je opravdu chutné a výživné.

Čím je slepičí vývar pro židovskou tradici, tím je pro  Indy kicharee – jídlo pro každou příležitost .

Toto výživné jídlo vám navodí stav sytosti a pocitu pokojného klidu.

KICHAREE – CO BUDETE K TOMU POTŘEBOVAT?

1 šálek fazolek mungo, nebo čočky

1 šálek rýže

1 cibule

Malý kousek čerstvého zázvoru

½ kávové lžičky koriandru

½ kávové lžičky kurkumy

½ kávové lžičky kmínu

2 pol lžíce olivového oleje

1 uzené tofu

Sůl a čerstvý černý pepř

KICHAREE – JAK NA TO?

Přes noc si namočte fazolky mungo, nebo čočku a já si namáčím i rýži. Je dobré abyste si po namočení vyměnili vodu, protože jak mungu, čočka ale i rýže vyloučí ze sebe to, co nepotřebujeme a je lepší to slít aby pak nasákli do sebe čistou vodu.

Rýži namáčím i když vařím rizoto nebo jenom rýži jako přílohu.  Do vody se krátce po namočení vyloučí takový ten prach, který potom nemusím jíst.

Na druhý den začnete přípravu tohoto receptu tím, že necháte vařit mungo s rýží ve vodě. Před vařením ještě znovu vyměním vodu a doplníte jí tak, aby rýži s mungem nebo čočkou malinko přesahovala.

Pak si nakrájíte cibulku a na olivovém oleji ji krátce osmahnete. Když začíná hnědnout tak tam přidáte½ kávové lžičky koriandru,  ½ kávové lžičky kurkumy a ½ kávové lžičky kmínu.

Upozornění pro detailisty – je to jedno v jakém pořadí. Přidané kořeniny stáhnou do sebe ten olej a začne to vonět. Pak jen tu vařící rýži s mungem, nebo čočkou vlijete jí do pánvičky s cibulkou a kořením. Vše důkladně promícháte a za občasného míchání necháte vařit a až se voda odpaří a fazolky a rýže jsou měkké, tak to odstavíte. Osolíte, opepříte a je to hotové.

Na to si většinou dělám uzené tofu, které nakrájím na takové obdélníky o tloušťce cca 0,5 cm, které krátce osmahnu na pánvi na olivovém oleji.

TRADÁÁÁÁÁÁ  a je to. Dobrou chuť!

Další články

Složitosti světa – CUKRY

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This