Rišo, překonávej se ve sportu, je to lepší, než kdyby ses musel překonávat v nemoci.

Existuje spousta věcí, které nám chtějí něco říct, posunout nás a nasměřovat k dokonalosti. Tobě se to stalo taky úplně náhodou.

Loni v květnu jsi na šampionátu v yóze viděl pozici škorpiona, která tě nadchla svojí krásou, dokonalostí a vyvážeností. Najednou to v tobě bylo. Chtěl ses k tomu taky dopracovat. Požádal jsi kamarádku z BIKRAMYOGA studia, jestli by tě to mohla naučit. Řekla, že bohužel nemůže, avšak nabídla ti, že bys mohl začít chodit na lekce pro pokročilé. Řekl sis, že to zkusíš. Na úvodních lekcích jsi nechápal, co všechno se dá s tělem dělat. Zatím však ne všechno a rozhodně ne s tím tvým…

Ovšem to, co ti drželo motivaci k pravidelnému cvičení, byl tvůj vlastní pokrok. Na svůj vkus ses začal docela rychle lekci od lekce zlepšovat, avšak těm, se kterými jsi na lekci pro pokročilé chodil, jsi nesahal ani po kotníky. Pravidelnost tě pořád držela ve formě. Potom přišel víkend koučinku s mistrem světa v yóze – Ky Ha, který vás přijel do Prahy koučovat, a jak ses později dověděl i pomoci vám sestavit pozice pro šampionát, o kterém ses tam v průběhu tohoto víkendu dověděl.

Aniž jsi věděl jak, a najednou jsi měl svých 6 pozic a to, co sis myslel, že je příprava na pozici škorpióna, byla najednou příprava na šampionát.

Bavilo tě to moc. Bylo tam však jedno docela velké ale.

Jak těch 6 pozic zmákneš za 3 minuty???  3 minuty jsou totiž limitem, do kterého se musíte s předvedením sestavy vejít. Když vám Ky řekl, že následující měsíce byste měli trénovat vaši právě vytvořenou sestavu – a to 3 krát denně, a měsíc před šampionátem dokonce 5 krát denně, nedokázal sis to vůbec představit, protože jsi tu sestavu za tři minuty ještě nedal.

Začal ses soustřeďovat na to, že budeš muset zrychlit přípravu na celou sestavu, s tím, že se do jednotlivých pozic musíš dostat co nejrychleji, abys v nich mohl setrvat nehybně požadovaných 5 sekund. Asi po měsíci jsi to celé dal za tři minuty. Konečně!!! Srdíčko ti málem vyskočilo z krku, ale tam jsi cítil, že nemožné se právě stalo.

Stejně jsi zatím nedokázal dát svoji sestavu víc než jednou denně. Přestože jsi ji dal jednou, ale uprostřed lekce BIKRAM Yógy. Pro ty, kteří neznáte Bikram Yógu, tak ta má dvě části, jednu sérii ve stoje a druhou v leže. Část ve stoje je pro mne mnohem intenzivnější. Cítíte se po ní asi tak, jako byste právě doběhli patnáctistovku.

Ty pocity po docvičení své sestavy uprostřed lekce – byly pořád stejné, jako kdybys sestavu dal poprvé, co? Vyskočí ti srdce z krku nebo se ti otevře dekl na vrchu hlavy?

No a pomalu ti to začalo docházet, jdeš na šampionát v yóze. Nakonec ses dověděl, že to nebude jenom český šampionát, ale i šampionáty okolních zemí. Na chvilku se ti ulevilo, ale jen na chvilku, protože ses dozvěděl, že budeš závodit za Slovensko. V yóze. Za Slovensko. Hustý, řekla by tvoje dcera:-) Začal jsi cítit, že jde do tuhého. Ještě víc začalo jít do tuhého, když ses dověděl, že jsi jediný ze Slovenska, který se přihlásil. Začalo ti docházet, že je mnohem důležitější, abys to dal a neudělal sis ostudu. Horší, než závodit s nejlepšími, je závodit sám se sebou, že?

V něčem, o čem nemáš jistotu, že to dáš! Musíš překonat sám sebe, musíš, protože by tě to jinak převálcovalo. Velký stres!!! Nicméně příprava přinesla ovoce, alespoň na fyzické úrovni. Měl jsi to opravdu zmáknuté. Ne kvalitou, ale tvoje fyzička byla v neuvěřitelné formě.

Takže jsi to dal, jak nejlépe jsi dovedl a po šampionátu jsi dva dni spal… Jako za starých časů, jako po velkém flámu, probuzení, záchod, smoothie a zase postel… a tak dokola celý víkend…

Po týdnu se ti znovu chtělo na BIKRAM. Super sis zacvičil, ale pak sis na yógu pár dní ani nevzpomněl. Jak to? Proč se ti nechce? Co je za tím?

Začal jsi přemýšlet, analyzovat, vyhodnocovat…

A přišel jsi na to.

Na šampionátu ses překonal. Překonal jsi sám sebe. Několikrát. Přišel jsi na to, že tě to bavilo. Hodně.

Pak ti to najednou začalo dávat smysl. Chceš zase zažít ten okamžik, až překonáš sám sebe. Když ti došlo, že to opravdu chceš, tak sis okamžitě uvědomil, že k tomu, abys mohl zase někdy překonat sám sebe, potřebuješ být v dobré formě. Ve velmi dobré formě.

A tu formu ti dá Bikram Yóga. Tvoje zdravá strava. Meditace. Rodina. Tvořivost.

A najednou ti vše docvaklo, jak to má být. Najednou se ti zase chtělo chodit cvičit Bikram Yógu tak, jako před tím. Najednou ti došlo, že chceš sám sebe překonávat ve sportu. V bezpečném, férovém sportu jakým je yóga.

Tak až budeš mít pocit, že bys chtěl raději překonávat sám sebe při nějaké nemoci, přečti si tento článek.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This