Již dlouho jsem přemýšlel, že napíšu článek o tom, že lidem chybí kontrolní mechanismus, který by jim pomohl dostat se ze začarovaného kruhu – bylo to v televizi – je to pravda/nebo četl jsem to někde na internetu – je to pravda a začínám podle toho žít.

Článek, na který vám níže dávám link, mi však velice chytrým způsobem pomohl vysvětlit jednu stranu mince a to tu, za kterou mohou novináři/bloggeři, nebo obecně tvůrci obsahu. V souladu se svým cílem připravují denně obsah tak, aby zaujal pozornost svých čtenářů – ovšem POZOR – zaujal pozornost – NE poskytoval pravdivé informace.

Opakuji: zaujal pozornost – NE poskytoval pravdivé informace.

http://technet.idnes.cz/cervene-vino-c94-/veda.aspx?c=A161017_054925_veda_pka

Možná si někteří z Vás po přečtení tohoto článku uvědomí, že jsou denně, či už při sledování televize, nebo při čtení jakéhokoli článku (i tohoto), potenciální obětí příjmu klamavé informace. Jak je vidět v článku, vytržení textu z kontextu není jenom součástí politického boje, ale i boje o pozornost. Ta například přináší peníze z reklam.

Jak však vše eliminovat/minimalizovat, aby nám tyto informace neublížily?

Když si vezmete například citovaný článek, pak pokud těmto informacím uvěříte, může se stát, že místo toho, abyste zhubli, se docela snadno můžete stát alkoholikem. Vezměte si, že si po přečtení článku uděláte např. závěr, že místo cvičení začnete pít červené víno. Nejdříve sklenku 3x týdně. Pak se zvážíte a nic – řeknete si – asi piju málo. Zvýšíte na 5x týdně sklenku plus v sobotu si dáte ještě jednu navíc. Takže postupně vypijete 1,2 l vína týdně. Zajímavé, že ano? A jelikož jste se nějak víc v jednom týdnu hýbala, zhubnete třeba kilo. Řeknete si, že je to z toho vína a pokračujete ve své jízdě. Pak přichází Velikonoce. Přibíráte kilo nazpět a o velikonočních svátcích zvyšujete spotřebu na 2 sedmičky červeného týdně. Velikonoční pondělí Vám umožní rekord…v sobotu po Velikonocích již otevíráte třetí sedmičku v týdnu a po půl roce už zapomínáte na resvetratoly (to jsou ty zázračné látky, o kterých se píše v článku) a jiné vědecké bláboly, říkáte si, že to červené víno je stejně zdravé, protože ho pijí Francouzi. Ani si nevšimnete, jak se u vás vytvořila závislost.
Rozumíte?

Na začátku to je pouze informace, která je podporována nějakou firmou, co si zaplatila reklamu. To jste mohli vidět i pod zmiňovaným článkem – hned se tam objevily i nějaké speciální nabídky na červená vína. Náš mozek však ani netuší, jaká lest se na něj připravuje. Ovšem dopad může být hrozný. Pití vína, bílkoviny, vitamíny, keratiny, zelená káva nebo cokoli, co se dá prodat.

Jak z toho venku? Odpověď zní lehce – najdi si svoje experty.

Dejte si tu námahu a pro oblasti, které vás zajímají, si najděte svoje experty. Ty, co to opravdu umí, baví je to a chtějí dále šířit svoje zkušenosti, pohledy, nápady.

Někdy stačí i tyto 3 otázky:
Je pod článkem někdo podepsaný? Pokud ne, přestávám číst, abych nedopadla jako s tím příkladem vína. Pokud ano:
Je to odborník, kterého znám? Pokud ne, tak si jej nejdříve vygooglím, abych nedopadla jako s tím vínem, protože je možné, že onen tvůrce obsahu mohl včera psát o nových grilovací sestavách a zítra bude zase psát o skvělých parametrech nového iPhonu. Pokud ano – pokračuji s klidem ve čtení.

Dnešní doba a životní prostředí včetně obsahu na internetu vyžaduje nové dovednosti, které umožní lidem žít spokojený a zdravý život. Před 150 lety bylo cílem naučit lidi číst a psát, dnes je to o tom, aby lidé dokázali rozpoznat pravdu z toho, co čtou.

Možná si řeknete si, že přeháním, že takto si asi nikdo z nás nepředstavoval, jaká rizika může přinést lhostejné konzumování volného obsahu.

Myslím, že když si každý najde svoje experty na obsah, o který má zájem, tak takováto drobnost vám ušetří spoustu peněz, rizik a trapných scén před kamarády, kteří si už takové experty mají.

Neříkám, že se nesmíte nechat inspirovat něčím novým, ale když se naučíte třídit informace, které pravidelně čtete, prohlížíte atd, tak se to nebude dít nevědomky.

Nejenže si přestanete kupovat věci, které nepotřebujete, ale začnete se díky správným informacím i dál posouvat a vyvíjet, protože s těmi, jejichž obsah budete číst, můžete navázat nový vztah a případně se toho, kdo to napsal i něco zeptat.

 

Takto si já představuji budoucnost.

Na závěr ještě jeden článek, který přichází s úplně jinými informacemi, abyste viděli, jak těžké je dneska udělat si názor a podle toho se začít chovat:

https://magazin.aktualne.cz/alkohol-zpusobuje-az-sedm-druhu-rakoviny-varuji-vedci-vyvrac/r~7592dcb64ff011e6888a0025900fea04/

Pokud si začnete klást v následujícím týdnu uvedené otázky před každým textem, co se vám dostane do pozornosti, vybudujete si základ pro příjem informací, které vám budou prospívat a přestanete se točit v kole…jestli jsou vajíčka zdravá a nebo ne.

Pin It on Pinterest

Share This