Každoročně se vracíme z dovolených a máme strach, jak si opět navykneme na své staré dobré návyky. Ať už jde o ranní cvičení, pití vody, pravidelný pohyb, či zdravý jídelníček – každopádně, musíme vynaložit jisté úsilí, abychom se ve starých návycích znovu usadili. Změna prostředí, kterou při dovolené absolvujeme, je faktorem, který nám po návratu z ní, přináší prázdno. Odpočaté tělo si chce pořád užívat a nemyslet na povinnosti a proto kávičky, vínka, zmrzlinky a jiné pochutiny útočí na naše smysly a brání nám vrátit se k sobě, abychom pili čistou vodu, jedli ovoce a zeleninu v rytmu, v jakém jsme je opustili před odjezdem na dovolenou.

ZAČÍNEJTE POSTUPNĚ

Pokud budete svoje návyky restartovat po dovolené hned najednou, po pár dnech zjistíte, že ani jeden z vašich návyků není ve svých kolejích. Právě proto je důležité, abyste restartovali svůj zdravý životní styl postupně. Krok za krokem.

Nejdříve voda, ta je důležitou složkou, její pravidelný přísun nám omezí chutě na nezdravé věci a umožní tělu lépe se aklimatizovat ve svém starém/novém prostředí.

Jakmile zvládnete vodu, a většinou to netrvá déle než prodloužený víkend, můžete se vrhnout do dalších částí vašeho zdravého životního stylu.

OSVĚŽTE SI ŽIVOT ČERSTVÝM OVOCEM

Léto je období, kdy nemusíte komplikovaně shánět čerstvou zeleninu a ovoce. Na ulici, nebo v obchodech je spousta příležitostí, kdy si můžete nakoupit něco zdravého. Třešně, jahody, borůvky, meruňky nebo melouny vám poskytnou skvělé osvěžení, díky kterému pak můžete napředovat(co to je?) bez únavy ke svým vybudovaným návykům.

UDĚLEJTE SI NOVÝ ZELENINOVÝ RECEPT

Člověka vždy potěší, když zažije něco nového. Nový recept není horší než návštěva filmového představení, nebo návštěva nějakého nového místa. Stejným způsobem působí na vaše smysly a dodává jim potřebné impulzy k tomu, aby mozek věděl, kam chcete jít. Už jste si dělali gazpacho – polévku z rajčat a okurky? Humus z cukety, nebo čerstvé thajské závitky? Moc znalostí a dovedností k tomu nepotřebujete. Vše to jsou chutné recepty, které nakopnou vaše smysly a vy zase budete o krok blíže k vašemu, díky dovolené opuštěnému, zdravému pocitu.

ZACVIČTE SI PO RÁNU

Ranní cvičení vám zvedne mentální energii, díky které pak snadněji odoláte pokušením na kávu s croissantem, nebo zmrzlinu. Nárůst mentální energie je výsledkem propojení těla a mysli. Když po ránu nakopnete tělo, ve kterém se rozproudí život, pak pocítíte nárůst mentální energie, akorát to musíte vnímat. Myslím, že i přesto, že se na to nebudete soustřeďovat, uvedený nárůst pocítíte.

PŘIPOMEŇTE SI VAŠE CÍLE

Náš mozek je počítač. Když však nemá požadované informace, těžko se mu hledá nejzdravější cesta.

Připomenutí si cílů, které nás lákají a jsou dostatečně konkrétní a lákavé, umožní mozku zvažovat při výběru z možností, které se na vás po dovolených hrnou, a vybrat pro vás ty, které jsou pro splnění vašich cílů přirozené, aniž byste museli vynakládat vůli navíc.

 

Na tom samém principu je postaven systém afirmací, které, pokud jsou správně uchopené, dokáží poskytnout mozku potřebné informace, abyste se ke svým cílům – koncentrovaným v afirmacích, mohli dopracovat dříve.

…KDYŽ VÍTE, CO NECHCETE

Uvědomění si toho co nechci, ještě nikoho neposunulo kupředu. Pouze znalost, uvědomění a procítění toho co chci, je pro mozek dostačující. Udělejte si pro sebe chvilku a napište si v několika větách seznam přání toho, co chcete. Možná je pro vás v tomto okamžiku lákavé pracovat na vytvoření zdravého jídelníčku na příští týden, nebo se raději chcete naučit snídat ovoce, připravovat smoothie, nebo se naučit nové zdravé večeře. Práce na sobě přináší mnohem lepší uspokojení, než jakékoli jiné věci, po kterých nás „kouše“ svědomí. Jenom vy však víte, co je to, co nechcete. A nakonec jste to jenom vy, kdo ví, co naopak chcete.

Pin It on Pinterest

Share This